Diyarbakır'da Sağlık Sistemi Alarm Veriyor!

Röportaj Mehmet Zeki Özer | Editör Yasin Güler 

Diyarbakır’da sağlık hizmetleri konusunda yaşanan sıkıntılar her geçen gün büyüyor. Hastanelerdeki yetersizlik, randevu bulma zorluğu, uzman doktor eksikliği ve özel hastanelere yönlendirme gibi konular, vatandaşların en büyük şikâyetleri arasında yer alıyor. Bu sorunların çözümü noktasında siyasi partilerin ve yerel yönetimlerin nasıl bir yol izleyeceği büyük bir merak konusu.

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Zeki Özer, Diyarbakır’da sağlık alanında yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever ile masaya yatırdı. Gülsever, özellikle şehir hastanesi projesinin hızlandırılması, ikinci bir şehir hastanesine duyulan ihtiyaç, sağlık personeli eksikliği ve vatandaşların mağdur olmaması için devletin daha aktif rol alması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır'da sağlık alanında telsiz bakımın yetersiz olduğu belirtiliyor. Sizce bu sorunun çözümü için neler yapılmalı?

- Genelde ve son zamanlarda "tasarruf tedbirleri" adı altında birçok hizmet yapılmıyor. Telsiz bakımı ve buna benzer sağlıkta önemli konuların tedbirler alanına girmemelidir. Sağlık konusunda tasarruf tedbiri olmaz. İnsanların sağlığı için en iyi hizmetin verilmesi ve en iyi şekilde vatandaşa hizmet edilmesi gerekir. Sağlığın ertelenmesi söz konusu olamaz.

Diyarbakır'da ikinci bir şehir hastanesine ihtiyaç̧ duyulduğu yönünde görüşler var. Sizce yeni bir şehir hastanesi yapılmalı mı? Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

-Şehrimizin nüfus çokluğu ve hastanelerin yetersizliği malumunuzdur. Vatandaşımız sürekli mağdur ediliyor. Bu nedenle şehir hastanesinin bir an önce bitirilmesi gerekir. Yapılacak olan şehir hastanesi de ilimiz için yetersiz olacağı için ikinci şehir hastanesinin yapılması elzemdir. Maalesef birincisinin yapımı çok uzun sürdü. Birinci hastanenin şimdiye kadar yapılmış olması ve faaliyete alınması gerekirdi. Ama 2026 sonlarında biteceği söyleniyor. İkinci şehir hastanesinin yapılacağını Sayın Cumhurbaşkanı Ak Parti Diyarbakır kongresinde söyledi. Diyarbakır Valisi de yer tespiti için çalışmalar yaptığını söyledi. Bu hastane ve Dicle üniversitesi hastanelerinin yanına 600 yataklı bir ek bina yapılacağını ve onayının alındığı bilgisini aldık. Ayrıca ilimizde Kadın doğum ve çocuk hastanesinin yanında da ek bir bina yapılması talebi vardır. Bunların hepsinin yapılıp içinin doldurulması bile Diyarbakır'ın hastane sorununu tam olarak çözemez. İkinci şehir hastanesi için derhal yer tespiti ve ihalesi yapılmalıdır.

Diyarbakır'da sağlık alanında yaşanan eksiklerin giderilmesi için hangi adımlar atılmalı? Sizce mevcut sağlık altyapısı yeterli mi?

- Ben il başkanlık süresi içerisinde Dicle Üniversitesi Rektörünü, İl Sağlık Müdürünü, Selahaddini Eyyubi Devlet Hastanesi Baş Hekimini, Eğitim ve Araştırma hastanesi başhekimini, Diş hastanesi Başhekimini, bazı ilçe sağlık müdürleri ile özel hastane yetkililerini ziyaret edip bu sorunları bizatihi kendilerinden dinledim. Hastanelerin en büyük sorunu; görüştüğümüz yetkililerin ve vatandaşların şikâyetlerinden öğrendiğimiz üzere yatak sorunudur. Yani hastaya müdahale ediliyor ama yatak yetersizliğinden dolayı hastanın yatışı yapılamıyor. Bu sebeple hastalar mecburen özel hastanelere giderek fahiş fiyat ödemeye mahkûm ediliyor. Diyarbakır büyük bir kenttir ve her geçen gün de büyümektedir. Bu sebep ile hastaneler bu yükü kaldıramamaktadırlar. 

Son dönemde Diyarbakır’da yaşanan ortopedi olayları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tür vakaların önlenmesi ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için ne gibi önlemler alınmalı?

- Biz parti olarak bir meseleyi tam araştırmadan o mesele üzerine yorum yapmayız. Basından duyduğumuza göre devlet hastanesinin ortopedi bölümünde bu olaylar olmuştur. Ayrıca Dicle üniversitesi hastanesi için de bıçak parası adı altında vatandaştan para talep ettikleri söyleniyor. Bu konuları mülki amirler ve yetkililerle de paylaştık. Biz araştırıyoruz, böyle bir şey varsa üzerine gideceğimizin herkes tarafından bilinmesini isteriz. 

Diyarbakır'da bazı doktorlardan randevu almanın zor olduğu ve ultrason gibi tetkikler için üç̧ aya kadar süre verildiği söyleniyor. Bu randevu sıkıntısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu sorunun çözümü için hangi adımlar atılmalı?

- Diyarbakır'da bazı alanlarda randevu alma süresinin çok ileri tarihlere kadar verildiği ile ilgili şikayetler sürekli bizlere iletiliyor. Bu şikayetler üzerine ilgili yetkililerle görüşerek vatandaşların mağduriyetini kendilerine ilettik. Hastanenin bazı bölümlerine vatandaş randevu dahi alamıyor, alanlar ise aylar hatta yıllar sonra randevu bulabiliyor. Bu da vatandaşı zor durumda bırakarak mağduriyetler oluşturuyor. Yetkililerin bu sorunları gidermek için ellerini taşın altına koyarak çözüm getirmeleri gerekir.

Sağlık personeli sayısının yetersiz olduğu ve bazı branşlarda uzman doktor eksikliği yaşandığı belirtiliyor. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

- Bazı alanlarda doktor sayısının eksik olduğu bilinmektedir. Özellikle kadın hastalıkları alanında bayan doktorların çok az olmasından dolayı vatandaşımız hastanelere gidemediği için mağdur olduklarını her zaman dile getiriyorlar. Vatandaşlarımızın rahat bir şekilde hastaneye gidererek tedavi görmeleri için bir an önce uzman doktorların atanması gerekir.

Acil servislerdeki yoğunluk nedeniyle hastaların saatlerce beklemek zorunda kaldığı yönünde şikâyetler var. Acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için nasıl bir çözüm önerirsiniz?

- Özellikle salgın hastalıkların çoğaldığı dönemlerde bu sorun fazlaca artmaktadır. Bunun için hastane yetkililerinin nöbetçi sistem değişikliği yapmaları gerekmektedir. Son zamanlarda aile hekimliklerinde randevulu sisteme geçilmesi, acil vakalara müdahale etmeleri ile bu sorunu azaltacağını umuyorum.

Diyarbakır'daki sağlık hizmetlerinde cihaz ve teknik donanım eksikliği yaşandığı belirtiliyor. Bu eksikliklerin giderilmesi için nasıl bir yol izlenmeli?

- Görüştüğümüz sağlık yetkililerin tümünün cihaz ve donanım konusunda eksikliklerinin azami derecede olduğunu, daha çok yatak sorunlarının olduğunu belirtiyorlar. Yine de eksiklikler varsa bir an önce giderilmesi lazımdır


Özel hastanelerde sağlık hizmeti almak zorunda kalan vatandaşlar, yüksek fiyatlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Sizce vatandaşların özel hastanelere yönlendirilmeden kamu hastanelerinde kaliteli hizmet alabilmesi için ne gibi düzenlemeler yapılmalı?

- Biz parti olarak halkımızın özel hastanelere sevk edilmesi ya da oralarda tedaviye zorlanmasına şiddetle karşıyız. Halkın sağlık sorununun devletçe çözülmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Özel hastanelerin varlığı tabii ki lazımdır ve isteyen vatandaş oralarda tedavilerini görebilir. Ancak bu özgür iradeleri ile olmalıdır. Bir zorlama veya mecburiyet sonucu olması kabul edilemez.


Aile hekimliği sisteminde yaşanan randevu sıkıntıları ve bazı mahallelerde aile sağlığı merkezlerinin yetersiz olduğu yönünde şikâyetler var. Bu konuda sağlık sisteminde nasıl bir iyileştirme yapılabilir?

- Aile hekimliği randevu konusu daha yeni bir sistemdir. Bununla ilgili konuşmak erken olur. Bu sistemin oturmasını umuyoruz. Yalnız mahallelerde veya eskiden köy diye tabir edilen büyük mahallelerde sağlık merkezlerinin olmadığı ve bu konuda ciddi sorunlara sebebiyet verdiğini biliyoruz. Mahalle, mahalle köy, köy sağlık merkezlerin oluşturulması lazımdır. Bu oluşursa hastaneler de bir nebze rahatlamış olacaktır.

Sağlık çalışanları, çalışma koşullarının zorluğundan ve yoğun mesailerden dolayı büyük bir baskı altında olduklarını söylüyor. Sizce sağlık çalışanlarının çalışma şartları nasıl iyileştirilebilir?

- Sağlık personellerini çalışma koşulları rahatlatılması açısından her türlü çalışma ivedilikle yapılmalıdır. Sağlık personelinin rahatlatılması hastanın rahatlatılması demektir. Bu sebeple tüm personelin çalışma koşulları insani standartlarda olmalıdır.

Şehir merkezinde hastanelere ulaşımın zor olduğu ve ambulansların trafik nedeniyle hastalara zamanında yetişemediği yönünde eleştiriler var. Sizce ulaşım ve sağlık altyapısı konusunda nasıl bir iyileştirme yapılmalı?

- Maalesef Diyarbakır'ımızın kangren meselelerinden biri olan ulaşım, sağlık konusunu da ciddi bir şekilde etkiliyor. Gerek ambulansların gerekse de hastaların hastanelere ulaşması konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Bunun için ulaşım konusunda iyileştirmelerin bir an önce yapılması lazım. Köprülü kavşak ve alt geçitlerin sayısının artırılması tramvay ve hafif raylı sistemin bir an önce Diyarbakır'a kazandırılması lazım ve elzemdir.

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynel Abidin Gülsever, sağlık sisteminde yaşanan sorunları sıralayarak yetkilileri göreve çağırdı. Vatandaşların kaliteli, hızlı ve ücretsiz sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini belirtti.

Bu haber 225 defa okunmuştur.