Sendika kararı astı… 368 işçinin çalıştığı Tezcan Galvaniz’de grev tarihi belli oldu!

Hak-İş’e bağlı Özçelik İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Tezcan Galvaniz Fabrikası’nın sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve çıkacaklarını açıklayan Kocaeli Şube Başkanı Arif Çolak: “Hedefimiz bu konuyu masada çözmek ama çözülmediyse de yapacak bir şey yok meydanlara çıkacağız yani. Grev tarihimiz 11 Mart’tır.” dedi.

Türkiye’nin en yüksek üretim kapasitesine sahip kaplamalı sac üretim tesisi Tezcan Galvaniz’de, işçilerin zammı için masaya oturan işveren ve sendika yetkilileri arasında anlaşma sağlanamadı. Kartepe Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve 360 işçinin çalıştığı fabrikada, idari maddelerde anlaşma sağlayan işveren ve sendika yetkilileri, maaş zammında anlaşamadı. Fabrika işçilerinin görevlerine göre zam isteyen Özçelik İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Arif Çolak, 11 Mart Salı günü greve çıkacaklarını açıkladı.

“İŞÇİLERİ 4 GRUBA AYIRIP ZAM İSTEDİK”

Süreçle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Özçelik Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Arif Çolak: şunları ifade etti:

“Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette olan Tezcan Galvaniz’de 360 işçimiz var, kadın işçi hiç yok. İşverenle Toplu İş Sözleşmesi (TİS) konusunda görüşmelerimiz de çok oldu. İdari maddelerle ilgili toplantılarımızı yaptık ama para konusuyla ilgili iki toplantı yaptık. Biz fabrikayı dört gruba bölmüştük. Nitelikli elemanlarla kalifiyeleri ayırmıştık.

“İDARİ GÖRÜŞMELERDE SORUN YAŞAMADIK”

Bakımcı, elektrikçi… Böyle dört grup halinde ücretlendirme yapmıştık ve işveren ilk toplantımızda en alt gruba yüzde 8 zam vermişti. İkinci toplantıda ise birinci gruba yüzde 47, ikinci gruba yüzde 45, üçüncü gruba yüzde 43, en alt gruba da yüzde 35 zam vermişti. Yani başlangıçta en alt gruba verdikleri yüzde 8 dediğimiz zammı da 35’e çıkartmışlardı. Son geldiğimiz noktada durum böyle.

“EN AZ YÜZDE 65 VE YÜZDE 100 OLACAK ŞEKİLDE”

Bir de fabrikada formel dediğimiz mavi yakalarla ilgili taleplerimiz var. Formel arkadaşlarla ilgili taleplerimiz daha yüksek, yüzde 100’ün üzerinde bir talep. İlk noktada en az yüzde 65’le re gelecek şekilde orantılı bir şekilde zam talep ediyoruz. Diğer grup için de yüzde 100 zam talebimiz var. Bir de bir tek saat ücreti talebimiz yok, bir de yeni işçi ve eski işçiler var. Yıl artı her yıla 2 TL gibi bir talebimiz var. Yani Bir işçi 10 yıl çalışıyorsa 10 yıla 20 TL gibi bir talebimiz var.

“AMACIMIZ MASADA ÇÖZMEK”

Cuma günü bir toplantı oldu ama aramızda bir fark var, o farkı kapatırlarsa anlaşmayı masada sağlarsak greve gerek duymayacaktık. Masada anlaşma sağlayamadık ve grev kararı aldık. Kararımız da onaylandı ve fabrikamıza astık. Bugün Türkiye’nin durumu ortada, mevcut fabrikaların durumu da ortada. Anlaşabilir bir noktaya gelirlerse biz tabiki grev de istemeyiz yani.

“ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA MEYDANLARDAYIZ”

Grevle işletmenin de çalışanın da zarar görmesini istemeyiz neticede grev olunca fabrikada üretim de duruyor ama son noktada da devletin bize verdiği yasal hak grevdir, başka hakkımız da yok. Biz bu konunun masada çözülmesini istiyoruz ama çözülmediyse de yapacak bir şey yok meydanlara çıkacağız yani.”