Apple'ın iPhone montajı ve AirPods üretimi gibi önemli işlerini üstlenen Çinli tedarikçi Luxshare, ABD tarifelerine karşılık üretimin bir kısmını Çin dışına, hatta ABD'ye kaydırma olasılığını müşterileriyle değerlendirdiklerini açıkladı.
Reuters'ın haberine göre, Luxshare Yönetim Kurulu Başkanı Wang Laichun, tarifelerin şirketin kar ve gelirine sınırlı etkisi olacağını, ABD’ye yalnızca az miktarda nihai ürün ihraç ettiklerini belirtti. Ancak buna rağmen yurt dışı yatırımlarını artırma ve Çin’deki bazı yatırım planlarını askıya alma gerekliliğine dikkat çekti.
“Eğer ticari bir garanti sağlanırsa ve iyi bir değerlendirme yapabilirsek, ABD pazarının ihtiyaçlarını karşılamak adına bazı ürünleri yerelleştirmeyi göz ardı etmiyoruz” diyen Wang, özellikle otomasyon seviyesi yüksek ürünlerin Kuzey Amerika’da üretilmesi konusunda müşterilerden gelen talepler doğrultusunda garanti beklentileri olduğunu ifade etti.
Wang, uzun vadeli gelişim ve güvenlik unsurlarının da dikkate alınacağını vurguladı. Apple gibi tarifelerden büyük ölçüde etkilenmesi beklenen firmaların tedarikçileri genellikle kamuoyuna açıklama yapmaktan kaçınsa da, Wang görüşmede doğrudan Apple’ın adını vermedi.
Luxshare, Çin’in yanı sıra Malezya, Tayland, Vietnam, ABD ve Meksika’da da üretim tesisleri ve Ar-Ge merkezlerine sahip. Şirket, Apple’a ek olarak yönlendirici cihazlar, kablosuz şarj modülleri ve görüntülü konferans ekipmanları gibi çeşitli elektronik ürünler de tasarlayıp üretiyor.
GÜNEYDOĞU ASYA'DA YATIRIM PLANLANIYOR
Wang, özellikle Güneydoğu Asya’da yeni yatırımlar planladıklarını, ancak bu yatırımların hangi ülkelerde yapılacağına dair net bilgi vermedi. Elektronik üretimin Vietnam’dan başka ülkelere kaydırılmasının ancak tarifelerin diğer ülkelere kıyasla yüzde 10 daha yüksek olması durumunda anlamlı olacağını belirtti. Endüstriyel altyapısı ve yetenek havuzu gelişmiş olan Vietnam’a uygulanan yüzde 46’lık tarife oranı, Tayland için yüzde 36, Malezya için ise yüzde 24 seviyesinde.
Vietnam hükümetinin Washington’la bu tarifelere dair müzakereler yürüttüğü biliniyor. Wang, müşterilerden özel talepler gelmedikçe Hindistan’da yatırım yapmayı düşünmediklerini de sözlerine ekledi.
Mevcut fabrikalarının bulunduğu bölgelerde yeni bir üretim hattı kurup faaliyete geçirmelerinin 1 ila 1,5 yıl sürebileceğini belirten Wang, tarifelerin maliyetini kimin karşılayacağına dair soruya ise şu yanıtı verdi:
“Bugüne kadar hiçbir donanım üreticisi, tarifeler ya da lojistik ve depolama maliyetlerini karşılamadı. Bu zamana kadar böyle bir durum yaşanmadı, gelecekte de olacağını düşünmüyorum.”
Ancak Wang, müşterilerin tarifeler nedeniyle fiyatları düşürme talebinde bulunabileceği endişesini kabul ederek, “Müşteriler her zaman tedarikçilerle rekabet gücünü artırma konusunda iş birliği içerisinde olmuştur,” dedi.