Atakum Belediyesi, Türk eğitim sisteminde önemli izler bırakan köy enstitülerinin öyküsünü Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği belgesel söyleşi programıyla vatandaşlarla buluşturdu. Usta Gazeteci Nazım Alpman’ın hazırladığı belgeselde, dönemin tanıkları köy enstitülerini anlattı.
Köy Enstitülerinin Tarihsel Önemi Vurgulandı
Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Anadolu’nun Işığı: Köy Enstitüleri’ belgesel söyleşi programında, köy enstitülerinin Türk eğitim sistemine katkıları ve günümüzdeki etkileri ele alındı. Belgeselde, enstitü mezunlarının anlatımları ve tarihi belgelerle köy enstitülerinin kuruluş süreci, sunduğu eğitim modeli ve kaldırılma süreci izleyicilere aktarıldı. Büyük ilgi gören programda, izleyiciler duygusal anlar yaşadı.
“Toplumsal Sorumlulukla İlgili Önemli Dersler Veriyor”
Programda konuşma yapan Atakum Kent Konseyi Başkanı Tuncay Seven, “Anadolu’nun Işığı: Köy Enstitüleri belgeseli geçmişi günümüze taşırken, o dönemde köy enstitülerinden eğitim alan gençlerin, öğretmenlerin ve halkın gözünden bu önemli hareketi bizlere anlatıyor. Onların hayalleri, yaşadıkları mücadeleleri ve başarıları bizlere sadece eğitimle değil, aynı zamanda toplumsal sorumlulukla da ilgili büyük dersler veriyor.” ifadelerini kullandı.
“Samsun’u Çok Seviyorum”
Belgeselin yapımcısı, usta gazeteci-yazar Nazım Alpman, Samsun’da köy enstitülerini anlatmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Samsun’u çok seviyorum. Gelmeden önce ‘Samsun insanı iyi geliyor.’ diye sosyal medya hesabımdan açıklama yapmıştım. Neden iyi geliyor? Daha okuma yazma öğrenmeden hepimiz, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı yerin Samsun olduğunu öğrendik. Cumhuriyete giden yolda, ilk adımın atıldığı yer. O bakımdan Samsun’u çok seviyorum ve her geldiğimde çok mutlu oluyorum.” dedi.
Program, izleyicilerin belgesel sonrası değerlendirmeleri ve soruları ile sona erdi.