AKP-MHP hükümeti seçme ve seçilme hakkının yanı sıra halkın direnme hakkına da saldırısını sürdürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yeni Gezi soruşturmasında son olarak bu sabah gazeteci İsmail Saymaz gözaltına alındı.
Haber Merkezi
2013’te Türkiye genelinde milyonların sokağa çıktığı Gezi Direnişi’ne ilişkin aradan geçen 12 yıla karşın hâlâ yeni soruşturmalar açılıyor, yeni tutuklama ve gözaltılar yapılıyor.
Bu sabah İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 100’ün üzerinde kişi yolsuzluk ve “terör” iddialarıyla açılan soruşturmalar kapsamında gözaltına alınırken, gazeteci İsmail Saymaz da Gezi davası soruşturması kapsamında gözaltına alındı.
Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, İsmail Saymaz’ın Osman Kavala’nın internet sitesinin hazırlanmasında ve kurmayı planladığı televizyon kanalında rol almasına yönelik Kavala ile konuşmaları suçlama konusu oldu. Saymaz'ın Gezi Direnişi sırasında Can Atalay, Çiğdem Mater, Mücella Yapıcı ve Osman Kavala'yla “yoğun irtibatı” da suçlamalara gerekçe sayıldı.
Savcılık, İsmail Saymaz’ın Gezi Direnişi sırasındaki sosyal medya paylaşımlarıyla "vatandaşları kolluk kuvvetlerine karşı kışkırtmaya çalıştığını" iddia etti, Saymaz hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek” suçundan gözaltı kararı verdi.
Medyaya yönelik Gezi soruşturması: RTÜK kayıtları verdi
Saymaz’ın gözaltına alınması İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın medyaya yönelik başlattığı Gezi soruşturmasının ardından geldi.
Soruşturma kapsamında savcılık 3 Şubat’ta Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) bir yazı göndermiş ve “Gezi Parkı olaylarını yasal gösteren” diye nitelediği medya kuruluşlarının yayınlarının tespit edilerek kayıtların bir örneğinin savcılığa gönderilmesi talep etmişti.
RTÜK, önceki gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendisinden istediği bazı televizyon kanallarının kayıtlarını Başsavcılığa göndermişti.
RTÜK'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na kayıtlarını gönderdiği televizyon kanalları Halk TV, Kanal D, Fox TV, Flash TV, Cem TV ve Samanyolu Haber olarak sıralandı.
Öte yandan Savcılık bugün İsmail Saymaz’ın gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamasında, soruşturmanın “derinleştirilerek” sürdürüleceğini belirterek yeni gözaltılar olabileceği sinyalini de verdi.
Ayşe Barım'ın tutuklanması ve dizi oyuncularına soruşturma
Gezi Direnişinin meşruluğunu hedef alan soruşturmalar son olarak direnişe destek veren oyuncu ve sanatçılara yöneltilmişti.
Ocak ayında ID Danışmanlık Limited Şirketinin kurucusu ve ortağı menajer Ayşe Barım “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Soruşturma kapsamında aralarında Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Nehir Erdoğan, Dolunay Soysert, Rıza Kocaoğlu ve Mehmet Günsür, Nejat İşler ve Ceyda Düvenci’nin de bulunduğu çok sayıda isim tanık olarak dinlenmişti. Savcılık Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu’na , şüpheliyi kayırmaya yönelik gerçeğe aykırı ifade verdikleri iddiasıyla “yalan tanıklık” suçundan soruşturma başlatmıştı.
Gezi davası çökerken... Mücella Yapıcı dahil 3 isme beraat
Gezi Direnişi’ni yargılama iddiasıyla açılan 8 sanıklı davada Yargıtay’ın kararıyla yeniden yargılanan Taksim Dayanışması üyesi mimar Mücella Yapıcı, iktisatçı Yiğit Ali Ekmekçi ve akademisyen Ali Hakan Altınay 11 Şubat’ta verilen yerel mahkeme kararıyla beraat etmişti. Yargıtay’ın verilen cezaları onayladığı Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Uktu ise halen cezaevinde tutuluyor.
2023 genel seçimlerinde TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay seçilmesinden sonra tahliye edilmemiş, tutukluluğu nedeniyle Mecliste milletvekili yemini edemeyen Atalay milletvekilliği haklarından yararlanamamıştı.
Atalay'ın tutukluluğu hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iki kez hak ihlâli kararı verilmesine karşın Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM kararına uyulmamasını kararlaştırmıştı. Atalay'ın milletvekilliği, 30 Ocak 2024'te Yargıtay kararının meclis genel kurulunda okutulmasıyla düşürülmüştü.
AYM 22 Şubat 2024 tarihinde verdiği ve 1 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında, bu kararın yok hükmünde olduğuna karar vermişti ancak buna karşın Atalay, hâlen Silivri Cezaevi'nde tutuluyor.
Çarşı davasında beraat gerekçesi: Demokratik ifade özgürlüğü
Öte yandan Gezi Direnişi’ne ilişkin Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişi hakkında 9 yıl aradan sonra verilen ikinci beraat kararına ilişkin gerekçeli karar da geçen Ocak ayında açıklanmıştı.
Kararda, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişinin anayasal bir hak olarak demokratik ifade özgürlüğü içinde protestolara katıldıkları kaydedilmişti.