SCÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Üretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, "Evde herhangi bir hayvanla etkileşimde bulunmak, mutluluk verici hormonları tetikliyor. Hayatın içinde olma hissini uyardığı için bu kişilerde dijital nesnelerden uzaklaşma görülmektedir" dedi
ABONE OL
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden (SCÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Üretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital bağımlılıkla mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.
Dijitanaliz tekniği ile 300 aile üzerinde yapılan çalışmada evde hayvan beslemenin dijital nesnelerden uzaklaşmaya vesile olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dilci, "Yaptığımız çalışma sonucunda evde hayvanla temas kuran bireylerde dijital bağımlılık oranı 26,7 düzeyinde diğer kişilere göre az çıkmaktadır. Yaklaşık 300 aile üzerinde bu çalışmayı yaptık. Bu ailelerin özelliği hepsinin çocuklarının dijital bağımlı olmasıdır. Bu bağımlı olan grup ile bağımlı olmayan gruplar arasında karşılaştırmalı çalışma yaptık. Evde herhangi bir hayvanla etkileşimde bulunmak, etkin zaman yönetimi adına hayvanlarla kurulan duygusal bağ ve bu duygusal bağın gerektirdiği sorumluluk duygusu mutluluk verici hormonları tetikliyor. Bunun ötesinde bireylerin hayvanlarla içgüdüsel anlamdaki bağlarının güçlenmesi, diğer canlılara karşı da daha duyarlı ve gerçek yaşam deneyimleri, hayatın içinde olma hissini uyardığı için bu kişilerde dijital nesnelerden uzaklaşma görülmektedir. Her şeyden önce bir meşguliyet ilişkisi oluşturmasıyla da ev içindeki kişilerin daha dinamik hayata tutunduklarını gözlemlemekteyiz. Özellikle içe kapanık, depresif ve melankolik kişilik bozukluklarında da hayvanlarla kurulan temas daha önemli" dedi.
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua