Konya'dan yükselen şöhret: Hakan Akdoğan

  • Spor
  • 22:24 04.03.2025

Hakan Akdoğan, Konya’da cimnastik sporunun ivme kazandığı 1980’li yılların ortalarında, yıkılan Konya Stadının tribün altındaki salonda başladığı spor hayatında milli takımın kapılarını araladı, akademik kariyerini geliştirdi ve televizyonlarda yaptığı artistik gösterilerle tanıyıp hayran oldu. Hesap ettim, onunla 28 yıldır görüşmemişiz; bunca sene sonra Yenigün okurları için bakın neler anlattı:

Sizi kısaca tanıyalım, ne zaman ve nerede dünyaya geldiniz, hangi okullarda eğitim aldınız?

1982 yılında Konya'da doğdum.  İlkokul 4. sınıfa kadar Mehmet Hasan Sert ilkokulunda eğitime devam ettim. Sonrasında cimnastik sporu sebebi ile 4. ve 5. sınıfı İhsan Özkaşıkçı İlkokulunda tamamladım. Meram Ortaokulu ve Meram Konya (Gazi) Lisesinde eğitim alarak 1999 yılında mezun oldum.

1999-2003 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde lisan eğitimimi tamamladım. 200-2008 yılları arasında da Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim dalında yüksek lisans eğitimi yaptım. 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda göreve başladım.

2011 yılında eşim Esma Hanım ile evlendim. Enes ve Furkan adında iki oğlumuz var.

Cimnastik sporuna ne zaman başladınız, hangi antrenörlerle çalıştınız?

1987 yılında Konya’da artistik cimnastik sporuna başladım. Yaz Spor Okulları olarak başladığım cimnastik sporunda, antrenörüm Nebil Bakırsini belirli seçmeler yaparak bizleri artık yaz boyunca değil, tüm yıl boyunca çalıştıracağını söyledi. Cimnastik serüvenim böyle başladı ve üniversiteye gidene kadar antrenörlüğümü Nebil Hocam yaptı. Tabi bazı dönemler İhsan Soyalp, Özcan Yetkin ve Aycan Hocalarımızla da çalıştım. Üniversitede 1999-2003 yılları arasında Bursa’da antrenörlüğümü Türker Kamer Hocam yaptı. 2003’te mezun olup Konya’ya döndüm ve 2005 yılına kadar tekrar Nebil Hocam ile çalıştım.

Antrenörlerimin ve ailemin üzerimde emekleri çok büyüktür. Cimnastiği, sporculuğu, spor kültürünü, planlı, düzenli, çalışkan, saygılı, sabırlı ve inançlı olmayı hep onlardan öğrendim. Hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.

O dönemin çalışma şartları nasıldı?

Bizim dönemimizde cimnastik az sayıda ilde yapılıyordu. Fakat diğer illerin fiziki imkânları Konya’da bulunmuyordu. Tesisimiz ve cimnastik malzemelerimiz kısıtlı imkânlara sahipti. Bu yönden antrenmanlar ve performansta zorluklar yaşadık. Ama tüm bu imkânsızlıkların yanında çok büyük özveri ile çalışan, başta ailelerimiz olmak üzere dönemin antrenörleri İhsan Hoca, Nebil Hoca, Özcan Hoca, Aycan Hoca ve idarecileri sayesinde birçok başarıya imza attık. Ayrıca bu başarıda (SEM ) Sporcu Eğitim Merkezi Sisteminin de çak faydası vardı. Çünkü o zamanlar Türkiye’de sadece Bolu ve Konya da cimnastik branşında SEM vardı. Bizler bu merkez bünyesinde ilkokul yıllarından itibaren stadyum içerisindeki yatakhanelerde yatılı kalarak sportif ve okul eğitimlerimize devam ettik. Merkez sayesinde düzenli antrenman, beslenme ve dinlenme yapabiliyorduk. Ayrıca bu siteme kayıtlı tüm sporcuların okul ve eğitim masrafları da karşılanıyordu. Kısacası o dönemler tesis ve fiziki imkânlar yönünden olumsuz ama Sporcu Eğitim Merkezi sistemi imkânları yönünden olumlu yıllardı. Ben 1991 yılında ilkokul 4. sınıfta kabul edildiğim Konya Sporcu Eğitim Merkezinden 1999 yılında mezun oldum. 

İlk olarak ne zaman ve hangi kategoride milli takımda yer aldınız?

Aslında sakatlığımdan dolayı gecikmeli olarak milli takımda yer aldım. 1994 ve 1995 yıllarında performansım çok iyiydi. Üst üste iki yıl boyunca yıldızlar kategorisinde Türkiye şampiyonu oldum. Fakat o yıllar omurga çevremde uzun süren bir sakatlık yaşadım. Sakatlığımdan dolayı milli takım seçmelerine katılamadım. 1996 yılını sakatlığım nedeniyle pasif geçirdim. 1997 yılında yoğun çalışmalar ile yeniden toparlandım ve 1998 yılında gençler kategorisinde milli takıma seçildim. İlk milli takım yarışmam da, İstanbul da düzenlenen Uluslararası Boğaziçi Turnuvası oldu.

Türkiye içinde ve uluslararası müsabakalarda ne gibi dereceler elde ettiniz?

Sporculuk kariyerimde sekiz kez Türkiye şampiyonluğu, on bir kez Türkiye ikinciliği ve yedi kez Türkiye üçüncülüğü elde ettim. 1998-2006 yılları arasında 63 kez milli takımda ülkemizi temsil ettim. Uluslararası turnuvalarda birçok kez finalde yarıştım, halka aleti üçüncülüğüm ve genel tasnif dördüncülüğüm var.

Sizi spora başladığınız erken yaşlarda tanıdık ama ileriki yıllarda yakından takip edemedik. Konya’dan sonra hangi kulüpler adına yarıştınız?

Konya’daki kulüpler dâhil sırasıyla hatırladıklarımı söylemek isterim. Konya Belediye spor (1989-1990), Konyaspor (1991-1995), Konya Gençlik Spor Kulübü(1996-1999), Bursa Sevgim Spor Kulübü (2000-2003), Konya Gençlik Spor Kulübü (2004), Ankara Çankaya Belediyesi Spor Kulübü (2005), Kayseri Erciyes Üniversitesi Spor Kulübü (2006 – 2008)

Aktif sporculuk döneminizi ne zaman tamamladınız, antrenörlük yaptınız mı ve çalıştırıcı döneminizde ne gibi başarılar elde ettiniz?

Sporculuğum devam ederken 2004 yılında artistik cimnastik antrenörlüğü ve hakemliği belgelerini aldım. 2004 yılında Konya’da sporculuk ve antrenörlüğü beraber yapmaya başladım. Aktif olarak sporculuğum milli takım kadrosunda devam ettiği için antrenörlüğü sadece yeni başlayan sporculara temel eğitim olarak yapıyordum. 2005 yılında Kayseri’de sporculuğumu ve antrenörlüğümü devam ettirdim. Aktif olarak sporculuğumu artistik cimnastik branşında 2006 yılında tamamladıktan sonra trampolin jimnastik sporcusu olarak devam ettim. O yıllar yarışma sporcusu çalıştırmaya başladım. İl birincisi sporcularım ve Türkiye dördüncüsü sporcum oldu. 2008 yılına kadar trampolin cimnastik yarışmalarına katıldım ve aktif sporculuğu tamamladım.

Aslında sporculuğu değil, yarışma sporculuğunu tamamlamıştım. Çünkü üniversite yıllarımda başlamış olduğum gösteri sporculuğum bu günlere kadar devam etti. Artık sporu sevdirmek, tanıtmak ve spora karşı ilgi uyandırmak için cimnastik ve akrobasi gösterileri yapan bir sporcuydum.

Akademik kariyerinizin gelişim sürecini anlatır mısınız, hangi üniversitelerde görev yaptınız?

2005 yılında Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda (yeni adıyla Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde) Öğretim Görevlisi olarak göreve başladım. 2009-2011 yılları arasında yüksekokul müdür yardımcılığı yaptım. Halen Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğretim görevlisi olarak görevime devam etmekteyim.

Hangi federasyonlarda  ne tür görevlerde bulundunuz?

2009-2010 yılları arasında Özel Sporcular Spor Federasyonunda artistik cimnastik teknik kurul üyeliği, 2010-2011 yılları arasında da artistik jimnastik teknik kurul başkanlığı yaptım. 2013 yılından itibaren Türkiye Cimnastik Federasyonunda  uluslararası artistik cimnastik hakemi olarak görev yaptım. 2016-2022 yılları arasında Eğitim Kurulu üyesi olarak görev aldım. 2019 yılında parkur teknik kurul üyesi olarak atandım ve yine aynı yıl uluslararası parkur hakemi oldum.  2025 yılı itibari ile Modern Pentatlon Federasyonunda teknik kurul üyeliği görevine de atandım.  Halen Türkiye Cimnastik Federasyonunda parkur teknik kurul üyesi ve parkur uluslararası hakemi olarak, Modern Pentatlon Federasyonunda da teknik kurul üyesi olarak görevlerime devam etmekteyim.

Sizin yetişme döneminizle bugünü kıyaslarsak, cimnastik sporunda ne gibi gelişmeler yaşandı?

Daha öncede belirttiğim gibi bizim dönemimizde çok az sayıda ilde cimnastik sporu yapılıyordu. Tesis ve malzeme sıkıntısı vardı. Yarışmalara 6-7 ilden katılım sağlanıyordu. Antrenör, hakem, lisanslı sporcu az sayıdaydı. Uluslararası Federasyon ile iletişim çok zayıf durumdaydı. Federasyonun faaliyetleri için ayrılan bütçesi düşüktü.  Cimnastiğin alt branşları bugünkü kadar çok değildi.

Günümüzde cimnastiğin geldiği nokta çok güzel. Federasyon Başkanımız Suat Çelen ve yönetimi sayesinde artık 81 ilde cimnastik çalışmaları yapılıyor. Her ilin antrenörü ve lisanslı sporcuları var. Ulusal yarışmalara 40’dan fazla il katılım sağlıyor. Antrenör ve hakem sayıları arttı. Federasyona bağlı sekiz yarışma branşı ve 10’dan fazla eğitmenlik branşı var. Her branşta uluslararası hakemlerimiz var. Avrupa, dünya, şampiyonlarımız ve olimpiyat madalyamız var. Uluslararası federasyonda yetkili görevde çalışanlarımız var. Her yıl ülkemizde düzenlenen tanınmış uluslararası yarışmalarımız var. Federasyon bütçesi,  kapsamlı tesis sayısı, kamp imkânları arttı, sponsor ve reklam sistemi de bulunuyor. Spor Bakanlığı ve Genel Müdürlüğün projeleri kapsamında SEM (Sporcu Eğitim Merkezleri, TOHM (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri) ve Olimpik Merkezler sayesinde sporculara ve antrenörlere eğitim, konaklama, beslenme, sağlık, ulaşım, malzeme ve ekonomik yönden yüksek düzeyde destek sağlanıyor. Bu sayede birçok başarıya ulaştık. İnşallah daha yüksek başarılara da ulaşmayı hedefliyoruz.

Bir dönem televizyon programlarında ilgi çeken jimnastik gösteri programları yaptınız. Bu programlardan bahseder misiniz?

Bu serüveni başından anlatmak isterim. Cimnastik gösterilerini 1989 yılından beri resmi bayramlarda yapıyordum. Fakat üniversite yıllarımda bu gösteriler üniversitedeki hocam Cengiz Akça sayesinde çoğaldı. Cengiz hocamın kurduğu akrobatik basketbol şov gösterileri yapan Karizmashow ekibine 1999 yılında katıldım. Her geçen yıl gösterilerimiz artıyor ve çok beğeniliyordu. 2009 yılına kadar yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce gösteri yaptık. 2009 yılında YetenekSizsiniz Türkiye Yarışmasının reklamları başladı. Katılmayı planladık ama takımımızdaki bazı arkadaşlar “Bu yarışmaya katılmayalım” dediler ama daha sonra bu arkadaşlar bizlere haber vermeden takımdan ayrılıp, “Karizmashow” ismimizi de kullanarak YetenekSizsiniz Türkiye yarışmasına katıldılar. Sonrasında bizler de aynı isimle yarışmaya katılmayı düşündük. Çünkü Karizmashow ismi bize aitti. Fakat program yetkilileri aynı isimle katılamayacağımızı bildirdi. Cengiz Hocam ve diğer arkadaşlarla “Ne yapabiliriz” diye düşündük. Ortak bir kararla, daha önceki gösterilerde sergilediğim çok beğenilen özel gösteri hareketlerimden oluşan bir video hazırladık. Bu video program yetkililerine ulaştırıldı ve 2009 yılı 1. Sezon YetenekSizsiniz Türkiye yarışmasına davet edildim. İşte TV programları serüveni böyle başladı.

1. ve 2. sezon YetenekSizsiniz Türkiye yarışmasına ekibim ile katıldık ve her ikisinde de çok iyi performanslar sergileyip finale kaldık. Amacımız, ekibimizi tanıtmanın yanında cimnastiği, akrobasiyi, spor kültürünü tanıtmak ve sevdirmekti. Programlar ve gösterilerimiz sayesinde tüm izleyenler cimnastik ve akrobasiyi tanıdı ve çok sevdi. Bir çok ildeki antrenör arkadaşım, ekranlardaki cimnastik gösterilerimizden sonra salonlarının cimnastik eğitimi almak isteyenlerle dolup taştığını anlattı. O dönem çoğu kişinin bizleri örnek göstererek eğitim almak istediğini söylediler ve çok teşekkür ettiler. Biz o yarışmada 1. Olamasak da hedefimize ulaştık. Çünkü Hem cimnastiği hem de kendi ekibimizi tanıttık.

Tabi YetenekSizsiniz yarışmalarından sonra bireysel özel gösterilerde yapmaya başladım ve arkasından TV programları başladı. 2013 yılında TRT SPOR kanalında yüz yetmiş bölüm olarak yayınlanan SPORDAN SPORA isimli programın sunuculuğunu yaptım ve bu programda yaklaşık altmış dört spor dalını tüm detaylarıyla ekranlara taşıyarak sporu sevdirdik.

2014-2015 yıllarında Tv8 kanalında yaklaşık otuz bölüm yayınlanan Ninja Warrior Türkiye programının yorumculuğunu yaptım.

2020-2021 yılarındaki pandemi dönemlerinde de boş durmadık. Yine sporu tanıtmak ve sevdirmek adına ÜLKE TV de yirmi bölüm yayınlanan SPOR OLSUN programının sunuculuğunu yaptım.

Birçok festivalde ve spor organizasyonunda gösterilere devam ettim. Son olarak 2022 yılında SAMSUN TEKNOFEST’te gösteriler yaparak gösteri hayatımı tamamladım.

Tamamladım ama yine de yerimde duramıyorum yoğun istekler üzerine performansım yettiğince fakültemiz mezuniyet törenlerinde ve bazı küçük yerlerde gösterime devam ediyorum. Ama KARİZMASHOW gösteri ekibimiz genç yeteneklerle hız kesmeden yurt içinde ve yurt dışında gösterilerine devam ediyor.

Uzun yıllar sonra sizinle söyleşmek güzeldi. Tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum