Foreks - Tacirler Yatırım Ekonomisti Ekin Çınar, yıl sonu TÜFE tahminlerinin %28, politika faizi beklentilerinin ise %30 düzeyinde bulunduğunu kaydetti.
Çınar, Ocak enflasyonunda görülen sert yükselişin önemli bir kısmını oluşturan ve TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahminini yukarı revize etmesinde rol oynayan sağlık muayene katılım paylarındaki artışın bir kısmında, geriye dönük gerçekleştirilen indirim sonrasında şubat ayına ilişkin enflasyon beklentilerinin önemli oranda gerilediğini takip edildiğini hatırlatarak, "Verinin beklentilerin de altında gerçekleşmesi piyasalarda pozitif fiyatlanırken, perşembe günkü Para Politikası Toplantısına ilişkin 250 baz puanlık indirim beklentilerini güçlendirdi. Kurum olarak mart ve nisan toplantılarında 250’şer baz puanlık faiz indirimi beklemeye devam ediyoruz. Yıl sonu TÜFE tahminimiz %28, politika faizi beklentimiz %30 düzeyinde." dedi.
Ekonomist Ekin Çınar, enflasyon verilerine ilişkin notta, "TÜFE, şubat ayında aylık %2,3 artarken, yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %42,1 seviyesinden %39,05 seviyesine inerek %40’ın altına gerilemiş oldu. ÜFE bu dönemde aylık %2,1 artarken, yıllık ÜFE ise %27,2 seviyesinden %25,2’ye indi. Şubat ayı aylık enflasyon artışı, %3,1 olan kurum tahminimiz ve %3 olan piyasa medyan tahmininin altında gerçekleşti. Kurum beklentimiz ve gerçekleşme arasındaki fark büyük ölçüde sağlık ve giyim & ayakkabı kalemlerinden kaynaklandı. Sağlık muayene katılım paylarının bir kısmında geriye dönük gerçekleştirilen indirim neticesinde şubat ayında sağlık kaleminde aylık %4,4’lük bir düşüş izlendi. Giyim ve ayakkabı kalemi ise bu dönemde aylık bazda %5,1 düşüş kaydetti. Kurum olarak bu iki kalemde bir miktar daha yüksek bir artış düzeyi hesaplamıştık. Diğer önemli kalemlere baktığımızda: Gıda ve alkolsüz içeceklerde şubat ayında aylık %3,2 yükseliş izlenirken, yıllık artış ise %41,8 seviyesinden %35,1’e geriledi. İşlenmemiş gıda fiyatları şubat ayında aylık %1,4 artarken, buradaki yıllık artış %44,2 seviyesinden %33,8’e geriledi. İşlenmiş gıda fiyatları ise şubatta %4,7’lik güçlü bir artış gösterirken, buradaki yıllık artış ise %39,4’ten %36,1’e indi." diyerek gelişmeleri aktardı.
Ekin Çınar imzalı notta ayrıca şu konulara yer verildi:
"Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; Hizmet kaleminde, konut ve eğitim kalemi kaynaklı olarak şubat ayında aylık %3,6’lık manşet üzerinde güçlü bir artış yaşandı. Eğitim kalemi şubatta aylık %9,9’luk bir artış yaşanırken, buradaki yıllık artış %94,9 oldu. Kira kalemi ise aylık %5,2 yükseldi. Kira tarafındaki yıllık artış ise %100,6 seviyesinden %97,2’ye indi. İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında şubat ayında bir önceki ay kaydedilen %2,7’lik güçlü artışın ardından %1,1’lik görece sınırlı bir yükselişin yaşandığı, yıllık artışın ise %19,6 ile Kasım 2021’den bu yana ilk defa %20’nin altına indiği takip ediliyor. Bu çerçevede şubat ayında TÜFE-B aylık bazda %2,3, yıllık bazda ise %39,5 arttı. TÜFE-C artışı ise aylık bazda %1,8 olurken, buradaki yıllık artış ise %40,2 seviyesinde gerçekleşti. TÜFE-B ve TÜFE-C aylık ortalaması, yıllıklandırılmış bazda %27,7 seviyesini ima ediyor ve %28 olan yıl sonu kurum tahminimizi konfirme ediyor.
Şubat ayı mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE artışını %2,1 civarında hesaplıyoruz. Yarın açıklanacak olan arındırılmış verilerde de bu paralelde bir gerçekleşme bekliyoruz."