Yayman, TBMM Dijital Mecralar Komisyonunun dijital ağların hukuksal ve yönetsel çerçeveye alınmasına yönelik çalışmalarını hatırlattı.
Google temsilcileriyle pozitif görüşmeler yaptık
Türkiye'deki telif yasasının günün şartlarına cevap veremediğine dikkati çeken Yayman, bu kapsamda yaptıkları çalışmalarda sona yaklaştıklarını ifade etti. Reform vurgusu yapan Yayman, mevcut yasaya yönelik büyük değişim talebinin bulunduğunu aktardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla yaptıkları görüşmelerle TBMM Dijital Mecralar Komisyonunun "dijital telif" gündemiyle gerçekleştirdiği toplantıların ardından ortak akılla taslak metin çıktığını belirten Yayman, bunun üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Yayman, "Konunun üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Tüm paydaşlarımızın katkılarıyla ortaya taslak metin çıktı. Son halini TBMM Genel Kurulu verecek. Haziran ayı başında dijital telif konusunda hazırlayacağımız yasa teklifini Meclis Başkanlığına sunmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Dijital telif konusunun önemine işaret eden Yayman, bu mesele için ağ sağlayıcı Google temsilcileriyle pozitif görüşmeler yaptıklarını ve içerik üreticilerinin taleplerinin de karşılanacağı bir düzenleme üzerinde çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Hüseyin Yayman, dijital telif konusunda komisyonun büyük ortaklaşma içinde olduğunu, yasa tasarısıyla emek hırsızlığının önüne geçmeyi amaçladıklarını, çağdaş bir düzenleme yapacaklarını sözlerine ekledi.
Dijital Telif Hakkı Nedir?
Telif hakkı kavramı, dijital ortamlarda üretilen, dağıtılan veya kullanılan içeriklerin korunmasını ve kullanımının düzenlenmesini amaçlayan dijital telif hakkı olarak bilinmektedir. Bu hakkın temel amacı, internet üzerinden oluşturulan içeriğin yaratıcılarının adil bir şekilde tanınan haklara sahip olmalarını sağlamaktır. Yazılı metinlerden resimlere, videolardan müziklere kadar birçok içerik, internetin ve dijital teknolojilerin yaygın kullanımıyla birlikte üretilmekte, paylaşılmakta ve kullanılmaktadır. Dijital telif hakkı, eserin internette nasıl paylaşılması ve kullanılması gerektiğini belirler. Bu haklar, internet üzerinden içerik paylaşımını, indirilmesini, değiştirilmesini, dağıtılmasını ve ticari amaçlarla kullanılmasını içerir. Dijital telif hakkı, eserlerin izinsiz kopyalanmasını, dağıtılmasını veya kötüye kullanılmasını engeller. Dijital telif hakkı, internet dünyasındaki hızlı ve karmaşık paylaşım mekanizmaları nedeniyle uygulanması ve kontrol edilmesi zor bir kavram olabilir. Bu nedenle, dijital telif hakkı konusunda hem yaratıcılara hem de kullanıcılara eşit bir yaklaşım sağlanması çok önemlidir.