Okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam dönemi başladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) başlatılan program, Türkiye genelinde belirlenen pilot okullarda Mayıs 2023'ten beri uygulanıyor.

İstanbul'da ise program, pilot olarak seçilen 22'si anaokulu, 64'ü ilkokul, 34'ü ortaokul, 32'si özel eğitim uygulama okulu, 60'ı lise ve 1'i halk eğitim merkezi olmak üzere toplamda 213 eğitim kurumunda yürütülüyor.

Program kapsamında, okulların yemekhanelerinde öğrencilerin yaş gruplarına uygun olarak hazırlanan sağlıklı öğünler sunuluyor.

Öğle yemeklerinde dengeli beslenmeye özen gösterilirken, kantinlerde de "çorba günü", "meyve günü" ve "anne kek börek günü" gibi etkinliklerle öğrencilerin ambalajlı gıdalar yerine taze ve doğal besinlere yönelimi sağlanıyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra program çeşitli fiziksel aktiviteleri de içeriyor. Öğrenciler haftalık beden eğitimi derslerinin yanında, her gün derse başlamadan önce hava şartlarına uygun olarak bahçede ya da sınıfta 5 dakika spor yaparak güne zinde başlıyor.

Öğrencilere yönelik düzenlenen fiziksel aktivite etkinlikleri, spor ve oyunlarla da destekleniyor. "Seksek", "yakan top", "halat çekme", "yağ satarım bal satarım", "dokuztaş", "köşe kapmaca", "topaç" gibi geleneksel oyunlarla öğrencilerin hareketliliğinin artırılması hedefleniyor.

"ÖĞRENCİLERİMİZİN OKULDA SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME SÜREÇLERİNİ YAŞAMASINI HEDEFLİYORUZ"

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi İl Sağlık Hizmetleri Sorumlusu ve programın yürütücüsü Neşe Garip, programın altyapısının 2022'de tamamlandığını, 2023'te de 81 ildeki pilot okullarda eş zamanlı başlatıldığını anlattı.

İstanbul'da ilk olarak 60 okulla başladıklarını, her geçen yıl okul sayısının katlanarak arttığını dile getiren Garip, ilk yıl pilot okullar belirlenirken okul sağlığı hemşirelerinin bulunduğu özel eğitim okullarına, sağlık hizmetleri, biyoloji veya fen bilimleri branş öğretmenlerinin bulunduğu meslek liselerine, Anadolu imam hatip liseleri ve pansiyonlu okullara özellikle ağırlık verildiğini söyledi.

Garip, daha fazla öğrencinin küçük yaşlarda programa dahil edilmesi gerektiği düşünülerek bu yıl temel eğitimde yaygınlaştırıldığını belirterek, programa yıllar içerisinde bütün kademelerin dahil edilmesinin planlandığını kaydetti.

Temel sağlık süreçlerini korumak adına sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimin önemli olduğuna dikkati çeken Garip, şöyle konuştu:

"Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın da günün önemli zamanlarını okulda geçirdiklerini düşündüğümüz vakit, buradaki beslenme şartları, onların gelecekteki fiziksel, bilişsel ve sosyal yönden gelişmelerini çok ciddi anlamda etkileyeceğinden dolayı, bu program sayesinde okullarımızda güvenilir, hijyenik ortamlarda besinlerin sunumunu ve bu standarda ulaşmasını amaçlıyoruz. Sağlıklı menülerle yani çocukların yaş gruplarına göre anaokulundan ortaöğretim kademesine kadar almaları gereken temel protein, vitamin, mineral ve karbonhidrat grubundan bütün besinlerden dengeli menülerle okullarda beslenmelerini arzu ediyoruz."