Tokat’ta kırsal kalkınma için önemli bir adım daha atıldı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) ile Tokat İl Jandarma Komutanlığı, köylerde yaşayan vatandaşların dijital dünyaya ayak uydurabilmesi ve özellikle internet, sosyal medya ile telefon üzerinden yapılan dolandırıcılıklara karşı bilinçlenmesi amacıyla eğitim seferberliği başlattı.
"Kırsalda Kalkınma İçin Anahtar: Dijital Finansal Okuryazarlık Yetkinliklerinin Artırılması" başlıklı projeyle, dijital çağda kırsalda yaşayan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları ve ekonomik olarak daha güçlü bireyler hâline gelmeleri hedefleniyor. Eş zamanlı olarak Tokat il merkezi, 11 ilçe, belde ve köylerde yürütülen proje, hem akademik hem de kolluk kuvveti desteğiyle dikkat çekiyor.
Akademisyen ve Jandarma İş Birliği
TOGÜ’nün akademik kadrosu ile İl Jandarma Komutanlığı personelinin bir araya geldiği projede, uzman ekipler vatandaşlara sahada bire bir eğitim veriyor. Akademisyenler, finansal planlama, dijital bankacılık, online ödeme sistemleri, güvenli internet kullanımı gibi konularda bilgiler sunarken; jandarma personeli özellikle dolandırıcılık ve siber suçlar konularına odaklanıyor.
Tokat İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ise, köy kahvelerinden okullara, cami önlerinden mahalle toplantılarına kadar çeşitli alanlarda vatandaşları bilinçlendirici sunumlar yapıyor.
Dijital Dünyada Güvende Kalmak
Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri de, sosyal medya ve mobil uygulamalar üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerinin vatandaşlara örnek olaylarla anlatılması. Tokat’ta son yıllarda artan "sahte banka mesajları", "ödül kazandınız" türü SMS’ler ve sahte sosyal medya profilleri üzerinden yapılan dolandırıcılıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Jandarma ekipleri, vatandaşlara bilinmeyen numaralardan gelen mesajlara tıklamamaları, kişisel bilgilerini kimseyle paylaşmamaları ve şüpheli durumları 112’ye bildirmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Proje 6 Ay Sürecek
TOGÜ tarafından yürütülen bu sosyal sorumluluk projesi, 6 ay boyunca Tokat’ın tüm ilçelerinde devam edecek. Proje kapsamında her hafta belirli köy ve mahallelerde eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Katılımın yoğun olduğu bu programlarda, özellikle orta yaş ve üzeri vatandaşların ilgi göstermesi dikkat çekti.
TOGÜ yetkilileri, bu tür projelerin sadece bilgi vermekle kalmayıp aynı zamanda sosyal etkileşimi artırarak kırsalda yaşayan insanların dijital dünyayla olan bağını güçlendirdiğini vurguladı.
Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı
Proje yalnızca dijital güvenlik değil, aynı zamanda finansal okuryazarlık noktasında da önemli bir katkı sunuyor. Vatandaşlara; gelir-gider dengesi, kredi kartı kullanımı, online alışverişte dikkat edilmesi gerekenler ve yatırım okuryazarlığı gibi konularda da temel bilgiler veriliyor.
Özellikle genç nüfusun büyük şehirlere göçünü azaltmak, kırsalda yaşamın sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla yürütülen projeye Tokat Valiliği ve İlçe Kaymakamlıkları da destek veriyor.
Tokat’ta Bir İlk
Bu çapta ve bu kadar geniş alanı kapsayan bir dijital okuryazarlık eğitimi projesinin Tokat’ta ilk kez uygulandığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaşlı nüfusun internette karşılaştığı zorlukları aşmak adına bu eğitimlerin çok faydalı olacağını belirtti.
Eğitimlerde “görevli jandarma kılığına girerek dolandırıcılık yapanlar”, “sahte banka uygulamaları”, “kargo dolandırıcılığı” gibi konular da detaylıca işleniyor.
Bilinçli Vatandaş, Güvenli Toplum
Tokat halkı tarafından ilgiyle karşılanan bu proje, kırsalda yaşayan vatandaşların hem bireysel hem de toplumsal güvenliğine katkı sunacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
TOGÜ Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, “Dijital finansal okuryazarlık çağımızın temel becerilerindendir. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı bu yönde güçlendirmek, hem bireylerin refahı hem de toplumsal kalkınma için gereklidir” denildi.
Jandarma Komutanlığı ise eğitimlerin sadece proje süresince değil, yıl boyunca çeşitli vesilelerle sürdürüleceğini ve vatandaşların bu konudaki her türlü sorularına açık olduklarını vurguladı.
Kaynak: TOGÜ Bülten