26 Gençlikspor Kulübü nasıl kuruldu. Kuruluş amacı neydi?
(Kendimiz bir yapılanma içerisine girdik. Kendimiz bir kulüp kuralım. Bu kulüple yolumuza devam edelim dedik)
2013-2015 döneminde Eskişehirspor’da çalıştım. Ufak yaş gruplarıyla başladım. O zamanki dönemde benim çalıştığım grup 2008 yaş grubuydu. Sonrasında yönetimin değişmesiyle kulüpten ayrılmak durumunda kaldım. İki sene antrenörlük yapmadım. İkinci senenin sonunda Kurtuluşspor ile başladık çalışmaya. Benim 2008 yaş grubundaki öğrencilerimi bu gruba dahil ettik Kurtuluşspor’da. Bir sezon içerisinde Play-Off’a kaldık. Yönetimle anlaşamayınca ayrıldım. Ayrılıktan sonra veliler dediler ki, nasıl yapalım bu çocuklar seni seviyor. Sonra bizde kendimiz bir yapılanmaya gidelim dedik. Kendimiz bir kulüp kuralım. Bu kulüple yolumuza devam edelim dedik. Özellikle benim çalıştığım dönemdeki 2008 yaş grubuyla devam edelim diye düşününce, Baranselspor ile görüştük. O kulübü devraldık. Kulübün ismini 26 Gençlikspor yaptık. 2019 yılının sonunda. Pandemi sürecinden sonra da net olarak başladık. Ve bugünlere geldik.
Ailenizde sizden başka sporla ilgilenen var mı?
Kardeşim Betül Sawiş ve eşi Aybars Sawiş Yüzme Antrenörü. Eşim Ayfer Can Osmangazi Üniversitesinde plates öğretmeni. Ailecek sporu seviyoruz. Ve deva edeceğiz.
Yaş gruplarında kaç takımınız var?
Şu anda sadece U 17 takımımız var. Alt yaş gruplarında çok müdahil olamadık. Hem pandemi süreci, hem antrenör olarak tek başıma çalıştığım için, öbür kanallara kanalize olamadık ama önümüzdeki dönemde, bir ufak yaş grubuyla tekrardan lige girmek istiyoruz.
Hedefinizde daha üst yaş gruplarında takım oluşturmak var mı?
(Özellikle hedefimiz bizim bu sene U 17’de şampiyon olabilmek. Bu çocuklarla kesinlikle Eskişehir’de büyük bir başarı yakalamak istiyoruz)
Mevcut olan bu yaş grubumuzda 4-5 çocuğumuz üniversite sınavına girecek. Geri kalanlar da önümüzdeki sene girecek. Onlarla da hepsiyle oturup konuşuyoruz. Devam etmek isterlerse, onlarla beraber biz önümüzde sene U 18’i 2.Amatörden başlatmak, devam etmek istiyoruz. Ama devam etmezlerse yine aynı şekilde kalan çocuklarla yapılanma, eğer oluyorsa tekrardan aralarına yeni öğrenciler katarak yolumuza devam edeceğiz. Özellikle hedefimiz bizim bu sene U 17’de şampiyon olabilmek. Bu çocuklarla kesinlikle Eskişehir’de büyük bir başarı yakalamak istiyoruz. Hedefimiz bu yaş grubuyla, çocuklarımızla ayrılmadan şampiyonluk yaşamak.
Neden alt yapıyı tercih ettiniz?
2008’li çocuklar benim ilk başladığım dönemdeki öğrenciler olduğu için, ben onlarla devam etmek istedim. Onlarla da iyi bir yoldayız. Biz nerdeyse Eskişehir’deki bütün kurum takımlarına karşı kafa tutabilecek bir oyuncu grubuna sahibim. Tek dezavantajımız ekonomik ve saha olması. Belediyelerden aldığımız için sahaları, sadece bir yaş grubuna böyle bir saha bulabiliyoruz. Başka sahalarda yer aldığın zaman aynı saatlere denk geliyor. O yüzden başka yaş gruplarına giremedim. Bir sebebi de bunlardan biri. Aynı saatlerde farklı yerlerde farklı gruplarla çalışamamamdan dolayı kaynaklanıyor.
Eskişehir’de altyapıyı nasıl görüyorsunuz, nasıl değerlendirirsiniz?
Bence iyi fakat en büyük sorun saha yetersizliği. Sahaların yeterli olmaması bu öğrencilerin çok fazla öğrenci olmasına rağmen iyi bir gelişim alamadıklarını düşünüyorum. Çünkü hep yarı sahalarda antrenman yapıp, tam sahalarda mücadele etmek bu çocukların gelişimlerindeki en büyük engel.
Liglerde yeterli sayıda takım oluyor mu? Bu dezavantaj mı?
Amatör liglerde takım sayımız yeterli değil
(Bir yıl bir buçuk yıl bekleyip 6 tane, 7 tane maç yapmakla bir çocuğun çok büyük bir gelişimi olacağını düşünmüyorum)
Çok büyük dezavantaj. Diğer illere bakarsanız, hepsinde 30’ar,35’er takım var. Burada sadece14-15 takım var. Onlarında zaten belirli güçleri var. 14-15 takımın zaten yarısı hep böyle yaz okullarından, kış okullarından lisanslanmış oyuncular. O yüzden de rakip takımların zayıf olması her rakibe çıktığında 10 tane, 11 tane, 12 tane atıyorsun. Bu mevcut çocukların gelişimini de engelliyor. Onlar bir zorlukla karşılaşmadığı için rahat bir şekilde sezon bitiriyorlar. Birde bir yıl bir buçuk yıl bekleyip 6 tane, 7 tane maç yapmakla bir çocuğun çok büyük bir gelişimi olacağını düşünmüyorum.
Amatör Liglerde yarışmacı gruplarda genel başarıyı nasıl görüyorsunuz?
Aslında Bozanspor’un bu seneki başarısı bence büyük bir başarı. Çünkü böyle çok büyük bir yatırım yapmadıklarından başarı. Diğer bir iki kulüp daha fazla para harcayarak yaptılar bu işi. Onla bakarak Bozanspor’un başarısı gerçekten büyük bir başarı. Bizim onlarla antrenman saatimiz aynıydı. Biz onlardaki aile duygusunu gördük. Birbirlerine bağlı, yakınlıklarını, antrenmanlardaki mücadelelerini gördüm. Bozanspor Bölgesel Amatöre çıktı. Şimdi ciddi anlamda büyük bir transfer karmaşasına girecek. Saha olayına girecek. Dışarıdan getireceğin oyunculara burada, yer, konaklama masraflarını karşılayabilecek mi? Asıl hedef o. Bu işler parasal mevzulara geldiği için açıkçası insanı korkutuyor. Zor bir durum olduğunu düşünüyorum.
Eskişehir’de amatör sporunun son durumunu nasıl görüyorsunuz?
Eskişehir’deki amatör futbolun çok iyi olmadığını düşünüyorum
(Eskişehir’deki amatör futbolun çok iyi olmadığını düşünüyorum. Yani basit geçiyor biraz)
Bence çok kötü durumda. Çünkü buradan Türkiye Şampiyonasına giden bir takımımız Bilecik’te, ya da Kütahya’da maksimum iki maç yapıp elenerek geri geliyor. Bu takımlar ikinci bir turu, üçüncü bir turu görmüyor. Bunun sebebi de Eskişehir’deki amatördeki oyuncu gruplarının yetersiz olması, sert mücadeleler yapılmaması ve buradaki bazı takımların her maçı 7-8 farkla yenip oraya gittiğinde, karşısındaki rakiplerle oyuncuların iyi olması, antrenman periyotlarının iyi olması, sahalarının olması ilk başlarda hemen bunun farkına varıyoruz. O yüzden de Eskişehir’deki amatör futbolun çok iyi olmadığını düşünüyorum. Yani basit geçiyor biraz.
Kısa ve uzun vadede hedefleriniz neler?
Hedefim kendi yaş grubumla Türkiye Şampiyonasına gitmek
(Tek bir yaş grubum olduğu için. Onların da bir noktaya gelmesini istiyorum. Hedefimiz Türkiye Şampiyonasına gitmek. En büyük hedefimiz bu)
Bizim uzun vadedeki hedefimiz hep Eskişehir liginde şampiyon olmak, bu yaş grubuyla da Türkiye Şampiyonasına gitmek. Orada bu çocuklarla bu heyecanı yaşamak. Çünkü bunlar nereden baksanız, 2013-2015 bu yana benim elimde olan oyuncular. 10 yıldır benimle çalışan çocuklar var. Biz beraber büyüdük, beraber geliştik. Beraber bir yol aldık. Bundan sonrasında da inşallah hep beraber bir yol almaya devam edeceğiz. Onlara çok güveniyorum, çok seviyorum hepsini. Tek bir yaş grubum olduğu için. Onların da bir noktaya gelmesini istiyorum. Hedefimiz Türkiye Şampiyonasına gitmek. En büyük hedefimiz bu.
Muhabir: Akif Fındık