Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen Anadoludakiler Projesi kapsamındaki Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile başarılı bulunan 'Nevruz Kadınları Yöresel Değerleri Sürdürülebilir Tekstil Ürünlerine Dönüştürüyor' projesi kapsamında, Çanakkale'de ikamet eden köy kadınları Nevruz bezi dokumacılığında yetkinlik kazanacak, yeni istihdamlara kapı açılacak.
Kadınların doğaya saygılı ve tasarım ile güçlendirilmiş Nevruz bezi dokumacılığı ve ilgili tekstil ürünlerinin üretiminde yer almak üzere yetkinlik kazanmaları amaçlanan projede imzalar atıldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çanakkale Yatırım Destek Ofisi’nde yapılan törende imzaları GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ve Nevruz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Canan Aydın attı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün tema olarak belirlediği ''Kadın İstihdamı/Kadın Girişimciliği'' kapsamında başarılı bulunan projede Dr. (h.c) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı da ortak olarak yer alıyor.
En az 20 köy kadini yetkinlik kazanacak
Proje kapsamında Çanakkale ilinde ikamet etmekte olan en az 20 köy kadınının kültürel miras niteliğinde olan Nevruz bezi dokumacılığında hem yetkinlik kazanmaları hem de istihdama katılmaları amaçlanıyor. Proje ile köyler arasında etkileşim de artırılacak köy kadınlarının yöresel izler taşıyan dokumacılık faaliyetlerine katılımları teşvik edilecek, sürdürülebilir tekstil hedefi ile üretime katılımlarının sağlanmış olacak. Bu kapsamda köy kadınlarının Yenice ilçesi Nevruz köyünde kurulu kadın kooperatifi ile beraber daha fazla kadının Nevruz bezini dokumayı öğrenmeleri ve bu bezden tasarım odaklı tekstil ürünlerinin üretebilmelerine yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek.
Anadolu’nun kadim bilgisi ürünleşerek marka değeri kazanacak
Proje ile köy kadınlarının tasarım odaklı, sosyal medya ile beraber kendi işlerini temsil edebilecekleri şekilde üretime katılmalarına yönelik eğitimler almaları ve iş kurmalarına yönelik içeriklerin kadınlara sağlanması hedefleniyor. Proje sonucunda Çanakkale ilinde ikamet eden köy kadınlarının ekonomik olarak güçlenmeleri ile Anadolu’nun kadim bilgisinin ürünleşerek marka değeri kazanması bekleniyor.
“Nevruz Köyü Bezi, Kültürel Miras Olarak Gelecek Nesillere Aktarılacak”
Nevruz bezini dokuyarak sürdürülebilir tekstile tasarımcı bakış açısı ile değer katarak, kaliteli ürün elde ederek deneyim kazanacaklarını söyleyen Genel Sekreter Onur Adıyaman, “Bu vesile ile dokuma tezgahlarında çalışacak kadın sayısı çevre köylerdeki kadınların katılımı ile artacaktır. Bu durumda 18-80 yaş arası kadınlar köyde ikinci bir gelir kaynağı olarak Nevruz bezini dokuyarak yeni bir gelir kaynağı elde edecekler. Böylelikle kültürel değerleri açısından önceliklerini ortaya koyarak Nevruz köyü bezinin kültürel miras olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaklar.” diye konuştu.