“Sıfır Atık Ve Maden Kaynakları” Konferansı Gerçekleşti

MSKÜ, maden kaynaklarının sıfır atık prensibiyle değerlendirilmesine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla “Maden Kaynaklarının Sıfır Atıkla Değerlendirilmesi – VALORE 2025” başlıklı bir konferans düzenledi.

MSKÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış programına, Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Ülgen, Muğla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muzaffer Akgül, Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Hüseyin Işık ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş katılım sağladı.

Etkinlik, MSKÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Taki Güler (VALORE 2025 Düzenleme Kurulu Başkanı) ve Doç. Dr. Ahmet Deniz Baş’ın (VALORE 2025 Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı) koordinasyonunda, ulusal ve uluslararası katılımcıların iştirakiyle gerçekleştirildi. Program protokol konuşmalarının ardından “Türkiye’de Madencilikte Sıfır Atık Yönetmeliği ve Sıfır Atık Yönetim Sistemi” ile ilgili bilgilendirme sunumlarıyla başladı.

Konferans kapsamında, “Feldspatik Cevherlerin Sıfır Atıklı Değerlendirilmesi: Stratejik Hammaddeler İçin Yeşil ve Sürdürülebilir Kaynak Kullanımı” başlıklı ERA-MIN3 POTASSIAL projesi detaylı olarak ele alındı. Ayrıca, yer altı zenginliklerinin ve madencilik atıklarının sıfır atık yaklaşımıyla değerlendirilmesine yönelik çözüm önerileri de görüşülecek konular arasında sunuldu. Katılımcılar, madencilikte sıfır atık uygulamaları, çevre dostu teknolojiler ve sürdürülebilir kaynak kullanımı konularında görüş alışverişinde bulundu.

VALORE 2025 etkinliği, akademi, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek sürdürülebilir madencilik uygulamalarına dikkat çekmeyi amaçladı. Konferans kapsamında, “Feldspatik Cevherlerin Sıfır Atıklı Değerlendirilmesi: Stratejik Hammaddeler İçin Yeşil ve Sürdürülebilir Kaynak Kullanımı” başlıklı ERA-MIN3 POTASSIAL projesi, yer altı zenginliklerinin ve madencilik atıklarının sıfır atık yaklaşımıyla değerlendirilmesine yönelik çözüm önerileri, çevre dostu teknolojiler ve sürdürülebilir kaynak kullanımı da görüşülecek konular arasında yer alıyor. Etkinlik sonucunda hazırlanacak konferans sonuç raporu, sektörün geleceğine yön verecek nitelikte veriler ve öneriler içerecek. Raporda, madencilik faaliyetlerinin çevresel etkilerini en aza indirecek stratejiler, sıfır atık yaklaşımının uygulanabilirliği ve kaynak verimliliğini artırmaya yönelik yöntemlerin yer alması bekleniyor. Bu sayede, üniversite-sanayi-kamu iş birliğinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlanması hedefleniyor.