İstanbul'da kaç şiddetinde deprem olacak?

Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Deprem uzmanları arasında tartışmalara yol açan İstanbul depremiyle ilgili felaket senaryolarına noktayı koyan Bektaş, olası depremin büyüklüğünü ve hangi bölgelerin en fazla etkileneceğini detaylı bir şekilde paylaştı. Bu açıklama, İstanbul’daki riskli alanlara dair merak edilenleri aydınlattı.

Prof. Dr. Osman Bektaş, X platformu üzerinden paylaştığı harita ile Marmara’daki ana fay hattı hakkında açıklamalarda bulundu. Bektaş, Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey Kolu’nun Marmara Denizi'nde yılda 20-25 mm hızla hareket ettiğini belirtti.

Faydaki hareketin batıda sürüklenme şeklinde ilerlerken, doğuda ise tam kilitlenme nedeniyle fayın hareketsiz kaldığını ve burada büyük bir deprem enerjisi biriktiğini söyledi.

Bu durumun sonucunda batıdaki fayların daha sık aralıklarla (yaklaşık birkaç on yılda bir) 7 büyüklüğünden küçük depremler üretirken, doğudaki fayın ise daha seyrek (200-250 yılda bir) büyük depremler ürettiğini vurguladı.

Prof. Dr. Osman Bektaş, “Ana Marmara Fayı 20. yüzyılda batıdan doğuya doğru 1912, 1963, 1999 İzmit ve 1999 Düzce depremleriyle kırılmıştır” diyerek, İstanbul depremine dair riskleri değerlendirdi.

Bektaş, gelecekte İstanbul'u tehdit edebilecek depremin büyüklüğünün 7’den küçük olacağını ve bu tür depremlerin daha sık aralıklarla yaşandığı batı-orta Marmara bölgesinde gerçekleşeceğini belirtti. 

Bu bölgede daha sık görülen depremlerin, İstanbul için en olası tehditleri oluşturduğunu ifade etti.