’Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi: Yeni Anayasa’ buluşmaları Gaziantep’te düzenlendi

"Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi Yeni Anayasa’ buluşmaları, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şubesi ev sahipliğinde Gaziantep’te düzenlendi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şubesi ev sahipliğinde "Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi Yeni Anayasa’ buluşmaları programı düzenlendi.

Düzenlenen programda sivil anayasa ile ilgili konular ele alınırken Türkiye’nin sivil anayasa yapabileceği güçte olduğunu söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, "Türkiye’de bugün her görüşün temsil edildiği bir meclis aritmetiği var. TBMM, yeni ve sivil bir anayasa yapabilecek güçtedir, demokratik meşruiyete sahiptir" dedi.

"TBMM, yeni ve sivil bir anayasa yapabilecek güçtedir"

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, "İçeriğini baştan sona değiştirseniz bile yeni ve sivil bir anayasayı başından sonuna kadar değiştirip yeniden yapmak lazım. Dolayısıyla ruhu aynı şekilde duruyor. Türkiye’de bugün her görüşün temsil edildiği bir meclis aritmetiği var. TBMM, yeni ve sivil bir anayasa yapabilecek güçtedir, demokratik meşruiyete sahiptir" ifadelerini kullandı.
Anayasal güvence altına alınması adına yeni ve sivil bir anayasanın bir zaruriyet olduğunu söyleyen Gül, "Özellikle son 23 yıllık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde demokratik kazanımlar, temel haklara ilişkin güvencelerin de anayasal güvence altına alınması adına yeni ve sivil bir anayasanın bir zaruriyet olduğu apaçık gerçektir" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Benim o uzun özgeçmişimin içerisinde tam bir darbeler tarihi var. Kendi hayatım darbelerle olan mücadelede geldiğimiz noktada en büyük örneklerden bir tanesi. Biz eğer erdemli toplum, Farabi’nin erdemli toplumu olmak istiyorsak, yüksek ahlak, yüksek teknolojiye geçme üzerinde bir iddiamız varsa, bu gençlere daha güzel bir dünya, daha güzel bir ülke daha güzel bir şehir bırakmak istiyorsak, mutlaka bir sivil anayasanın ne kadar ihtiyacı olduğuna hepimiz inanıyoruz. O yüzden bugün buraya gelen, bugün bilgisiyle, ilmiyle, irfanıyla benim de söyleyecek bir şeyim var diyen herkese hoş geldiniz diyorum" dedi.

"Yargının tarafsızlığı ve etkinliği iş insanı için hayati bir konudur"

Yargının tarafsızlığının iş insanları için hayati bir konu olduğunu vurgulayan Özdurdu, "Yargının tarafsızlığı ve etkinliği iş insanı için en az üretim kadar hayati bir konudur. Ticari ihtilaflarda uzmanlaşmış yargı organlarının etkinliğini artıracak anayasal düzenlemeler, yatırımcının güvenini pekiştirecek; istihdamı, üretimi ve ihracatı doğrudan destekleyecektir. Yeni bir anayasa çalışmasından beklentimiz, bireyi esas alan, temel hak ve özgürlükleri genişleten, adaleti önceleyen ve devlet-vatandaş ilişkisini güçlendiren bir çerçeve ortaya koymasıdır. Biz MÜSİAD olarak kalkınmanın önündeki yapısal sorunların çözümünde sivil anayasanın kritik bir eşik olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Programın ardından panel gerçekleştirilerek öğrenciler ile soru cevap etkinliği düzenlendi. Programa AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, iş insanları ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri katıldı.