İnsan Hakları Ve çevresel Durum Tespiti Eğitimi

Türkiye’deki işletmelere insan hakları ve çevresel durum tespiti (HREDD) alanında bilgi, danışmanlık ve eğitim hizmetleri sağlamak üzere Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) iş birliği, Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) finansal desteği ile geçen yıl hayata geçirilen Sorumlu İşletmeler Destek Merkezi (Responsible Business Helpdesk / RBH Türkiye), Denizli’de bir etkinlik düzenledi. Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) ev sahipliğinde, Denizli İhracatçılar Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

Alp Avni Yelkenbiçer: “Şirketler dönüşüm yaparak karlılıklarını artırabilir”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alp Avni Yelkenbiçer, adil, şeffaf, temel insani değerleri odağa alan anlayışın ekonomik büyümeyle birlikte refahın ve hayat kalitesinin artmasında da tetikleyici rol üstlenebileceğini söyleyerek, “Bölgesel rekabet koşullarının yeniden yazıldığı bu dönemde, AB’ye ihracatımızı yeniden artırmamızın yanı sıra ABD pazarında derinleşebilir, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika pazarlarında etkin bir rol üstlenebiliriz. Şirketlerimiz ise kendi faaliyetleri kapsamında, enerji, kaynak ve ham madde maliyetlerini azaltabilir, faaliyet giderlerini daha etkili şekilde yönetebilir, kaynak-üretim verimliliği sağlayabilir ve tüm bu sürecin doğal çıktısı olarak karlılıklarını artırabilir. Hiç kuşkusuz bu sürece büyük işletmelerin yanı sıra KOBİ’lerimizin katılımı da mecburi. Ancak KOBİ’lerimizin nitelikli iş gücüne ve güvenilir bilgiye erişim gibi sebeplerle çoğu zaman konunun dışında kaldıklarını da biliyoruz. TÜRKONFED olarak, bu ihtiyaca yanıt verme gayesiyle çalışıyoruz” dedi. 

Güney Ege’de sorumlu işletme uygulamalarının yaygınlaştırılmasının geleceğe yönelik önemli bir yatırım olduğunu belirten Yelkenbiçer şöyle devam etti; “Bölge, ülkemizin ihracat bayrağını farklı coğrafyalarda gururla dalgalandırıyor. Sektör çeşitliliği ve her yıl ihracat rakamlarını bu sektörlerin genelinde yukarı taşımasıyla da ülkemize önemli katkılar sunuyor. Ancak bilgi ekonomisine geçişin kritik bileşenleri olan eğitim, AR-GE ve yaratıcı endüstrilerde daha güçlü aksiyonlara ihtiyaç duyuluyor. Bölgenin Avrupa pazarı ile ticari ilişkileri derinleştirerek sürdürebilmesi ve rekabetçilik alanındaki mevcut kapasitesini daha verimli bir şekilde kullanabilmesi için Sorumlu İşletmeler Destek Merkezi çalışmaları da dahil olmak üzere bir arada atacağımızın adımlar büyük önem arz ediyor.”

Hakan Urhan: “Yeni düzenlemeler pazar payını korumak için kritik bir adım”

GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, küresel resesyon beklentileri ve pazar daralmasına dikkat çekerek, “Bu gibi zorlu ekonomik koşullar altında, Türk şirketlerinin yeni düzenlemelere hızla adapte olmaları, pazar paylarını korumak ve hatta artırmak için kritik bir adım. Özellikle gelişmekte olan ekonomilere kıyasla ülkemize daha düşük oranlarda tarife uygulanması, Türk işletmelerine kısa vadede önemli bir rekabet avantajı sunuyor. Bu avantaj, düzenlemelere hızlı adaptasyon sağlandığı takdirde şirketlerimizin küresel pazarda uzun vadede de sürdürülebilir bir güçlü konum elde etmelerini mümkün kılacaktır. Etik üretim ve sürdürülebilirlik alanındaki bu dönüşüm, yalnızca yasal uyumluluğu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda stratejik rekabet avantajları yaratır. Denizli gibi üretim merkezleri, bu yeni düzenlemelere hızlı adapte olarak sürdürülebilirlik ve etik üretim konusunda ciddi fırsatlar yakalayabilir” diye konuştu.

Hüseyin Memişoğlu: “İnsan ve doğayı merkeze almalıyız”

Günümüzde ihracattaki başarının yalnızca üretilen ürünün kalitesiyle değil, üretim süreçlerinin şeffaflığı, insan haklarına ve çevreye gösterilen duyarlılıkla da şekillendiğini ifade eden Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise “AB başta olmak üzere dünya genelinde hızla yayılan düzenlemeler, iş dünyamıza yeni sorumluluklar getirirken aynı zamanda uluslararası pazarlarda daha güçlü ve itibarlı bir yer edinmemiz için önemli fırsatlar da sunuyor. Denizli iş dünyası olarak bizler, üretim gücümüzü insanı ve doğayı merkeze alan bir anlayışla birleştirerek, sürdürülebilir büyümenin ve rekabet gücünün anahtarı olan bu yeni düzene hızla uyum sağlamak zorundayız. Bu etkinlikteki bilgi paylaşımlarının da firmalarımızın AB standartlarına uyum sürecinde önemli bir yol gösterici olacağına ve şehrimizin ihracat potansiyelini daha da ileri taşıyacağına yürekten inanıyorum” açıklamasında bulundu. 

Seminerler ve panelde düzenlemeler ile iyi uygulamalar ele alındı

Açılışın ardından RBH Türkiye Direktörü Şeyda Dağlı Karadişoğulları, merkez ve sunulan destekler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Etkinlikte, “Avrupa Birliği Kurumsal Sürdürülebilirlik Düzenlemeleri Bağlamında Şirketlerin İnsan Hakları ve Çevresel Uyuma İlişkin Sorumluluğu“ başlıklı bir seminer düzenlendi. DENİB Devlet Yardımları Şube Müdürü Esra Dayıoğlu’nun “İhracat Destekleri ve Devlet Yardımları” başlıklı konuşmasının ardından “Sürdürülebilir İhracat için İyi Uygulama Örnekleri” paneli düzenlendi. DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Sözkesen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin konuşmacıları ise Askon Demir Çelik Sürdürülebilirlik Müdürü Zahide Geylan ve Aysu Tekstil Marka Müdürü Tuğçe Kaytaz oldu.  

Tekstil ve otomotivde HREDD uygulaması yapan şirketlerin oranı yüzde 12’de kaldı

RBH Türkiye, Türkiye’deki şirketleri insan hakları ve çevresel durum tespiti standart ve zorunlulukları konusunda bilgilendiren, farkındalık yaratan, tavsiyelerde bulunan, onları yerel uzmanlar ile hizmet sağlayıcılarla buluşturan yerel bir destek merkezi olarak faaliyet gösteriyor. İlk uygulama döneminde odağına otomotiv ve tekstil sektörlerini alan merkez, geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’de Sorumlu İşletme Davranışları başlıklı bir araştırma raporu yayımladı. Buna göre HREDD alanında uygulama yapma oranı tekstil sektöründe yüzde 18 olurken otomotivde ise yüzde 6 seviyesinde kaldı; böylece iki sektörün ortalaması yüzde 12 olarak gerçekleşti