Şanlıurfa’da 1800 yıllık keşif: Gadya Ailesi Mozaiği

Şanlıurfa'nın Balıklıgöl yerleşkesinde 2017 yılında gerçekleştirilen kazılar, bölgenin tarihine dair önemli bir keşfe daha imza attı. Kale Eteği Projesi kapsamında ortaya çıkan Gadya Ailesi Mozaiği, 1800 yıllık geçmişiyle Şanlıurfa'nın zengin kültürel hazinesini gün yüzüne çıkarıyor.

Şanlıurfa’nın Balıklıgöl yerleşkesindeki "Kale Eteği Projesi" kapsamında yapılan kazılarda, 1800 yıllık  bir tarihin kapıları daha aralandı.

MS 3. yüzyılın başlarına tarihlenen ve MS 6. yüzyılda kullanılan bir mezar odasının tabanını süsleyen Gadya Ailesi Mozaiği, bölgenin kültürel zenginliğine ışık tutuyor. Kazı çalışmaları, Antik Roma ve Edessa Krallığı'na ait 72 kaya mezarı ve 5 taban mozaiğini gün yüzüne çıkardı. Bu mozaikler, dönemin yaşam tarzını ve kültürel dokusunu gözler önüne sererken, özellikle Gadya Ailesi Mozaiği dikkatleri üzerine topluyor.

Mozaikte, Gadya Ailesi üyelerine ait olduğu düşünülen dört kişinin gerçekçi detaylarla işlenmiş büstleri yer alıyor. Siyah çerçeveler içinde beyaz fon üzerine işlenen bu figürler, izleyiciyi adeta geçmişin derinliklerine götürüyor. Mozaikteki Süryanice yazıtta, figürlerin kimlikleri ve aralarındaki ilişkiler net bir şekilde belirtilmiş. Evin reisi ve mezar sahibi olan Gadya’nın büstü ile eşi Amma, sol tarafta yer alırken, Gadya’nın mesleği katip olarak tanımlanıyor. Alt sol çerçevede ise Gadya’nın oğlu Aftuha ile eşi Magdal’ın büstleri bulunuyor.

Gadya Ailesi Mozaiği, yalnızca 1800 yıllık bir tarihi anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda Şanlıurfa'nın kültürel hazinesini bir kez daha gözler önüne seriyor ve bölgenin tarihine dair yeni kapılar aralıyor.

Kaynak: GAZETEİPEKYOL.COM