Van’da 7 büyük proje hayata geçti

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Van’da desteklenen 7 projenin toplu açılış töreni Van Bedesten Çarşısı’nda gerçekleştirildi.

Açılışı yapılan 7 proje olan Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi, Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB 2. Etap Altyapı Projesi, Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Sosyal Donatı Alanlarının Oluşturulması Projesi, Van OSB 3. Etap Ara Yol
Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi, Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor Projesi, Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesi ve Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirildi.

Van’da 7 büyük proje hayata geçti
Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından yürütülen Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi’yle şehrin geleneksel el sanatları tarihi bir vitrine kavuşturuldu. 12 işlikten oluşan çarşı, 46 kişiye istihdam sağlarken Van’a turizm açısından yeni bir çekim merkezi kazandırdı.

Proje ile kilim, savat, çömlek gibi el sanatları ve yöresel ürünlerin satışa sunulduğu turistik bir mekan oluşturuldu. Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Van Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından yürütülen Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB 2. Etap Altyapı Projesi’yle 225 dönümlük alanda teknik ve fiziki altyapı çalışmaları tamamlanarak tekstil sektörü için modern bir yatırım ortamı
oluşturuldu.

Proje kapsamında 2.100 metre asfalt yol, 4.200 metre atık su hattı, 2.100 metre elektrik altyapısı gibi temel unsurların yanı sıra 23 parselin altyapısı tamamlandı. Tahsis edilecek parsellerde inşa edilecek fabrikalarla 113 bin metrekare kapalı alan ve yaklaşık 10 bin kişilik istihdam hedefiyle Van'ın tekstil ve hazır giyim sektöründeki rekabet gücü artırılacak.

Van’da 7 büyük proje hayata geçti
Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Van Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından yürütülen Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Sosyal Donatı Alanlarının Oluşturulması Projesi’yle yatırım ortamı ve sosyal altyapı güçlendirildi. Kadın istihdamını desteklemek amacıyla 1.100
metrekarelik kreş ve restoran, kafeterya, market, banka, kargo gibi hizmetler için toplam 1.000 metrekare alana sahip 7 adet işlik inşa edildi. Van Organize Sanayi Bölgesi’nin cazibesi artırılırken sosyal yaşamı destekleyen altyapılarla üretkenliğe katkı sağlandı.

Van Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından yürütülen Van OSB 3. Etap Ara Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi’yle ağır tonajlı araçların neden olduğu deforme yollar sıcak asfalt ile yenilenerek sanayi bölgesinin altyapısı güçlendirildi. Projeyle sağlanan 1.000 metrelik modern yol ağı ile Van Organize Sanayi Bölgesi'nin yatırım çekme potansiyeli artırıldı.
10.000 kişilik istihdam alanının ihtiyaçlarına uygun hale getirilen yollar ile Van Organize Sanayi Bölgesi’nin yatırım ortamı iyileştirildi.
Bahçesaray Kaymakamlığı tarafından yürütülen Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor Projesi’yle yerel üretimin katma değeri artırıldı. Üretici kooperatifiyle kurulan altyapı sayesinde Bahçesaray balı markalaşma yolunda önemli bir adım attı. 14 mahalleden gelen ürünlerin işlendiği tesiste 150 çiftçiye eğitim verildi. Çevrim içi platformlar ve yerel marketlerle satış kanalları oluşturuldu.

S.S. Van Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından yürütülen Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesi’yle Van'ın geleneksel otlu peyniri, modern hijyen standartları ve toprak küp üretimiyle buluştu. Proje kapsamında kurulan peynir ve küp atölyelerinde kooperatif üyesi kadınlara eğitimler verildi. Mendivan markasıyla pazara sunulan ürünler, hem kadın istihdamını artırdı hem de bölgenin gastronomik değerini yükseltti. Yerel kalkınmaya önemli katkı sağlayacak bu projede geleneksel bilgiyle modern teknikler harmanlanarak otlu peynir üretiminde yeni bir sayfa açıldı.

Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve S.S. Gevaş Artos Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından yürütülen Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi Projesi’yle Van Gevaş ilçesinde 400 metrekarelik modern bir tesis kurularak bal, polen ve propolis gibi ürünlerin katma değerli hale getirilmesi sağlandı.

Projeden 75 arıcı doğrudan faydalanırken Pembe Maskeli Arıcılar markası tescillendi ve satış ofisleri açıldı. Organik sertifikalı ürünlerle bölgede sürdürülebilir bir arıcılık modeli oluşturuldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının iş birliğiyle Vanda hayata geçirilen bu projeler istihdam, üretim ve turizm alanlarında kente önemli katkılar sağlayacak.


İşten ayrılan herkesin bilmesi gerekiyor!

Kaynak: VANDAHABER