Savcılık, diş hekimi A.S. ve anestezi uzmanı L.O.’nun “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Basit İşlem, Ağır Sonuç
2023 Kasım ayında diş ağrısı nedeniyle ailesi tarafından özel bir kliniğe götürülen Deniz’e, yapılan muayene sonrası çürük teşhisi kondu. 10 Kasım’da genel anestezi altında bir diş çekimi ve dört diş dolgu işlemi yapıldı. Ancak iddiaya göre, narkoz sonrası şikayetleri başlayan çocuk, kanama ve yüksek ateşe rağmen taburcu edildi. Eve döndükten sonra fenalaşan Deniz, götürüldüğü hastanede üç gün sonra hayatını kaybetti.
Dört Sağlık Çalışanı Yargılanıyor
Deniz’in ailesinin suç duyurusunun ardından başlatılan soruşturma sonucunda, diş hekimi A.S., anestezi uzmanı L.O., klinik sorumlusu K.G.Y. ve anestezi teknikeri G.K. hakkında dava açıldı. Sanıklar, Bursa 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Sanıklar savunmalarında olayda ihmalleri olmadığını öne sürdü.
23 yaşındaki diş hekimi A.S., sedasyon uygulamasının rutin olduğunu, işlem sonrası çocuğun bilincinin yerine geldiğini ve bu yüzden eve gönderildiğini söyledi. Anestezi uzmanı L.O. ise işlemi yapıp bilgi verdiğini ve odadan ayrıldığını belirtti. Klinik sorumlusu K.G.Y. ise olay günü başka bir şubede olduğunu, sürece dahil edilmediğini ifade etti.
Aileden Ağır Suçlamalar
Deniz’in babası Aydın Sönmez, “Tecrübelerine güvendik ama çocuğumuzu kaybettik. Geleceğimizi, hayallerimizi çaldılar” diyerek sanıklardan şikayetçi oldu. Anne Elena Sönmez ise oğlunun ölümünden sonra bir daha çocuk sahibi olma şansının kalmadığını söyleyerek yaşadığı travmayı aktardı: “Deniz taburcu olduktan kısa süre sonra ‘Anne, ölüyorum’ dedi. Sonra hastanede kaybettik.”
Savcıdan Hapis Talebi
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, diş hekimi ve anestezi uzmanı için “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 ila 9 yıl, klinik sorumlusu içinse “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 ila 6 yıl hapis cezası istedi. Ayrıca dört sanık hakkında “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na muhalefet” suçundan da 1 ila 3 yıl arasında değişen cezalar talep edildi.
Mahkeme, karar duruşması için davayı erteledi.