Kadın Kadının Yurdu Mudur? Kurdu Mudur?

Yayınlanma:

8 Mart Cumartesi günü Emekçi Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Aslında“kutlamak” kelimesi ne kadar doğru tartışılır.

Ama burada dikkatimi çeken kadınların dayanışmasıydı. Zaten olması gereken de bu değil miydi?

Kadın kadının yurdu olmalı kurdu değil.

Ama üzülerek söylemeliyim ki bazen biz kadınlar şiddeti kendi hem cinslerimizden görüyoruz.

İşyerinde kadın amirlerin mobbinginden, tarihte şarkılara şiirlere konu olmuş kaynana-gelin çekişmelerine kadar .

Ama tabii her zaman durum böyle değil .Çok güzel kadın dayanışması örnekleri de var. Tıpkı gerçekleştirilen programlar gibi.

Evet bu yılda Kadın Öyküleri Platformunun "25 Kadın 25 Öykü" İsimli Beşinci Kitabının Lansmanı 8 Mart'ta Gerçekleşti

Kadın hikâyelerini edebiyat aracılığıyla gündeme taşıyan “Kadın Öyküleri” projesinin "25 Kadın 25 Öykü" isimli beşinci kitabının lansmanı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde gerçekleşti. Yoğun bir katılım ve ilgiyle gerçekleşen etkinlikte, edebiyat ve kadın temaları üzerine önemli konuşmalara yer verildi.

Kadınların yaşam deneyimlerinden ilhamla kaleme alınan “25 Kadın 25 Öykü” kitabındagüçlü kadın hikâyeleri yer alıyor. Bu özel eser 25 kadının kaleminden çıkan 25 farklı öyküyle kadınların hayatın içindeki yerini, mücadelesini ve duygularını edebi bir dille anlatıyor. Her biri kendi alanında önemli işlere imza atmış 25 kadın bu kitapta bir araya gelerek kadınların sesini daha geniş kitlelere duyurmayı amaçlıyorlar. Kadın Öyküleri Platformu, kadınların edebiyat aracılığıyla kendilerini ifade etmelerini sağlamak görünürlüklerini artırmak ve dayanışma ruhunu güçlendirmek amacıyla yola çıkmıştır.

2020 senesinde Funda Ergenekon tarafından temelleri atılan projenin ilk kitabı 8 Mart 2021’de tüm kadınlara hediye niteliğinde “21 Kadın 21 Öykü” ile kadınlardan kadınları dinleme fırsatı sunmuştur. Proje her sene bir artarak yoluna devam ederken 2022 senesinde “22 Kadın 22 Öykü” kitabıyla öykülerinde erkeklere yer verilmiştir. 2023 senesinde “23 Kadın 23 Öykü” kitabıyla çocuklara ve 2024 senesinde “24 Kadın 24 Öykü” kitabıyla da doğayı öykülerinde anlatmışlardır. Şimdi de “25 Kadın 25 Öykü - Vazgeçişler” temasıyla kadınların yaşadığı deneyimleri, umutlarını, güçlü ve kırılgan yanlarını edebi bir bakış açısıyla ele alarak okuyucuya derin ve anlamlı bir okuma deneyimi sunmayı hedeflemişlerdir.

Lansmanda ayrıca, toplumsal farkındalık ve kadın dayanışmasına katkı sağlayan önemli konuklar da yer aldı. Gazeteci ve yazar Sinem Nazlı Demir (Farkına Var Derneği Kurucusu), Cemile Türkmen (Sarı Bezli Kadınlar Platformu Kurucusu) ve Ayşe Şimşekci Başer (Bikutumutluluk.com Kurucusu) etkinliğe destek veren konuşmacılar arasındaydı. Konuşmacılar, kadın dayanışmasının ve farkındalığın önemini vurgulayarak katılımcılarla kendi deneyimlerini paylaştı. Aynı zamanda müzik dinletisinin de yapıldığı lansmandayazarlar öykülerinin ortaya çıkış süreci ve kendi yaşam deneyimlerine dair paylaşımlarda bulundu. Kitabın satışından elde edilen gelir de etkinliğin gerçekleştiği ve belirlenen bir başka okula bağışlanmıştır.

Bu anlamlı projenin bir parçası olmak ve kitabın içeriği hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için "25 Kadın 25 Öykü" kitabını çeşitli platformlardan temin edilebilirler.

Kadın kadının yurdu olduğu müddetçe üstesinden gelemeyecekleri hiçbir sorun yoktur. Allah kadına doğurmak gibi biz özellik vermiştir. Bu anlamda kadın topluma değer bir varlıktır.

Ve biz kadınlar bu anlamda çocuk, hayvan, insan yani tüm canlılara karşı şiddette birlikte mücadele ettiğimiz sürece daha güzel bir yaşam olacaktır.

Bütün kadınların 8 Mart Emekçi kadınlar gününü kutlarken kadın olarak değil insan olarak muamele edildiğimiz bir dünya diliyorum.