Müzik ve Gastronomi Sektöründe Telif İşbirliği

MÜZİK LİSANSINA İLİŞKİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Müzik Lisansına İlişkin İş Birliği” protokolünün imza töreninde dikkat çekici bilgiler paylaştı. 2024 yılı sonu itibarıyla müzik meslek birliklerinin telif gelirinin 2 milyar 210 milyon TL’yi geçtiğini belirten Ersoy, lisanslı otel sayısının ise uygulama öncesine göre 7 kat artışla 14 bine ulaştığını ifade etti. “Biz bu protokolü lokanta, restoran, kafe, eğlence tesisleri gibi büyük müşteri kitlesi olan ve müzikten faydalanan işletmelerin yıllardır yaşadığı telif anlaşmazlıklarının çözümünde önemli bir eşik olarak görüyoruz.” diye konuştu.

GELECEK İŞ BİRLİĞİ KAZANIMLARI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, gastronomi tesisleri ve müzik meslek birlikleri arasında imzalanan bu protokol, müzisyenlerin hak ettikleri telif gelirlerine ulaşmalarını ve gastronomi işletmelerinin hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor. Ersoy, ayrıca, “İnanıyorum ki konaklama tesislerimize yönelik uygulamamızda olduğu gibi bu iş birliği de hem müzisyenlerin hak ettikleri telif gelirine ulaşmasına hem de gastronomi işletmelerinin hizmet kalitesine ve müşteri memnuniyetine önemli katkılar sunacaktır.” açıklamasında bulundu.

MÜZİK MESLEK BİRLİKLERİNE VURGU

Bakan Ersoy, sanatçıların bireysel haklarını takip etmekte zorlandığını ve bunun toplu lisans sisteminin oluşmasına neden olduğunu belirtti. “Müzik sektörü meslek birlikleri, bu sistemin en köklü ve güçlü aktörleri olarak binlerce hak sahibini, milyonlarca şarkı ve on binlerce kullanıcıyı bir araya getirmekte ve telif sisteminin işlemesini sağlamaktadır.” dedi. Bu anlaşmayla birlikte, müzisyenlerin toplu lisanslama sistemine daha kolay ulaşabilecekleri ve kullanıcılara dünya müzik repertuarından yararlanma hakkı sunulacağı vurgulandı.

TELİF GELİRİ ARTIŞI VE ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

Ersoy, “Bu iş birliği, her iki taraf için de son derece olumlu sonuçlara hızlı şekilde ulaşmamızı sağlamıştır.” şeklinde konuştu. Ayrıca, son iki yıldaki telif gelirinin %345 gibi rekor bir seviyeye ulaştığını belirtti. Uygulamanın konaklama tesislerinin indirimli bedellerle tek noktadan müzik lisansına ulaşmalarını sağladığını vurgulayan Ersoy, “Bakınız uygulamadan önce, telif ihlalleri sebebiyle meslek birliklerinin konaklama tesisleri aleyhinde başlattığı 5 bin tane hukuki işlem bulunuyordu.” diyerek mevcut durumun olumlu dönüşümünü dile getirdi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA VE TELİF HAKLARI

Ersoy, bu gelişmelerin tüm kesimlerde telif hakları bilincinin yaygınlaşmasına katkı sunacağını ve ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacağına inanç belirtti. Uygulama sonrası telif hakları ile müzik sektörü arasındaki anlaşmazlıklar büyük oranda sona erdi ve müzik lisans belgesi uygulaması sonrasında hakkında hukuki işlem başlatılan tek bir konaklama tesisi bile olmadığı dile getirildi. Böylece, 40 yıldır süregelen sorun, hakkaniyete uygun bir şekilde çözümlenmiş oldu.