Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahu Sumbas, Türkiye'de kadınların seçim süreçlerindeki temsiliyetini detaylı bir şekilde analiz etti. Araştırma sonucunda kadın aday oranlarının seçilme oranlarına yansımadığı ortaya çıktı. Buna göre, 2018 ve 2023 seçimlerinde kadın aday oranı yüzde 24-25 civarındayken, kadın milletvekili oranı yalnızca yüzde 17-19 arasında kaldı. Buna karşın erkek adayların seçilme oranı, adaylık oranlarını geçti
ABONE OL
Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahu Sumbas, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye desteğiyle yürüttüğü araştırmasıyla, Türkiye’de kadınların seçim süreçlerindeki temsiliyetini detaylı bir şekilde analiz etti.
"2018 ve 2023 Milletvekili Genel Seçimlerinin Toplumsal Cinsiyet Analizi" başlıklı bu kapsamlı araştırma, Türkiye’de genel seçimlerde kadın ve erkek adayların temsiline dair en detaylı veri setlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Çalışma kapsamında 2018 Genel Seçimleri’nde yarışan 3.068 aday ve 2023 Genel Seçimleri’ne katılan 3.944 aday incelendi. Adayların cinsiyetleri, yaşları, eğitim seviyeleri, meslekleri, medeni durumları, çocuk sahibi olup olmadıkları ve siyasi deneyimleri gibi birçok faktör dikkate alındı. Araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle:
Kadın aday oranları seçilme oranlarına yansımıyor: 2018 ve 2023 seçimlerinde kadın aday oranı %24-25 civarındayken, kadın milletvekili oranı yalnızca %17-19 arasında kaldı. Buna karşın erkek adayların seçilme oranı, adaylık oranlarını geçti.
Kadınlar seçilme ihtimali yüksek sıralarda ve bölgelerde yer almıyor: Kadın adaylar listelerde daha alt sıralara konulurken, seçilme ihtimali düşük seçim bölgelerinden aday gösterildikleri görülüyor.
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua