Kandıra’da büyükşehir tarafından yapılmak istenen Çöp Tesisi ile ilgili Şubat ayında yapılan değerlendirme çalıştayının sonuç bildirgesi kitap haline getirilerek bugün kamuoyuna tanıtıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra'ya yapılmak istenen ve yerel halkın tepki gösterdiği Çöp Tesisi ile ilgili Kocaeli Çevre Platformu ve Kocaeli Kandıra Kültür Çevre Derneği tarafından düzenlenen değerlendirme çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı. Kandıra’da çöp tesisi neden yapılmamalı sorusunun cevabının verildiği toplantı Kocaeli Mimarlar Odası Taş Binada gerçekleşti.
HALK İLE HAREKETE GEÇTİK
Toplantı Proje Alanı Değerlendirme Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yaman’ın mesajını Adem Arı'nın okumasıyla başladı. Arı tarafından okunan metinde, “Kandıra Akçakese ve Pirceler Mahallesinde yapılması planlanan atık bertaraf tesisi ÇED raporu dosyası 25 Temmuz tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde yayınlanmıştır. Çevre halkı ile harekete geçtik. Mücadelemizin sosyal, toplumsal ve hukuksal boyutu olduğunu ifade ettik. Basın açıklamaları ile görüşlerimizi ortaya koyduk ve eylemler yaptık. Kandıra ve İzmitli öğretim üyelerinin yer aldığı bilim kurulumuzu oluşturduk ve her hafta toplantılar yaptı. Çalıştayımızı bir kitap haline getirip kamuoyu ile paylaştık” ifadeleri yer aldı.
"ÇÖP TESİSİNE İHTİYAÇ VAR”
Daha sonra söz alan KOCAELİÇEP Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz, “8 masa oluşturduk. Bölge ile ilgili konular ele alındı. Kitap kapağında yer alan resimler çöp tesisinin yapılacağı alanda çekilmiştir. Hangi gerekçe ile burada bu tesisi yapmak istiyorlar. 70 bilim insanı burada bu tesisin yapılmaması gerektiğini inceledi ve tarihe not düştü. Bizim görevimiz, hukuk olarak sonuna kadar süreci zorlamak. Bu tesisin burada yapılmasını asla kabul etmiyoruz, bilim kabul etmiyor, akıl kabul etmiyor. Bu kitapçık ile tarihe not düşüyoruz. Bu tesis burada yapılmamalı. Çöpler bertaraf edilmek zorunda. Kocaeli’nin 1 değil 3 çöp tesisine ihtiyacı var. Bununlar ilgili gerek çevre platformu olarak gerek TMMOB Bileşenleri olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
ELMA NEDEN YAPILMAMASI GEREKTİĞİNİ ANLATTI
Çöp tesisinin neden yapılmaması gerektiği ile ilgili konuşan TMMOB İKK sekreteri Mehmet Ali Elma ise, “Kendimizin sorunları ile ilgili çözüm üretmeye, çevrenin korunması ile ilgili mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. 2016 yılından İZAYDAŞ’ın kapasitesinin dolması ile ilgili süreç gündeme geldi. Çöp tesisi yakma ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Bizim böyle bir tesise ihtiyacımız olduğunu her yerde söylüyoruz. Atıkların bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. 2019 yılında Akademik Odalar Birliği olarak Büyükşehir Belediyesini ziyaret ettiğimizde yeni başkan bu sorunu Akademik Odalar Birliği ile çözmek istediğini söylemişti. Bundan çok mutlu olmuştuk. Her türlü yanında olacağımızı, çalışmalarımızı ücret almadan yapacağımızı söylemiştik.
AKÇAKESE'Yİ HEDEF GÖSTERMELERİ MANİDAR
Bir çalışma grubu oluşturulmuştu. Büyükşehir Belediyesi 16 yer göstermişti. 14’ünün uygun olmadığını 2 tanesinin de uygun olabileceği görüşünü paylaşmıştık. Malesef o dönem Akçakese bölgesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı. Bizler Akademik Odalar Birliği olarak yaptığımız çalışmanın arkasında olduğumuzu paylaşmıştık. Bu göstermiş olduğumuz yerler olmadı sonrasında Akçakese bölgesi önümüze geldi. Bunun doğru olmadığını belirtmiştik. Akçakese ile ilgili bilimsel bir çalışma yapmamıştık. Akçakese’yi hedef olarak göstermeleri manidar” ifadelerini kullandı.
AYIMIZA GİRMİŞ BULUNMAKTAYIZ
Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Öğretim Görevlisi Adem Arı ise yaptığı çağrıda, “Sürecimizde 7’inci ayımıza girmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki bu rapor için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesinin çok aşaması var. Bizim direnişimiz, karşı duruşumuz bu sürecin uzamasına sebep oluyor. Daha işin başındayız. Daha görüş, bildirme ve fikir bildirme aşamasına geçilmedi. Çalıştay, kitapçıklarımızı ilgili kurumlara, Büyükşehir Belediyesine ve Cumhurbaşkanlığına ulaştıracağız. Kocaelili hemşerilerimizi arkamızda görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.