Split Fiction İncelemesi

Brothers: A Tale of Two Sons, A way Out, It takes Two ve şimdi de Split Fiction. Tümü, bir oyunun sadece oynanmakla kalmayıp, bir başkasıyla oynandığında daha iyi hissettirdiğini ispatlayan oyunların en iyi örneklerinden. Dahası hepsi, Hazelight isimli aynı oyun stüdyosunun elinden çıkmış yapımlar ve eşiniz, çocuğunuz ya da bir arkadaşınızla birlikte eğleneceğiniz bu kalitede çok fazla oyun olmadığı için de bizce oldukça değerliler. Ancak elbette yanınıza bir eşlikçi bulma şansınız yoksa bu oyunları ne yazık ki oynama şansınız da yok. Bu, belki de bu oyunların en önemli mekaniğinin tek dezavantajı sayılabilir.

İşte tam da bu nedenden geriye dönük olarak önceki oyunların incelemesini yaparken en büyük yardımcımız olan çocuklarımızın sınav haftasına denk gelmesi ile oynamak için biraz beklemek zorunda kaldık. Daha önceki oyunları da büyük bir zevkle oynamıştık. Ancak açıkça söylemem gerekiyor ki Split Fiction ile çıta oldukça yükseliyor. Şaşırtıcı derecede iyi olan bu oyun yine, bir hikâyeyi paylaşmanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Peki oyunun kalanı nasıl olmuş? Gelin ona da birlikte bakalım.

İki farklı dünya bir arada
Aslında oyun yapımcısı ve Yönetmen Josef Fares’in oyunlarının hiçbir tanesi birbirine benzemiyor ve bu da onlara benzersiz bir orijinallik katıyor. Oynamak için iki kişi gerektirmesi dışında Split Fiction, It Takes Two’dan tamamen farklı bir deneyim sunuyor ve geleneksel kuralları yıkıyor. Belki görsel anlamda en öncü oyunlardan biri olmayabilir, ancak onun güzelliği sanatsal tasarımında yatıyor. Neon ışıkları, yağmur efektleri ve dikkatlice oluşturulmuş bir atmosferle bezenmiş bir cyberpunk dünyasında gezerken bir anda kendinizi periler, troller ve büyülü ormanlarla dolu bir fantastik dünyada bulabiliyorsunuz.

Oyundaki çeşitlilik büyük, ancak en çarpıcı olan şey her bölümün dengeli ve titizlikle tasarlanmış olması. Görsel olarak ritmik bir deneyim sunuyor ve kesinlikle bir sonraki seferde neyle karşılaşacağınızı bilemiyorsunuz. Müzikler de hikâyeye paralel olarak şekilleniyor. Punk melodilerden sakinleştirici parçalara kadar geniş bir yelpaze mevcut. Oyunu denediğimiz Xbox Series S üzerinde performans konusunda da herhangi bir sorun gözlemlemedik. Oyunun 1080p’de 60 fps akıcılığı, düşünmeden aksiyon almamıza olanak tanıyor ki zaten oyunun genelinde sizden beklenen de bu.

Hele Boss savaşları büyük ve bir şov niteliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kare hızı düşüklüğü yaşamadan oynanabiliyor. Series S'in diğer konsollara kıyasla herhangi bir görsel özellik kaybetmediğini de belirtmek gerekir. Bu, oyunların RT özelliklerini zorladığı bir çağda biraz daha az yaygın hale gelen bir durum ve takdire şayan. Xbox Series X ve PS5’de ise 1800p’de 60 fps almak mümkün oluyor.

Bir oyun arkadaşın yoksa oynayamazsın
Split Fiction, iki farklı yazardan birini kontrol ettiğimiz bir hikâyeye sahip. Mio, bilim kurgu yazan, içine kapanık ve pragmatik bir karakter. Zoe ise tam aksine hayattan keyif almayı seven, daha dışa dönük bir yazar. İkisinin de farklı motivasyonları var, ancak bir noktada yolları kesişiyor. Mio ve Zoe, yazılarını yayımlamak için büyük bir fırsat yakaladıklarını düşünürken, aslında bir deneyin parçası olduklarını fark ediyorlar. Bir makine aracılığıyla bilinçleri sanal bir dünyaya aktarılıyor ve burada kendi hikâyelerini birebir deneyimlemek zorunda kalmaları ile oyun başlıyor. Oyun mutlak bir birlikte oynama deneyimi sunuyor; ekran ikiye bölünerek ya yerel ya da online olarak oynanabiliyor.

Her karakterin farklı hareketleri var; çift zıplama, dash ve özel yetenekler gibi ve bunlar çok ince düşünülerek tasarlanmış. İlk etapta Mio’nun bilim kurgu dünyasında başlıyoruz ve cyberpunk atmosferinde bulmacaları çözerek ilerliyoruz. İşbirliği burada temel unsur haline geliyor. İletişim ve koordinasyon olmadan ilerlemek mümkün değil. Cyberpunk temasından fantastik bölgelere kadar geçiş yaparken farklı mekanikler devreye giriyor. Mesela, ninja suikastçiler olabilir, bir periye dönüşebilir, hatta bir ağaç ya da sosis bile olabiliyorsunuz.

İşbirliği, oyunun kalbinde yer alıyor. En güçlü yeteneklere bile sahip olsanız, takım arkadaşınızla birlikte hareket etmeden ilerleyemiyorsunuz. Bu durum oyunu daha eğlenceli ve bağlayıcı hale getiriyor. Birlikte gülmek, tartışmak ve sonunda mükemmel bir takım çalışması deneyimi yaşamak oyunun en büyük başarılarından biri. Split Fiction, popüler kültüre ve oyun dünyasına dair birçok referans içeriyor. Tron, Blade Runner, Mega Man, Assassin’s Creed, Mario ve Donkey Kong gibi birçok ikonik yapıma göndermeler mevcut. Ama bunlar oyunun içine doğal bir şekilde entegre edildiği için yapay durmuyor.

Birlikte oynama mekaniklerine yeni boyut
Yeni oyunu sadece It Takes Two’nun bir devamı gibi görmek doğru olmaz. Oyun, birlikte oynama mekaniklerine dair bambaşka bir boyut getiriyor ve oynanış çeşitliliğiyle oyuncuları her an şaşırtmayı başarıyor. En önemlisi de bir önceki oyunda olduğu gibi Friend Pass sistemi sayesinde tek bir kopyayla arkadaşlarınızla oynayabiliyorsunuz. Çapraz platform desteği de var, yani Xbox, PlayStation ve PC oyuncuları bir araya gelebiliyor.

Josef Fares’in burada başardığı şey, önceki oyunlarından çok daha büyük bir vizyona sahip. Duygusal yoğunluğu It Takes Two kadar olmasa da, sunduğu eğlence ve derinlik bunu fazlasıyla telafi ediyor. Boss savaşları daha zorlayıcı hale getirilmiş, ancak oyunun erişilebilir yapısı sayesinde her yaştan oyuncu rahatça adapte olabiliyor.

15 saate varan full aksiyon!
Oyun süresi konusunda bazı endişeler olabilir. Ancak Split Fiction öyle akıcı bir deneyim sunuyor ki saatlerin nasıl geçtiğini fark etmiyorsunuz. Geliştiricilere göre oyun 12 ila 14 saat sürüyor. Elbette yapılan hatalar, keşif yapmak ve gizli detayları bulmak oyun süresini organik bir şekilde de arttırıyor. Ayrıca her bölüm o kadar iyi tasarlanmış ki tekrar oynamak isteyeceğiniz birçok an barındırıyor. Yeniden oynanabilirliği yüksek ve asla sıkıcı hale gelmiyor.

Sonuç
Josef Fares ve Hazelight Studios yine muhteşem bir iş başarmış. İki kişilik oyunların sınırlarını genişleten Split Fiction, zengin oynanışı, derin hikayesi ve eşsiz atmosferiyle kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir oyun. Hele ki önceki oyunlardan zevk aldıysanız bu oyunu kütüphanenize eklemek isteyebilirsiniz. Tek bir oyun ile iki kişi oynanabilmesi de cabası. Hikâyesi, oyun dünyasına kattığı yenilikler, unutulmaz karakterleri ve benzersiz oynanışı ile Split Fiction, eminiz bu yılın en çok konuşulan oyunlarından biri olacak.

95

Yayıncı             Electronic Arts
Geliştirici         Hazelight Studios
Platform          Xbox Series S/X, PC, PS5
Tür                    Platform, Macera, Bulmaca
Web                  www.hazelight.se/games/split-fiction/