Savunma sanayisinde kritik sıçrama! Çelik Kubbe projesinde yeni faz başlıyor
Sapanca'daki Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nde konuşan ASELSAN CEO'su Ahmet Akyol, Çelik Kubbe sisteminin bu yıl daha geniş kapsamda envantere gireceğini açıkladı. Akyol, savunma teknolojilerinde ASELSAN'ın liderliğine vurgu yaptı.
Oluşturma Tarihi: 2025-04-18 20:45:21
Güncelleme Tarihi: 2025-04-18 20:46:32
ASELSAN CEO'su Ahmet Akyol, Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi kapsamında savunma sanayisindeki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Akyol, Türkiye'nin geliştirdiği “Çelik Kubbe” sisteminin bu yıl içinde daha fazla sayıda alt bileşeniyle envantere dahil edileceğini duyurdu. Akyol, ASELSAN'ın projedeki lider rolüne dikkat çekerek, sistemin yapay zekâ destekli, katmanlı ve yüksek tepki kabiliyetine sahip olduğunu belirtti.
Ahmet Akyol, “Son dönemde yapılan yatırımlar, buraya harcanan kaynaklar bizi bu yeni atmosferde kendi güçlü ordusu, kendi güçlü ekonomisi, kendi güçlü savunma sanayisi denklemini oluşturabilme potansiyeli sağlıyor,” dedi. ASELSAN'ın yürüttüğü projelerin, Türkiye'nin savunma sanayisindeki bağımsızlığını güçlendirdiğini ve teknolojik üstünlüğünü artırdığını söyledi.
Akyol, savunma sistemlerinin artık sadece silah değil aynı zamanda veri işleme, analiz ve karar mekanizmalarıyla donatılması gerektiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
“Yapay zeka eksenli karar verebilen, bunu hiçbir gecikme olmaksızın ‘Military 5G' diyeceğimiz hızla haberleştirebilen, her bir tehdit setini analiz edip doğru angajmanla, doğru silahla bunu karşılayabilen katmanlı, farklı sensörlere sahip, farklı silah sistemlerine sahip bir sistemi yürütüyoruz,” dedi.
Geçen yıl 6,5 milyar dolar tutarında yeni sözleşme imzaladıklarını belirten Akyol, şirketin toplam iş hacminin 14 milyar dolara ulaştığını aktardı. ASELSAN, dolar bazında yüzde 18'lik büyüme ile dünya genelinde savunma sanayisi şirketleri arasında en hızlı büyüyen ilk 10 şirket arasına girdi.
Akyol, şirketin büyüme stratejisinde yerli üretim ve verimlilik artışına da büyük önem verdiklerini belirtti.
“Geçen yıl millileştirdiğimiz ürünlerin Türkiye'de kalmasını sağladığımız döviz ilk defa 1 milyar dolar sınırına ulaştı,” diyerek, bunun ASELSAN'a ortalama yüzde 22 maliyet avantajı sağladığını açıkladı.
ASELSAN'ın büyümesini yalnızca iç piyasayla sınırlı tutmayacaklarını dile getiren Akyol, Avrupa'da yeni iş birliklerinin gündemde olduğunu ve somut müzakerelerin başladığını duyurdu.
“Geçtiğimiz yılki yüksek hacimli, sürdürülebilir büyüme ilk çeyrekte de devam ediyor,” dedi.
Altınay Savunma Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Burak Mercan, Türkiye'nin son 20 yılda savunma alanında izlediği stratejinin, dünya genelinde Türk savunma ürünlerine olan talepleri artırdığını belirtti.
“Yurt dışında da Türk savunma ürünlerine, teknolojilerine ve Türk mühendislerine olan çok ciddi bir talep var,” açıklamasında bulundu.
Mercan, özellikle Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ve Avrupa'daki artan güvenlik endişelerinin, Türkiye'deki savunma sanayi şirketleri için büyük bir ihracat potansiyeli oluşturduğunu belirtti.
“Avrupa teknolojik olarak bizden iyi durumda olsa da, sınai kapasite açısından bizimle aynı seviyede değil,” dedi.
Pasifik Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Selman Dönmez, Türkiye'nin savunma ve teknoloji alanında gerçekleştirdiği yatırımların küresel güç dengelerinde belirleyici olabileceğini söyledi.
“Bugün Amerika ile Çin arasındaki savaşta dengenin belirleyicisi, savunma sanayi altyapısı güçlü ülkeler olacak,” dedi.
SASAD Başkanı Osman Okyay, ülkelerin savunma sanayisine yatırım yapmasının temel nedeninin “caydırıcılık” olduğunu ancak bu tanımın artık daha soyut alanlara kaydığını ifade etti. Okyay, siber güvenlik, yapay zeka ve uzay teknolojileri gibi yeni nesil alanların da caydırıcılık çerçevesine dâhil olduğunu belirtti.
AA