Denizli'nin geçmişi aralanıyor! Arkeolojik kazı sayısı 7'ye yükseldi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF), Türkiye'nin farklı bölgelerinde yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarını genişletmeye devam ediyor. Daha önce beş ilde sürdürülen 10 ayrı kazıya, 2025 yılı itibariyle üç yeni kazı daha eklendi.

PAÜ KAZILARININ SAYISI 13'E YÜKSELDİ

PAÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen Laodikeia, Tripolis, Stratonikeia-Lagina, Sillyon, Hierapolis, Afrodisyas ve Labranda kazılarına; Sanat Tarihi Bölümü'nün yönettiği Tabae ve Olimpos ile Attouda kazıları da dahil olmak üzere toplamda 10 farklı arkeolojik alanda faaliyet sürdürülüyordu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevlendirilen yeni akademisyenlerle birlikte, bu sayı 13'e çıktı.

Yeni eklenen kazı alanları şunlar:

Denizli Acıpayam Yassıhöyük Kazısı, Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Murat Tarhan’ın bilimsel sorumluluğunda Denizli Müzesi Başkanlığında yürütülecek.

Konya Çatalhöyük Kazısı, Doç. Dr. Ali Ozan tarafından sürdürülecek.

Denizli Honaz Kolossai Kazısı, Dr. Öğr. Üyesi Barış Yener başkanlığında yapılacak

KOLOSSAİ’DE İLK KAPSAMLI KAZI BAŞLIYOR

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Barış Yener'in 2021-2023 yılları arasında Kolossai Antik Kenti’nde gerçekleştirdiği yüzey araştırmaları, bölgenin arkeolojik açıdan zenginliğini gözler önüne sermişti. Denizli'nin Honaz ilçesinde yer alan ve Lykos (Çürüksu) Vadisi’ndeki en eski yerleşimlerden biri olan Kolossai, Kalkolitik Çağlardan bu yana kesintisiz yerleşim izleri barındırıyor.

Özellikle Demir Çağ'a ait buluntular, Kolossai’yi Roma dönemi kentlerinden farklı ve tamamlayıcı bir konuma getiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2025 yılı itibariyle kazı izni vermesiyle birlikte, bölgede ilk kez sistemli ve uzun soluklu bir kazı faaliyeti başlatılmış olacak. Proje yalnızca mimari kalıntıların belgelenmesini değil, aynı zamanda Lykos Vadisi'nin tarihsel ve kültürel evrimini de disiplinler arası yaklaşımla incelemeyi hedefliyor.

YASSIHÖYÜK’TE 8 BİN YILLIK YERLEŞİM TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Yassıhöyük Mahallesi'nde yer alan Yassıhöyük yerleşimi, bölgenin en büyük höyüklerinden biri olarak öne çıkıyor. Kadmos (Honaz) Dağı’nın eteklerinden doğan Kazanes Nehri’nin beslediği bu verimli ovada yerleşim, yaklaşık 8 bin yıl öncesine kadar uzanıyor.

Dr. Çağrı Murat Tarhan’ın 2022-2024 yılları arasında yürüttüğü yoğun yüzey araştırmaları sonucunda, bölgede 15 çok katmanlı höyük tespit edildi. Bu çalışmalar sayesinde, tarih öncesi dönemde bölgedeki yerleşim yapılarının ekonomik ilişkileri ve yerleşim düzenleri hakkında önemli verilere ulaşıldı. Ayrıca, höyüklerin karşı karşıya olduğu tahribat sorunlarına dikkat çekilerek, acil kazı ve koruma ihtiyacı ortaya kondu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği izinle, 2025 yılı itibarıyla Denizli Müzesi başkanlığında ve PAÜ Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nden Dr. Tarhan’ın danışmanlığında kazı ve koruma faaliyetleri resmen başlayacak.