ANKARA-BHA
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile tereyağı ve sadeyağ ürünlerinin üretiminden pazarlanmasına kadar birçok alanda teknik ve hijyenik kriterler belirlendi.
Tebliğe göre, ürünlerin üretiminde kullanılan süt ve yoğurt, ilgili yönetmeliklere uygun olacak. Tereyağı ve sadeyağların kendine özgü tat, koku ve yapıda olması, ayrıca “peroksidaz testi”ne negatif sonuç vermesi gerekecek. Ürünlerde teknoloji gereği starter kültür kullanılmasına ise izin verildi.
Tuz ve içerik düzenlemesi
Tereyağında en fazla yüzde 2 oranında tuz bulunabilecek. Tuzsuz tereyağında ise en az yüzde 82 süt yağı şartı aranırken, çeşnili veya tuzlu tereyağlarında bu oran en az yüzde 80 olarak belirlendi. Çeşnili ürünlerde taklit veya tağşişe yol açacak malzeme kullanımı yasaklandı.
Etiket ve görsel kısıtlamalar
Yeni tebliğle birlikte, tereyağı ve sadeyağ dışındaki yağların etiketlerinde bu ürünlerle karıştırılabilecek yanıltıcı ifadeler ve görsellerin kullanımına son verildi. Etiketlerin temel görüş alanında ürün adının bulunması zorunlu hale getirildi. Ayrıca inek, keçi, koyun veya manda gibi hayvanlara ait görseller etiketlerde yer alamayacak.
Ürünlerin tek bir hayvan türünden elde edilmesi durumunda bu tür etiket üzerinde belirtilecek. Karışık süt kullanımı halinde ise tüm türlerin adları açıkça yazılacak.
Tüketici korunacak, yanıltıcı ürünler piyasadan çekilecek
Bakanlık, yapılan düzenlemenin tüketici haklarının korunması, haksız rekabetin ve ürünlerde taklit ile tağşişin önlenmesi amacıyla hazırlandığını bildirdi. Yeni tebliğ ile “yarım yağlı tereyağı”, “dörtte üç yağlı tereyağı” gibi tanımlamalar da mevzuattan çıkarılarak, üretimleri durdurulmuş oldu.
Ayrıca, önceki düzenlemelerde atıfta bulunulan mevzuatların isim ve tarihlerinin güncellendiği, yeni düzenlemelerin sektör paydaşlarına da duyurulduğu belirtildi.