12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü mesajları 2025 | Bağımsızlık ruhunu canlandırmak için anlam dolu sözler ve şiirler!

  • Spor
  • 04:32 12.03.2025

Bugün Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin en önemli simgelerinden biri olan İstiklal Marşı'nın kabulünün 104. yıl dönümünü coşku ve gurur içinde kutluyoruz. 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bu marş sadece bir milli marş olmanın ötesine geçerek Türk milletinin zorluklar karşısındaki direncini bağımsızlık arzusunu ve inancını simgeleyen bir başyapıt haline geldi.

1 | 9

12 Mart, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin en önemli simgelerinden biri olan İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümüdür. Bu yıl, 12 Mart'ın 104. yılı kutlanırken, Türkiye genelinde okullarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini simgeleyen İstiklal Marşı 104 yıl önce Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındı ve 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi.

2 | 9

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü mesajları!

İstiklal Marşı'nın kabulünün 104. yılını coşku ve gurur içinde kutluyor, başta Mehmet Akif Ersoy ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene!

Bugün, bağımsızlık ve özgürlüğün simgesi İstiklal Marşı'mızın kabulünün 104. yıl dönümünü kutluyoruz. İstiklal Marşı'mızın gücü her zaman bizlerle!

3 | 9

12 Mart, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesidir. İstiklal Marşı'mızın kabulünün 104. yılı kutlu olsun!

12 Mart, milletimizin bağımsızlık tutkusunun yansımasıdır. İstiklal Marşı'mızın kabulünün 104. yılı kutlu olsun, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

104 yıl önce kabul edilen İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık kararlılığını simgeliyor. Bugün bu destanı onurla kutluyoruz.

4 | 9

İstiklal Marşı'mız, milletimizin kahramanlık destanıdır. 12 Mart'ın 104. yılında, başta Mehmet Akif Ersoy olmak üzere tüm şehitlerimize rahmet diliyorum.

12 Mart, Türk milletinin özgürlük mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'mızın kabul edildiği gündür. 101. yıldönümünde kutlu olsun!

5 | 9

İstikbal mücadelesini, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da İstiklal Marşımız eşliğinde yürütecektir. İstiklal Marşımızın kabulünün 104. Yıldönümünü kutluyorum.

Şanlı bayrağımızın göklerde dalgalanmasına anlam katan İstiklal Marşımızın kabulünün 104. yıl dönümünü kutlar, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u sevgi, saygı ve rahmetle anarız.

Zorluklarla kurulan bu Vatanı korumak boynumuzun borcudur. İstiklal Marşı'mızın kabulünün yıl dönümünü saygı, sevgi ve sadakat ile kutlarım.

6 | 9

12 MART İLE İLGİLİ ŞİİRLER

İSTİKLAL MARŞINI DİNLERKEN
Borazan başı borazan başı
Akşamları batan güneşe karşı
Alışılmış bir ibadet gibi
Çaldığınız o İstiklâl Marşı
Yıllardır her kulakta yer etmiş
Gür nâmesiyle tutarken arşı
Az rastlanır bir huşû içinde
Ayakta dinleriz bütün çarşı.

Hayal gibi vehim gibi bir şey
Sanki memleketin dağı taşı
En sâdık bekçisi tarihimin
Kesilir ansızın şehit nâşı
Bu meçhûl askerler mahşeriyle
Hatırlatır o yaman savaşı
Yanık türkülerinden biliriz
Yemen çölünü, Sarıkamış'ı.

Kurduna kuşuna sor söylesin
Neydi Türkün o günkü telâşı
Karalar giymişti Anadolu
Kan bir yandan bir yandan gözyaşı
Sürmedi çok şükür o kıyâmet
Gecenin birinde fecre karşı
Güneşten evvel doğdu ufukta
Mustafa Kemal'in altın başı.

Vatan sevgisinin mihenk taşı...

CAHİT SITKI TARANCI

7 | 9

MEHMET AKİF

(Marşın) okunurken vatanın her bir ucunda,

Bin meş'ale yanmakta, ilahı avucunda.

(Marşında) bir umman kesilen devreye girdin!

Mehmetçiğin imanını (hep vecde getirdin!

Yükseldiğin iklim, bulut ermez tepelerdir,

Ruhundaki yıldız, güneşlerden eserdir!

Duydukça coşar, vecde gelir (marşını) her yer!

Gök kubbenin altında, kefensiz yatan erler!

Ali Ulvi KURUCU

8 | 9

İSTİKLAL MARŞI NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?

İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 12 Mart 1921'de yapılan oturumda Türkiye'nin milli marşı olarak kabul edildi. Kurtuluş Savaşı yıllarında ordudan bir istiklal marşı yazılması isteği gelmesi üzerine Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) 500 lira ödüllü bir yarışma açar. Bakanlık, yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6'sını seçip bastırdıktan sonra milletvekillerine dağıtır. Ancak bu şiirleri yeterli bulmayan dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), yarışmaya para ödülü olduğu için katılmadığını öğrendiği Burdur Milletvekili Mehmet Akif'e (Ersoy) bir mektup yazarak kendisinden yarışmaya katılmasını ister.

9 | 9

Meclisin 12 Mart 1921'de Başkanvekili İstanbul Milletvekili Dr. Adnan (Adıvar) Bey başkanlığında yaptığı toplantıda, Mehmet Akif'in şiiriyle birlikte 7 şiir ele alınır. Tartışmalardan sonra İstiklal Marşı olarak kabul edilen Mehmet Akif'in şiiri, Meclis kürsüsünden Bakan Hamdullah Suphi tarafından okunur. Mehmet Akif ise para ödülünü almak istemez. Yarışmanın şartnamesi uyarınca almak zorunda olduğu belirtilince, Mehmet Akif, parayı "Darül Mesai" adlı bir yardım kurumuna bağışlar.
Marşın kabulünden sonra Maarif Vekaleti bu kez beste yarışması açar. 24 müzisyenin katıldığı yarışmanın sonuçlanması savaş yüzünden gecikir ve Bakanlık, 1924 yılında oluşturulan özel bir komisyonun, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini "İstiklal Marşı" olarak belirlediğini duyurur. Ancak Çağatay'ın bestesinin Türk müziğinin etkisi altında olduğu gerekçesiyle 1930 yılında alınan karar uyarınca Osman Zeki Üngör'ün bestesi, "İstiklal Marşı" olarak benimsenir.