Samsun Ladik’te Toprak Altın Değerinde: Şeker Pancarından 2 Milyar Liralık Hamle!

Yerel Haberler

Samsun’un Ladik ilçesi tarımsal kalkınmanın yeni merkezi oluyor! 500 dekarda yapılan şeker pancarı üretiminin 20 bin dekara çıkarılması hedefleniyor. Amasya Şeker Fabrikası, ASKON ve Ladik Ziraat Odası el ele vererek çiftçiye altın değerinde fırsatlar sunuyor.

Samsun’un Ladik ilçesi, Türkiye’nin tarımsal üretiminde adeta şeker gibi bir dönüşüme hazırlanıyor. Geçmişte pancar üretiminde aktif rol oynayan ancak zamanla bu üründen uzaklaşan Ladikli çiftçiler, yeniden üretime dönüyor. Amasya Şeker Fabrikası, Ladik Ziraat Odası ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) iş birliğiyle başlatılan yeni proje kapsamında ilçedeki şeker pancarı ekim alanlarının büyük ölçüde artırılması planlanıyor.

Proje İçin Dev İş Birliği: Yerel Yönetimler ve STK’lar El Ele

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan öncülüğündeki heyet, Ladik Kaymakamı Muhammet Özbalta ve Ladik Belediye Başkanı Adnan Topal ile bir araya gelerek projenin detaylarını masaya yatırdı. Özarslan, Ladik'in rakımı sayesinde yüksek şeker oranına sahip bir üretim bölgesi olduğunu belirterek, bu potansiyelin daha etkin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Hedef 500 Dekardan 20 Bin Dekara Ulaşmak!

Bugün ilçede sadece 500 dekarlık alanda pancar ekimi yapılırken, Ladik’in toplamda 60 bin dekara yakın sulanabilir tarım arazisine sahip olduğu biliniyor. Amasya Şeker Fabrikası, bu potansiyelin en az 15-20 bin dekarını şeker pancarı üretimi için harekete geçirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda bölgede kayıtlı 2.200 aktif çiftçiye ulaşarak onları yeniden pancar üretimine kazandırmak amaçlanıyor.

Sözleşmeli Tarım Modeli: Çiftçiye Güvence, Üretime İvme

Özarslan, “Sözleşmeli tarım modeli sayesinde çiftçilerimiz risk almadan üretim yapabilecek. Bu sistem çiftçinin adeta sigortasıdır. Aynı zamanda genç nüfusun köyde kalmasını sağlayacak, göçü engelleyecek bir sosyal faydası da olacak. Ladik’in her karış toprağı bir fabrika gibi çalışacak” ifadelerini kullandı.

ASKON’dan Tarıma Büyük Destek: Tarlalarımız Altın Madeni

ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru da sanayi ve ihracatın yanında tarımı da desteklemenin misyonlarının bir parçası olduğunu belirtti. Doğru, Ladik’te yıllardır ihmal edilen pancar üretimini yeniden canlandırmak için kapsamlı bir kampanya başlattıklarını dile getirerek, “Köy köy, mahalle mahalle gezerek çiftçiye ulaşacağız. Hedefimiz yıllık 70 bin ton pancar üretimi ve 2 milyar TL ekonomik girdi. Ladik’in tarlaları adeta birer altın madeni” dedi.

Hedef: Sürdürülebilir Tarım, Kırsalda Ekonomik Canlanma

Tarımda sürdürülebilirlik, kırsalda istihdam ve ekonomik kalkınmayı hedefleyen bu proje ile Ladik, Türkiye’nin örnek tarım bölgelerinden biri olmaya hazırlanıyor. Hem çiftçi kazanacak, hem bölge kalkınacak, hem de Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlanacak.