TMMOB: İş cinayetleri kader değildir!

3 Mart 2025, Zonguldak Kozlu’daki kömür madeninde 263 madencinin yaşamını yitirdiği facianın 33. yılında, iş cinayetleri ve iş kazalarına karşı mücadele çağrısı yinelendi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, 3 Mart’ın “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” olarak anıldığını hatırlatarak, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan eksikliklere dikkat çekti

Son yıllarda işçi ölümlerinin artış gösterdiğini belirten TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, 2024 yılında en az 1.897 işçinin iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitirdiğini vurguladı. Elma, “Esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştığı, emek örgütlerinin etkisizleştirildiği son 23 yılda 32 binin üzerinde emekçi işyerlerinde hayatını kaybetti. İşçiler için ekmek mücadelesi, yaşam mücadelesine dönüşmüş durumda,” dedi.

Kartalkaya Faciası ve denetimsizlik

Yakın zamanda yaşanan Kartalkaya’daki yangın faciasına da değinen Elma, “Patronların daha fazla kâr etmek uğruna önlem almadığı, kamu otoritesinin denetim yapmadığı için birçok insanımız hayatını kaybetti,” ifadelerini kullandı. İş cinayetlerinin sadece büyük facialarla sınırlı kalmadığını, her gün denetimsizlik ve kâr hırsı nedeniyle birçok işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

“İşçi sağlığı, piyasa koşullarına terk edildi”

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, işçi sağlığını ve güvenliğini piyasa koşullarına terk ettiğini savunan Elma, “Bu yasa ile işverenlerin sorumlulukları, taşeronlaştırılmış ortak sağlık güvenlik birimlerine devredildi. Sonuç olarak iş kazaları ve meslek hastalıkları hızla arttı,” dedi. İş yasalarının işçilerin haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Elma, mevcut yasaların işverenlerin çıkarlarına göre şekillendirildiğini ve işçilerin sendikal örgütlenme haklarının baskı altında tutulduğunu belirtti. “Sendikasız işçi, örgütsüz çalışma yaşamı, emekçileri tüm olumsuzluklara karşı savunmasız bırakıyor,” diye ekledi.

“İş cinayetleri kader değil”

İş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğuna dikkat çeken Elma, bilimsel ve teknik tedbirlerle bu faciaların engellenebileceğini belirtti. Ancak bunun için önce insan hayatına ve emeğe değer veren bir anlayışın benimsenmesi gerektiğini ifade etti. TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak, iş cinayetlerine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Elma, “Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir. İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkı için mücadelemize devam edeceğiz,” dedi.