8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun katılımıyla Muğla’nın Menteşe ilçesi İskender Alper Konakaltı Kültür Merkezi’nde “Kadın Hakları Semineri” düzenlendi.
Seminerde, Avukat Perihan Ceviz ve Avukat Esra Soylu Gümrah tarafından şiddet ve şiddet türleri, toplumsal cinsiyet eşitliği, 6284 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kanunu ve ailenin korunmasına ilişkin konularda bilgilendirme yapıldı.
Seminerde konuşan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, “Keşke şiddeti konuşmadığımız bugün yine maalesef konumuz şiddet, şiddet türleri, baromuzun kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu üyesi avukat arkadaşlarımız, kadın arkadaşlarımız bugün bizimle birlikte keşke şiddeti konuşmadığımız kendi gücümüzü kendi inancımızı elimizde olan imkanları daha da güçlenerek nasıl hayata geçireceğimizi konuştuğumuz toplantılar yapsak ama içinde olduğumuz durum güncel pozisyon maalesef bizi bu konuya mahkum ediyor. Sürekli bir araya gelip şiddet konuşmak inanın beni de çok rahatsız ediyor ama gerçek bu. Maalesef kadın ve erkek iki ayrı cins. Evet birbirinden farklı. Farklıyız. Bunu kabul ediyoruz. Ama insan olarak insan hakları kapsamında da mutlaka eşit olmamız gerekiyor. Eşit şartlara sahip olmamız gerekiyor. Doğduğumuz andan itibaren maalesef binlerce yıldır bu böyle aslında. Yeni gelinen bir nokta değil. Doğduğumuz andan itibaren bir ayrımcılığa tabi oluyoruz. İşte ilk giydirilen giysilerden tutun da bir kız çocuğunun nasıl davranması gerektiği, hangi oyuncaklarla oynaması gerektiği, bir erkek çocuğundan nasıl farklı, daha sakin durması, daha sessiz olması, değil mi? Daha itaatkar olması. Doğduğumuz andan itibaren toplum bize bazı şeyleri maalesef dayatıyor. Daha sonra büyüdükçe eğitim alanında mesela aynı fırsatlara sahip olamıyoruz. Kız çocuklarının unutulması her zaman erkek çocuklarından değil biraz daha geride kalıyor. Toplumsal yaşama girdiğimizde de aynı şekilde işte giydiğimiz kıyafetlerden tutun da neredeyse ne kadar gürültülü gülebileceğimize kadar bize müdahale eden özellikle son dönemde bir iktidar var maalesef. Alanlarımız çok kısıtlanıyor. Sınırlar çiziliyor kadınlara hep toplumsal hayatta. Sağlıkta da öyle. Sağlık imkanlarından çoğu zaman erkekler kadar yararlanamıyor kadınlar. Bu sebepten biz mesela özellikle kırsal mahallelerimizdeki tüm kadınları Muğla'ya getirip kanser taramalarını onların yaptırmaya çalışıyoruz. Eksik olan yönleri hep desteklemeye çalışıyoruz. Eğitim konusunda öyle. Kadınlara özel eğitimler vererek meslek edindirme kursları vererek ekonomik olarak özgürleşmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Böyle bir ayrımcılık maalesef var” dedi.
Kadınlara 7/24 destek sunuyoruz
Kadınların her alanda çok güçlü olduğunu vurgulayan Köksal, “Biz bir şeye inanırsak bir yola çıkarsak içimizde o kadar büyük bir güç var ki erkeklerden bence en büyük farkımız bu. Bir şeye inanırsak bizim başaramayacağımız yapamayacağımız hiçbir şey yok. Ama bunu da birbirimizi destekleyerek yani kadınlar gücünü birleştirirse daha mümkün oluyor. Ben bizzat seçim döneminde bunu çok net hissettim, yaşadım. İlk önce tek başıma gibi hissediyordum. Olur mu, olmaz mı? Bu kadar erkeklerin güçlü ve aktif olduğu bir alanda bir kadın olarak çıkarsam benim başıma acaba neler gelir? Neler yaparlar? Çünkü daha güçsüz olarak görünüyorsunuz bu alanda. Başta çok yalnız hissediyordum ama ne zaman gerçekten bunu başarabileceğime inanıp o alana adım attım. Diğer kadınların gücünü yanımda hissedip gerçekten sağ olun her biriniz o noktada destek oldunuz. O güçle bu işi son derece başarılı bir şekilde sonuçlandırdık. Şimdi de layığıyla görevimizi yapıyoruz. Şimdi genel merkezimiz çeşitli anketler yaptırıyor. Birçok diğer ilçe belediyelerinden memnuniyet oranımız çok yüksek. Bir kadının her şeyi yapabileceğini aslında hep birlikte bununla özelinde Menteşe özelinde de ortaya koymuş olduk. Çok teşekkür ediyorum. Her birinize destekleriniz için. Belediye olarak birçok şey yapıyoruz. Bunları teker teker saymayacağım. Ama özellikle kadın danışma merkezimiz ve bir hattımız var. Her gün 24 saat boyunca ulaşılabilir bir ne zaman neye ihtiyacınız olursa bir telefon kadar tüm kadınların yanındayız. Gerekirse hukuki destek, psikolojik destek, sosyal anlamda ekonomik destekler, her şeyi yapmaya bu eşitlik sağlanıncaya kadar her şeyi yapmaya Menteşe Belediyesi olarak tüm kadınların yanında dimdik durmaya da hazırız. Çok teşekkür ediyorum. Güzel bir etkinlik olacağını düşünüyorum. Bizi bilgilendirecekler. Farkındalık tabii ki çok önemli. Bu noktada. Keşke hiç şiddet olmasa. Ama şiddet var. Oluyor. Şiddetin olmaması için neler yapmalıyız? Kadınları nasıl güçlendirmeliyiz? Şiddet şiddete maruz kalırsak o anda neler yapmalıyız? Ve bunun sonrasında neler yapmalıyız? Bu konuları şimdi avukat arkadaşlarımız bizleri bilgilendirecek. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Avukatlar kadınların haklarını anlattı
Muğla Barosu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Üyesi Avukat Perihan Ceviz konuşmasında, “Bu kadar kadını bir arada görmek bizi umutlandırdı. Artık şiddet konuşmaktan hepimiz çok sıkıldık. Keşke bunları konuşmasak ancak buradan tek bir kadının bile bilmediği bir konuda bilinçlenmesi ve şiddetle karşılaştığında neler yapabileceğini, nerelere başvurması gerektiğini bilerek buradan çıkması bizim için çok kıymetli olacak” dedi.
Muğla Barosu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Üyesi Avukat Esra Soylu Gümrah, ise şunları söyledi: “Burada sizlerle birlikte olmak bizim için çok kıymetli. Buranın batıda olması, CHP’li belediyede olması, insanların eğitim seviyesinin yüksek olması burada kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın daha az olabileceğini düşündürüyor. Ama buraya geldikten sonra aslında kadınların mücadelesinin eğitim, kültür, coğrafi bölge fark etmeksizin her yerde devam ettiğine şahit oldum. Artık Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu bünyesinde Muğla genelinde ayrımcılığa uğrayan, şiddete uğrayan, mağdur kadınların hukuki mücadelelerinde destek vermek için çalışıyoruz.”
Düzenlenen seminer, konuşmacıların sunumlarının ardından soru-cevap şeklinde devam etti.