Kocaeli Barış gazetesi olarak bu hafta Başiskele Belediye Başkanı Yasin Başkan Özlü’ye misafir olduk. Genel Yayın Yönetmeni Aysun Özcan, Genel Yayın Koordinatörü Yılmaz Karabıyık ve Yazı İşleri Müdürü Sebahattin Aydın’ın sorularını yanıtlayan Başkan Özlü, belediyenin sosyal tesislerine bir yenisini daha ekleyeceklerini ilk kez Kocaeli Barış gazetesine açıkladı.
Özlü’nün çarpıcı açıklamalarının yer aldığı söyleşimizin beşinci bölümünü sizlere aktarıyoruz.
Belediyenin sosyal tesislerinin ilçe halkı için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Görev süreniz boyunca tesis sayısının artırmaya yönelik adımlarınız oldu. Yeni planlar var mı?
Başiskele sahilinde Antik Köfte ilk sosyal tesisimizdi. Bu ilk deneyimimiz oldu. Genc-i Ala kafelerle mobil olarak başlamıştık. Sahilde faaliyetlerimiz oldu. Bu yaz yeni bir sosyal tesis açıyoruz. Kitap kafemiz geliyor. Sahilimizde, denizin kenarında panoramik bir yerde sosyal tesis olarak kitap kafe kuruyoruz. 300 metrekare bir alanı olacak. Kitap okuma ve çalışma yeri olarak tasarlandı. Kocaeli’de böyle bir tesis yok. Beykoz Belediyesinin yaptığı bir yerdi. Bunu hayata geçireceğiz. Fiyatları ekonomik olacak. Genc-i Ala fiyatlarına yakın olacak.

GÖNÜL BAĞI PROJESİ
Vatandaşın taleplerine yönelik mi çalışıyorsunuz biz bunu yapalım nasıl olsa kullanılır mı diyorsunuz?
Bizim Gönül Bağı Projemiz var. Kentin yönetimine etki eden faktörler var. Bunlar STK’ler, siyasetçiler, diğer gruplar. Şehri yönetirken bahsettiklerim politikaları etkiliyorlar. Ama bir de bunların dışında 100 binler var. Yüksek sesle konuşmayan ya da belediye iletişim kanadından şikayet bildiren veya bildiremeyen insanlar var. Biz 37 bin haneyi nasıl dinleriz dedik. Bir ekip kuralım. Kapıya gidelim. Kısa bir anket yapalım diyerek karar kıldık. Şehrin gelecekteki politikalarını oluştururken o veriyle çalışalım istedik. Küçük işleri de hemen yapalım istedik. Şehrin en büyük gençlik merkezini yaptık, kütüphanesini yaptık. Ama vatandaşın kaldırımındaki küçük işi yapmazsanız başarılı olamazsınız. 21 bin 760 haneyi ziyaret ettik. Hemen aksiyon alabileceğimiz işler isteniyor. Anket anında önümüze düşüyor. Hızlıca reaksiyon alabiliyoruz.
Giremediğimiz dairelere tekrar gideceğiz. Şimdi 40 kişilik bir ekibimiz var. Bu sürekli devam edecek. 10 kişilik bir ekip sürekli sahada olacak. Bu yeni bir model. Kapısına gitmek, farklı bir şey. Sosyal yardıma ihtiyacı var ama istememiş hanelerini de böyle tespit ediyoruz. Yani böyle böyle talepleri eksikleri beklentileri görüyoruz.
BELEDİYEDE KA ÇALIŞAN VAR?
Peki belediyede çalışan sayısı kaç oldu? Artış yaşanıyor mu çalışanlarda?
Şu an itibariyle 730 çalışanımız var. Bu sayı 2024’te 750 civarındaydı. Daha düştü. Çünkü dijital belediyeciliğe geçiyoruz. Atıyorum veznede eskiden 5 kişi çalışıyordu. 2 emekli var. Yerine yenisini almadık. İnşaat ruhsatı, iskanı tüm bunları dijital ortamda hallediyoruz. En son evrağını bizden alıyorlar. Bu nedenle de yeni personel almıyoruz.