AKLA İLK OLARAK KALP HASTALIĞI GELMELİ
/
Göğüs kafesinde hissedilen, batıcı, noktasal, birkaç saniye veya saatlerce süren, dokunmakla ya da kol-omuz-boyun hareketleri ile artan göğüs ağrılarının kalp ile ilişkili olma ihtimalinin daha düşük olduğunu belirten Uzm. Dr. Sonsöz, şunlara dikkat çekti: "Bu tip ağrılar kas-iskelet sistemi (kıkırdak-kemik harabiyeti gibi) veya sinir sistemi (boyun fıtığı gibi) ya da panik atak ilişkili olabilir. Ancak kadınlarda, şeker hastalarında ve ileri yaştaki bireylerde bu 'atipik' şikâyetlerin dahi kalp damar hastalığını işaret edebileceği unutulmamalı. Gerekli hallerde en yakın hastaneye gidilmeli. Halk arasında sıklıkla ifade edilen, özellikle 'midem ağrıyor' veya 'göğsüme rüzgâr çarptı' diye düşünmeden önce olası bir kalp hastalığı akla gelmelidir."
SIKIŞMA KALPLE İLİŞKİLİ OLABİLİR
/
Göğüs kemiği arkasında, baskı, sıkışma, ağrı, yanma, 'bir şey oturmuş' gibi hissedilen rahatsızlığın kalple ilişkili olabileceğini belirten Uzm. Dr. Sonsöz, şu uyarılarda bulundu: "Bu ağrı boyuna, çeneye, omuzlara, her iki kola, sırta ve karına yayılabilir. Bu ağrı ile birlikte kişi; nefes darlığı, halsizlik, bulantı, kusma, hazımsızlık, karın ağrısı, terleme, baş dönmesi hissedebilir. Ağrı genelde 2-10 dakika sürer."
SIRTA VURAN ŞİDDETLİ AĞRIYA DİKKAT!
Hayatı tehdit eden diğer klinik durumlarda da göğüs ağrısı gelişebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Sonsöz, "Kalpten çıkan ana atardamar olan aortun yırtılmasına bağlı gelişen, tıbbi olarak 'aort diseksiyonu' olarak adlandırılan tablo da çok ciddi bir durumdur. Hastaneye yatış ve tedavi gerektirir. Bu klinik tabloda, kişi göğüs kafesinde, sıklıkla sırtına vuran, şiddetli, 'yırtılır gibi' bir ağrı hisseder. Özellikle sigara içen ve tansiyon hastalarında bu tip bir ağrıda akla gelmelidir" dedi.