Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin 2023 yılı Kadın Cinayetleri raporu hakkında bilgi veren BM Kadın Birimi Program Analisti Betül Bodur, kadın ve erkek cinayet mağdurlarının yakın partner ya da aile üyeleri tarafından öldürülme oranının kadınlar için daha yüksek olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin 2023 yılı Kadın Cinayetleri raporu hakkında bilgi veren BM Kadın Birimi Program Analisti Betül Bodur, kadın ve erkek cinayet mağdurlarının yakın partner ya da aile üyeleri tarafından öldürülme oranının kadınlar için daha yüksek olduğunu söyledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplanan TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’nda Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi'nden Program Yöneticisi Duygu Erseçen, Program Analisti Betül Bodur, BM Kalkınma Programı Türkiye Ofisi Türkiye Temsilci Yardımcısı Mustafa Ali Yurdupak ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Aslı Çoban ve BM Nüfus Fonu Program Koordinatörü Yasemin Akis Kalaylıoğlu, Program Müdürü Emine Kuzutürk Savaş, Program Koordinatörü Aysel Yüksel, Kurumsal Ortaklıklar Yöneticisi Nazife Ece Karaduman konu hakkında sunum yaptı.
Öte yandan Cevizoğlu 21 Mart 2025 itibariyle komisyonun çalışmalarını resmen tamamlayacağını belirtti.
'Kadınlar partnerleri ya da aile üyeleri tarafından öldürülüyor'
Sunumunda küresel istatistiklere değinen BM Kadın Birimi Program Analisti Betül Bodur, ülkelerin yüzde 72’sinin en genç evlilik yaşını 18 olarak belirlediğini ancak bu hızla gidilirse kadın erkek eşitliğinin test edilmesi için yaklaşık 134 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bodur sunumunun devamında 2023 yılında her 10 dakikada bir kadının yani günde ortalama 140 kadının yakın partner ya da aile üyesi tarafından öldürüldüğünü belirterek “2023 yılında 51 bin 100 kadın yakın partnerleri veya aile üyeleri tarafından öldürüldü. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin 2023 yılı Kadın Cinayetleri raporuna göre Afrika’da 21 bin 700 kadın, Asya’da 18 bin 500 kadın, Amerika’da sekiz bin 300 kadın Avrupa’da iki bin 300 kadın ve Okyanusya’da 300 kadının öldürüldüğü kaydedildi. Aynı raporun kadın ve erkek cinayet mağdurlarının yakın partner veya aile üyeleri tarafından öldürülmesi erkeklerde yüzde 11,8 iken kadınlarda ise bu oran yüzde 60,2. Bu nedenle ev, hane, kadınlar ve kız çocukları için en tehlikeli yer olarak kaydediliyor maalesef” şeklinde konuştu. Bodur, dünyada kadın cinayetlerinde fail dağılım oranına göre kadınların yüzde 45’inin yakın partnerleri tarafından yüzde 55’inin de diğer aile fertleri tarafından öldürüldüğünü aktardı.
Türkiye'de her dört kadından biri 18 yaşından önce evlendiriliyor
BM Nüfus Fonu’nun Komisyon sunumunda aktarılan verilere göre ise 2021 yılı Türkiye Aile Araştırması raporunda ülkede her dört kadının birinin 18 yaşından önce evlendirildiği aktarılarak bu oranın yüzde 24,4 olduğu ifade edildi. Öte yandan raporda 18 yaşından önce evlendirilen her üç kız çocuğundan birinin yine çocuk yaşta anne olduğu aktarıldı.
UNFPA - TKDF Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2007-2021 Yılları Arası Verilerinin İstatistiksel Analizi doğrultusunda gelen aramalarda şiddete maruz bırakılan kişilerin ise yüzde 80’inin kadın olduğu görüldü. Acil yardım hattını arayanların bilgilerine göre ise şiddete en fazla maruz bırakılan kişilerin yüzde 42’sinin yaş aralığının 31-55 olduğu görülürken bu kişilerin yüzde 73’ünün ise evli olduğu belirlendi.
Kaynak: cumhuriyet.com.tr