Japonya'ya tatile giden bir turistin asla yapmaması gereken 3 şey

Japonya, kadim geleneklerin, ileri teknolojinin, dünyaca ünlü mutfağının ve canlı popüler kültürünün eşsiz bir karışımıyla uzun zamandır dünyanın en dikkat çeken destinasyonlarından. Eğer siz de bu farklı kültürü yerinde deneyimlemek ve Japonya'ya bir seyahat planlamak istiyorsanız şimdiden öğrenmeniz gereken 3 kuralı sizler için yazdık. İşte bir turist olarak Japonya'ya gittiğinizde asla yapmamanız gereken 3 şey!

2024 yılında 36 milyondan fazla uluslararası turist, Tokyo'nun hareketli neon ışıklı sokaklarından Hokkaido'nun huzurlu, doğal harikalarına kadar çeşitli şehirlerini ve doğal adalarını keşfetmek için Doğu Asya ülkesine akın etti.

Ancak pek çok ziyaretçinin Japon kültürüne duyduğu hayranlığa rağmen, bazı turistler farkında olmadan toplumsal normları ihlal ediyor ve bu durum yerel halk arasında hayal kırıklığına yol açabiliyor.

Nadiren de olsa bazı dikkat çeken olaylar son yıllarda gerginliğe yol açtı. 

Geçtiğimiz yıl, Fuji Dağı'nın görünümünü engellemek için 20 metrelik dev bir bariyer, kötü davranışlı yabancı turistleri caydırmak amacıyla popüler bir fotoğraf noktasına yerleştirildi ve 2023'te bir  Japon mağazası, yabancı turistleri çöp atmak ve personele karşı kaba davranmak nedeniyle eleştirdi .

Gelenek, düzen, temizlik ve verimliliğe olan derin saygısıyla bilinen bir ülkede, Japonya'ya seyahat eden ziyaretçilerin kaçınması gereken üç yaygın yanlış adım şunlardır :

1- Yürürken aynı anda yemek yemeyin/içmeyin 

Japonya'da yürürken aynı anda yemek yemek veya içmek kaba kabul ediliyor; bu uygulamaya 'tabearuki' adı veriliyor.

Bu alışkanlık, yemeğe saygısızlık olarak görüldüğü ve yemek yemenin keyfini kaçırdığı için hoş karşılanmaz. 

Euro News'in haberine göre, ziyaretçilerin parktaki bir bank gibi sessiz bir yerde oturup atıştırmalıklarının tadını çıkarmaları öneriliyor . 

Yiyecek pazarları veya festivaller gibi bazı ortamlarda ayakta yemek yemek kabul edilebilir, ancak başkalarına rahatsızlık vermemek için kalabalıktan uzaklaşmak yine de nezaket gereğidir. 

Kalabalık alanlarda, kaza veya dökülme riskinin daha yüksek olduğu dağınık yiyecekler ve açık içeceklerden de uzak durmak en iyisidir.

Japonya'yı sık sık ziyaret eden @hangrybynature, TikTok'ta paylaştığı videoda , yürürken dışarıdan kahve içmenin bile kötü bir görgü kuralı olduğunu söyledi. 

2- Bahşiş bırakmayın

Japonya, pek çok Batı ülkesinin aksine bahşiş beklemiyor ve çoğu zaman da bunu hoş görmüyor. 

Aslında bahşiş vermek çoğu durumda, örneğin restoranlarda, otellerde veya taksilerde kaba veya gereksiz olarak görülebilir. 

Yerli halk saygı ve onura çok önem veriyor, iyi hizmetin ödediğiniz ücrete dahil olduğuna inanıyor. 

Ancak istisnalar da vardır. Turistler, ryokan (geleneksel hanlar) gibi belirli turistik konaklama yerlerinde özel rehberlere, tercümanlara veya personele bahşiş verebilirler. 

Interac Network'e göre, bahşiş verirseniz parayı doğrudan vermek yerine bir zarfa koymanız daha saygılı ve düşünceli bir hareket olarak görülüyor . 

3- Toplu taşıma araçlarında yüksek sesle konuşmayın/telefonla konuşmayın

Japonya'da toplu taşıma araçları, özellikle tren ve otobüsler, sessiz ve düzenli ortamıyla bilinir. 

Travel and Leisure Asia'nın haberine göre, bu alanlarda yüksek sesle konuşan veya telefonlara cevap veren turistlerin diğer yolcular tarafından onaylamayan bakışlara maruz kalma olasılığı daha yüksek .

Japonya'da toplu taşıma araçları kişisel düşünme ve rahatlama zamanı olarak görülüyor ve telefonla konuşmak veya yüksek sesle müzik dinlemek gibi rahatsız edici davranışlar hoş karşılanmıyor. 

@hangrybynature'ın paylaştığı aynı klipte  , tren yolculukları sırasında telefonla konuşanların, diğer yolcular tarafından 'yargılayıcı bakışlarla' karşılaşmaya hazır olması gerektiği ifade edildi. 

Rahatsız edici durumlardan kaçınmak için toplu taşıma araçlarını kullanırken konuşmalarınızı en aza indirmeniz ve telefonunuzu sessize almanız en iyisidir.