Büyükşehir Başkanımız Ayşe Ünlüce ile Tepebaşı Belediyemizin sadece Eskişehir’de değil bölgede tek olan Doğal Yaşam Merkezi’nden sahipsiz birer köpek aldık. Köpekler sahipleri tarafından birkaç kez terk edilen ve Tepebaşı Belediyesi tarafından sahiplenen köpeklerden oluşuyordu. Bu işin sonu yok. İnsanlarımız sahiplenip bakamadıkları köpekleri veya kedileri sokaklara terk ediyorlar. Tepebaşı Belediyesi de belki defalarca, bu hayvanlara sahip çıkıyor.
EVDEN KAÇTI
Uzun bayram tatilini ülkemiz vatandaşı pek çok kişi Eskişehir’de geçildi. Eskişehir’in parkları, turizm merkezleri dolup dolup boşaldı. Biz de şehri bekledik. Bahçede temizlik yaparak, bağ ve gül budama işine giriştik. Bahçede bu işler ile uğraşırken, Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezinden aldığımız 5 yaşındaki Golden köpeğimiz bahçe kapısının aralığından firar etti. Birkaç saat, Odunpazarı sokaklarında ‘Krem’ adını verdiğimiz köpeğimizi aradık. O arada bayram nedeniyle sokaklarda, bisiklete binen ilkokul çağındaki çocuklar altın karşılığında köpeği bulabileceklerini söylediler. Yeni nesli ne hale getirmişiz. Paraya endeksli kafalar çalışıyor. Bizler ekmeğimize sana yağ ve salça sürerek büyüdük. Türk milletinin erdemleri çocuklarımıza ve gelecek nesillere de geçmelidir. Neyse, üç saat sonra köpeğimiz eve geri döndü. Çünkü köpek Doğal Yaşam Merkezine gelinceye kadar çok açlık çekmiş. Sahiplenip bırakılmış, travmaları var.
14 BİN HAYVAN
Tepebaşı Belediyemiz Doğal Yaşam Merkezi açıldığından bu yana 13 bin 710 sokak hayvanına yeni sahip buldu. Tepebaşı Belediyesi bu çalışması ile Türkiye’ye örnek oldu. Böyle bir başka belediye olduğunu duymadım. Bugünkü mesele de budur. Satın alma olmayacak. Sahiplenilecek. Başkan Ünlüce ile birlikte bayram öncesinde yaptığımız en doğru işlerden birisi, sokak hayvanı sahiplenmektir.
BİZZAT BAŞKAN KURDU
Ahmet Ataç’ın 1999 da belediye başkanı olmadan önceki durumu biliyorum. Eskişehir ile birlikte pek çok şehirde hayvan yok etme ekipleri vardı. Sokakta hayvanlar çoğaldığında belediyenin bu ekipleri tüfeklerle kentte gezmeye başlar. Sokak hayvan nüfusunu azaltırlardı. O günleri hatırlıyorum. Kimsenin de sesi çıkmazdı. Herkes tüfekli ekipleri, hoşgörü ile karşılardı. 1999 da Ataç, sokak hayvanların, doğal ortamda yaşamalarını devam etmeleri bu merkezi bizzat büyük çaba göstererek kurdu.
KURBAN KESMEYE KALKMIŞLARDI
Ataç’dan önceki belediye başkanı hayvan barınağı açılışında koç kurban etmeye kalkarak, Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Türkiye günlerce bu olayı konuşmuştu. O belediye başkanı kurban kesmeye kalktığı gibi, o dönemdeki kapkara ve dünyanın en kirli nehri olarak gösterilen Porsuk’a ördek atmıştı. Ördekte mekansız takımı tarafından afiyetle yenilmişti. Kısacası, ne belediye başkanları görmüşüz. Bugün turistlerden bahsediyorsak, Eskişehir’de 1999 yılından sonra yaşanan değişimdendir. Sonuç olarak evinde hayvan beslemek isteyen, Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezine gönül rahatlığında başvurabilir.