ŞAHİN’DEN ÜCRETSİZ SEYAHAT VE ZAM AÇIKLAMASI - Edirne Haber TV

ETUS’un zam talebi ve toplu ulaşımdaki ücretsiz binişler hakkında önemli açıklamalarda bulunan Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, toplu ulaşım esnaflarının zam beklentisinin yüzde 20-25 bandında olduğunu açıkladı. Edirne’de her gün 8-10 bin kişinin ücretsiz taşındığını da vurgulayan Şahin, ücretsiz seyahatlerin esnafın belini büktüğünü ifade etti. 

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, Edirne Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısında gündeme gelen şehir içi toplu ulaşıma zam talebi ve ücretsiz seyahatlerle ilgili teşvik ve desteklerin tekrar ödenmesi ile ilgili dilekçesi hakkında açıklamalarda bulundu.  Edirne’de her gün 8-10 bin kişinin ücretsiz taşındığını belirten Şahin, ücretsiz seyahatlerin esnafın belini büktüğünü ifade etti. 

Şahin, “7 Mart Cuma günü Edirne Belediye Meclisi olağan toplantısı vardı. Bizim de yaklaşık 1 ay önce ETUS ve Servis Odası Başkanımızın belediyeden zam dilekçesi ve ETUS’un da ücretsiz seyahatlerle ilgili teşvik ve desteklerin tekrar ödenmesi ile ilgili dilekçesi vardı. Meclise gündem dışı geldi. Ücretsiz seyahat eden yolcuların, esnafa olan yükü her gün artarak devam ediyor. Bütün sorumluluk belediyede ya da hükümette değil; ikisi ortak şekilde esnafa yardımcı olmak zorundalar. Yoksa biz bu işleri yapamayacak noktaya geldik. Bunlara karşılık, esnafın zam talebi oluyor. Çünkü girdi maliyetleri artıyor. Ama ETUS’a zam yapıldığında, gündem birden değişiyor, halk birden saldırmaya başlıyor. Haklı da olabilirler, ödenen ücret çok gelebilir. Bu işlere biraz da bizim tarafımızdan bakmalarını istiyoruz. Biz günde 8-10 bin kişiyi ücretsiz taşıyoruz. Merkezi hükümetten gelen destek de taşıdığımız yolcunun yaklaşık 10’da 1’i olarak ödeniyor. Daha önceki belediye başkanımız, devletin verdiğinin 3 katı olarak karar almıştı. Belediyenin bütçesinden dolayı 7-8 ay gibi bir süre bize desteklerini ödeyemedi. Yeni seçilen başkanımız peyderpey ödedi, bayağı bir borç vardı, azalttı. Ona da bu konuyla ilgili teşekkür ediyorum ama kendisi seçildikten sonra mevcut borçları ödemek için ‘Ben size tekrar destek olamam. Bana biraz süre tanıyın’ şeklinde bir açıklama yaptı. Biz de ‘Tamam ama biz de çok mağduruz’ dedik. Daha sonra biz dilekçemizi verdik. AK Parti İl ve İlçe Başkanımız ile de bu konuyla ilgili görüştüm. Onlar da mecliste esnafın alacaklarının ödenmesi, bundan sonra belediyenin destek olmasını önerdiler. Onlara da teşekkür ediyorum. Ama sadece belediyenin değil, hükümetin de bu esnafa desteğini artırması gerektiğini ilettik. Onlar da Ankara ile görüşeceklerini, alınan rakamların çok gülünç olduğunu onlar da biliyorlar. CHP İl Başkanımız da bizleri ziyaret etti. O da esnafın bu konudaki esnafın mağduriyetini bildiğini, gerekli önlemleri alacağına söz verdiler.” dedi.

Şahin, toplu taşıma esnaflarının zam beklentisinin yüzde 20-25 bandında olduğunu da açıkladı.
Şahin, “Desteğin yanında ETUS’un ve servisçilerin zam talebi oldu. Biz hem desteğin, hem de zam talebimizin tüm siyasi partilerle ortak karar verilip, hem vatandaşı üzmeyecek, hem de esnafa biraz olsun soluk aldıracak şekilde uygun bir zam olmasını düşünüyoruz. Nasıl ki destek oy birliğiyle çıktıysa zammın da oy birliğiyle çıkacağına inanıyoruz. Komisyonlara girdilerimizle ilgili bilgiler vereceğiz. Önümüzdeki mecliste esnaf ve vatandaşlar için hayırlı sonuçlar alırız diye düşünüyorum. Biz zam oranı belirtmiyoruz. TÜİK verilerine göre oluyor ama orada yüzde 30-40 gibi rakamlar yüksek olabilir. Esnafın beklentisi yüzde 20-25 arasında.” ifadelerini kullandı.

Şahin, ücretsiz binişlerin zaman zaman suistimal edildiğini de vurguladı.
Şahin, “Her yolcu bizim için velinimet. Belediyeye 65 yaş ve üstünü taşıması için talepte bulunma hakkımız yok. Ama belediye bunu uygun görürse araç çıkarıp taşıyabilir. Biz belediyeye ‘Bu taşı, bunu taşıma’ ya da ‘araç çıkart’ diye talimat verecek durumda değiliz. Ama araç çıkarıp 65 yaşı taşıyarak üzerimizdeki yükü alırsa memnun oluruz. Ayakta yolcu taşımaya müsaade, 65 yaş üstünü ücretsiz taşıyabilmek için verilen bir hak. Ama devletimiz de bu konunun bu kadar suistimal edileceğini düşünememiş olabilir. Yani 65 yaşa günde 2 biniş hakkı verilse, bir sıkıntı yok ama herhangi bir duraktan binilip bir sonrakinde inilerek suistimal edilebiliyor. Araçlara bir işini görmek için değil, zaman geçirmek için binebiliyorlar. İnşallah en kısa sürede hem devletimizden hem belediyeden, ücretsiz taşıdığımız vatandaşlarla ilgili hepsi olmasa bile yüzde 60-70’i olur, bir sübvanse edilirse hem vatandaş hem esnaf açısından daha hayırlı olur diye düşünüyorum. “ şeklinde konuştu.

Şahin, yeni yapılan zamla beraber ücretsiz binişler için devletin araç başına 3 bin 800 TL ödediğini söyledi.
Şahin, “Devletten araç başına ayda 2 bin 700 lira alıyorduk, yeni zamla beraber 3 bin 800 lira oldu. Belediyeden Haziran ayından bu yana bir destek yok. Geriye dönük de bunların ödenmesiyle ilgili bir talebimiz oldu. İnşallah komisyonda gündeme gelecek. Toplu ulaşım desteklenmediği sürece, yapılacak bir iş olmaktan çıktı. Vatandaş yeni araç istiyor, haklılar ama bir araç 10 milyon lira olmuş. Bizim en çok kredi aldığımız yer, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi. Orada da geçtiğimiz gün daha yeni 650 bin liradan 1 milyon liraya çıktı kredi limitleri. Daha önceden oradan kredi çektiğimizde yeni sıfır araç alabiliyorduk, ama şimdi çektiğimiz parayla ancak aracın bakımını yaptırabiliyoruz. Çektiğimiz krediler sadece amortisman giderlerini karşılamaya başladı. Ama devlet ÖTV ve KDV’de kolaylık sağlarsa, biz de araçlarımızı değiştirmek isteriz, neden istemeyelim ki?  Bugün halk otobüsüne, taşımacılığına hiçbir iş insanı yatırım yapmaz. Çünkü bu iş, para kazanılabilecek bir iş olmaktan çıktı, amme hizmeti haline geldi. Bir araç 10-15 milyon lira olmuş. Siz hem ücretsiz taşıyacaksınız hem 24-25-26 lira para toplayacaksınız, bu gelirlerle bu yatırımı kimse yapmaz.” dedi.

Şahin, taksici esnafının herhangi bir zam talebinde bulunmadığını da açıkladı.
Şahin, “Taksi durak başkanlarını toplayıp zam taleplerini sorduk. Onlar zam talebinde bulunmadılar. Onlar önümüzdeki günlerde bulunurlarsa biz de girişimlerde bulunacağız.” şeklinde konuştu.

Araç içi kameralarla ilgili yönetmeliğin değiştiğini de açıklayan Şahin, yeni yönetmelik hakkında bilgiler verdi.
Şahin, “Araç içi kameralarla ilgili tekrardan Şubat ayında yönetmelik değişti. Mart ayında muayene istasyonundan, kamerası olmayan ticari araçların geçemeyeceği yönünde bir genelge vardı ama bunun süre olarak yetiştirilemeyeceği, kameraların içeriğiyle ilgili genelgeyi, tekrardan İçişleri Bakanlığımız yönetmelik değiştirdi. Temmuz ayına kadar süre uzatıldı. Bakanlık, kameraları illerdeki komisyonlara verdi. Bizde trafik komisyonu bu işte görevlendirildi. Bundan önceki komisyon toplantısında yaklaşık 12-13 firma başvurdu, 4 tane firma uygunluk belgesi aldı. Ama yönetmelik değiştiği için, bunların aldığı uygunluk belgesi de boşa düştü. Nisan’ın 8’inde tekrardan bir komisyon olacak. Tekrardan biz firmaları davet ettik. Gelecekler, ürünlerinin belgelerini koyacaklar. Eğer komisyondan yeterlilik belgesi alırlarsa, esnafı toplayacağız ve yeterlilik alan firmaları buluşturup kameraları takacağız. Bazı illerde kameralar takıldı ama ben, onların da uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü yönetmelik belli olmadan bir kamera takılınca, yarın öbür gün muayenede yeterlilik olmadığı için tekrardan sökmek zorunda kalacaklar. Bu konuda çok hassas davranıyorum; esnafı zarara uğratacak bir hamle yapmak istemiyorum. Bu da hem vatandaşın hem esnafımızın avantajına olan bir şey. Çünkü birçok olaylar yaşanıyor. İspat etmek zor, ama kamera olunca şoförün ya da vatandaşın suçu olursa ortaya çıkıyor. Kamera sadece taksi için değil, ETUS’ta zaten var ama diğer tüm ticari araçlar için geçerlidir.” dedi.