ÇOMÜ Rektörlüğü döneminde Prof.Dr. Sedat Murat, Üniversite Senatosunu toplayarak; ÇOMÜ’de bilimsel kaliteyi artırma gerekçesi ile Akademik Kriterlerin artırılması konusunda oy birliği ile karar alınmasını sağlamıştı. Senato üyelerinin de tamamının oy verdiği kriterler 2024 yılı itibariyle yürürlüğe girmiş, her yılda akademik kriterlerin yarı oranında arttırılmasına kararı oy birliği ile kabul edilmişti.
ÇOMÜ AKADEMİK KRİTERLERİ YÖK KRİTERLERİNİN ÜZERİNE ÇIKTI!
ÇOMÜ Senatosu tarafından oy birliği ile kabul edilen akademik kriterlerin katlanarak artması nedeniyle 2025 yılı itibariyle ÇOMÜ’de akademik kriterleri sağlayıp bir üst ünvana geçmek neredeyse imkansız hale geldi. Dışarıdan hoca getirmek de bir o kadar zorlaştı.
O gün ÇOMÜ Senatosu dönemin rektörüne itiraz edemeyip oy birliği ile geçirdiği Akademik Kriterler bugünün ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu’nun da başını ağrıtan bir sorun haline geldi. Şuanda ÇOMÜ Akademik Kriterleri YÖK’ün istediği kriterlerin bile üzerine çıktı. Yıllarca çalışıp çabalayan ancak tam kriterleri yakalamadığı için bir üst ünvana geçemeyen akademisyenlerin bağlı olduğu sendikalar da sorunu gündeme getirmeye devam ediyorlar.
“BUNUN HESABINI YARGIDA VERİRSİNİZ”
Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi yönetim kurulu da yaptığı basın açıklaması ile sorunu gündeme getirdi. Mevcut akademik kriterlerin birçok mağduriyet yarattığını, sorunu ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu ile yaptıkları görüşmede de gündeme getirdiklerini, sorunu Rektör Erenoğlu’nun da kabul ettiğini ama çözmek için çaba harcanmadığını ifade eden Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi yönetim kurulu; “Öncelikle 4688 Sayılı Kamu Görevleri Sendikaları Kanununu Üniversite Üst Yönetiminin iyi okumasını tavsiye ediyoruz. Bunun hesabını yargıda verirsiniz. Yeni kabul edilen Akademik Kadro Atama Kriterleri Yönergesinin eskisi ve yenisi arasında yürürlüğe girmesi bakımından 18 ay gibi kısa sürenin olması özellikle doçent unvanı alan ve profesör kadrosunu hak edip bekleyen öğretim üyeleri için yürürlükten kaldırılması planlanan kriterlere göre gerçekçi ve ulaşılabilir değildir. Özellikle doçentlikte ve profesörlükte alternatif olarak belirlenen şartlarda yayın koşullarının sürekli katlanarak artması, kadro almayı hak edip bekleyen öğretim üyeleri için yeni yönergedeki koşullar ve kısıtlar hayatın olağan akışı dışında olup gerçekçi ve adil olmamakla birlikte fırsat eşitliğini ortadan kaldıran, kazanılmış hakları ve kişisel menfaatleri olumsuz etkileyen bir beklentidir” denildi.
“AKADEMİK YÜKSELMELERİN ÖNÜ KESİLEREK NE AMAÇLANMAKTADIR”
Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi yönetim kurulu yaptığı açıklamanın devamında; “Bir önceki yönergede profesörlük kadrosu için olmayan doçentlik kriterlerini yeniden sağlamak şartı ile kriterler daha da ağırlaştırılmaktadır. Bu kriterler Tıp Fakültesi başta olmak üzere, hali hazırda akademik personel bulmakta zorluk yaşayan fakültelerin mevcut kadrolardan güç kaybı yaşamasına da sebep olacaktır. Mevcut kriterler belirlenirken Üniversitemizin akademik personeline sunduğu imkanlar ve mevcut insan kaynağının kabiliyeti hesaba katılmış mıdır? 2024 yılının son ayında çıkan kadrolardan sonra uygulanacak olan bu kriterlerle akademik yükselmelerin önü kesilerek ne amaçlanmaktadır? Ayrıca Rektör Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu ilk görüşmemizde Prof Dr. Sedat Murat ekibinin hazırladığı kriterlerin ağır olduğu için kendisinin itiraz ettiğini ifade etmiştir. Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) sayılması gerektiğini, yapılacak değişiklikte yapacağını belirttiği halde sözünde durmamıştır. Önceki ekibin hazırladığı kriterlerden yerine getirilmesi daha uzun zaman gerektiren ağırlaştırılmış yeni kriterleri hangi ekip hangi amaçlarla hazırlamıştır” sorularını yönelttiler.
SENDİKA YÖNETİMİ BİRÇOK İDDİAYI GÜNDEME GETİRDİ!
Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi yönetim kurulu akademik kriterler ile ilgili açıklamalarının ardından üniversitede göreve getirilen kişiler ve bazı tesislerde hayata geçirilen uygulamalar ile ilgili de ÇOMÜ rektörlüğüne soru yönelttiler. Sendika yönetimi “Türk Eğitim Sen Yönetim Kurulu olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi, merakının giderilmesi amacı ile şehir merkezinde ve Üniversitemiz kampüslerinde konuşulan birçok konu ile ilgili sorular sormak istiyoruz. Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ve ekibinin ivedilikle cevaplamasını beklediğimiz soruları soruyoruz ve beylik laflar değil kamuoyunu tatmin edecek cevaplar bekliyoruz” diyerek şu soruları yönelttiler.
“TEZİNDE FETÖ/PDY’Yİ ÖVEN KİŞİYİ NASIL KOORDİNATÖR YAPTINIZ”
Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi yönetim kurulu yaptığı basın açıklamasında; “Prof. Sedat Murat Döneminde 1 yıl güvenlik soruşturması nedeni ile atanmayan kişi Üniversite Hastanesine baş müdür olarak neden atanmıştır? Tezinde Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ-PYD)örgütünü öven kişi kurumsal iletişim koordinatörü ve ÖSYM temsilcisi olarak neden atanmıştır? Bu öğretim üyesi basında haberler çıktıktan sonra istifa ettirilmiştir. Çanakkale 1. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş No:2024/3769 D.İş sayılı Kararı çıkan haberlerle ilgili Erişim Yasağı talebi kabul edilen A.E.B ile ilgili Mahkeme “………..ağıda belirten URL adresinde yayınlanan haberin talep edenin 2012 ve 2014 yıllarında yayınlanan tez ve makale çalışmalarına ilişkin olduğu talep eden hakkında yapılan UYAP sorgusuna terör örgütle üye olma suçu yönünden derdest ya da sonuçlanmış herhangi bir dosyasının bulunmadığı haber içeriğinde kamu yararının olmadığı güncelliğini kaybetti ve basın özgürlüğü sınırlarını açtığı anlaşılmakla talebini kabulüne dair aşağıdaki karar vermiştir……….” Öz geçmişine bakıldığında bu kişinin özel üniversite olan Antalya Akev Üniversitesine 2016’dan sonra girdiği, Üniversitemize ise 2021’de geldiği anlaşılmaktadır. Dolayısı ile Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ-PYD) örgütü ile ilgili bir soruşturmasının, dosyasının olmaması doğaldır. Burada şu soruyu sormak istiyoruz. Rektör Prof. Dr. Cüneyt ERENOĞLU bu güne kadar Devletimizin ilgili kurumlarına bu öğretim üyesi hakkında araştırma yapılması için her hangi bir başvurusu olmuş mudur? Olmamışsa nedeni nedir? Hala Üniversitemizde görev yapmakta mıdır? Kendisi ile ilgili Üniversite tarafından yapılmış veya yapılmakta olan bir soruşturma var mıdır? Yoksa korunmasının gerekçesi nedir” sorularını yöneltti.
DARDANOS İKTİSADİ İŞLETMESİ İLE İLGİLİ İDDİALAR: YAĞ SATIŞI, KADROLAŞMA, TEKNOPARK!
Dardanos İktisadi İşletmesi ile ilgili de birçok iddiayı gündeme getiren sendika yönetimi; “Dardanos İktisadi İşletmesi’nden ve Üniversite Hastanesinden Teknopark’a para aktarıldı mı? Aktarıldıysa ne amaçla, ne kadar aktarıldı? Dardanos iktisadi işletmesinde satılan TOLİO marka zeytin yağlar Üniversitemiz tarafından mı üretilmektedir? Şayet değilse kime aittir ve neden Üniversitemizin amblemi bulunmaktadır? Şayet yasal bir durum söz konusu ise Sendikamıza ve yöneticilerine yapılan yer değiştirme, itibarsızlaştırma operasyonu sonrası neden alelacele toplatılmıştır? Bu yağlar sadece TOLİO firmasına teklif vererek mi, yoksa teklif usulü ile mi yapılmıştır? Dardanos İktisadi işletmesine kurum dışı personel alımı ile işletme müdürü alınmıştır. Kamuoyu ve bizler İŞKUR’un böyle bir ilana çıktığına şahit olmamıştır. Bu alım hangi usul ile gerçekleşmiştir? Dardanos İktisadi işletmesinde kış sezonunda, sezondan kaynaklı işlerin sona ermesi nedeni ile bazı işçiler bir süre çalıştırılıp, sezon kaynaklı işler tamamen bittiğinde sezonluk işçiye maaş ödeyemeyeceğini şifahen söyleyerek ücretsiz izne ayrılmış mıdır? Bu personel ücretsiz izindeyken yine ihtiyaç olmadığı halde ÇOMÜ Dükkan için kurum dışı personel alımı yapılmış mıdır” soruları soruldu.
ÜST YÖNETİMİN YAKIN ÇEVRESİNDEKİLERE DÜŞÜK KİRALI DÜKKANLAR!
Dardanos’da bazı dükkanların üniversite üst yönetiminin yakın çevresine üçte bir oranında kiralamalarda indirim yapıldığı iddialarını da ortaya atan sendika yönetimi; “Dardanos İktisadi İşletmesinde mekan kiralamaları yapılırken üst yönetimin veya yakın çevresindekiler için arandığında, 1/3 oranında (30.000TL iken 10.000 TL alınması) indirim yapılmakta mıdır? Yapılıyor ise hukuki gerekçeleri nelerdir? Şayet hukuki bir gerekçe var ise, diğer Üniversite personeline neden yapılmamaktadır? Dardanos İktisadi İşletmesine işletme müdür yardımcısı alınmış mıdır? Alındıysa hangi usul ile alınmıştır? Bu şahıs kimin yakınıdır? Bu kişiye diğer çalışanlardan farklı olarak, sosyal ve ekonomik bir ayrıcalık sağlanmış mıdır? Bu ayrıcalıklar içerisinde fazla ücret, hafta sonu izinleri dışında neler bulunmaktadır? İşletme Müdürü olarak alınan personel 19.08.2024 tarihinden beri kendisi ve eşi burada konaklamakta, işletmede dost ve akrabalarını kahvaltılar, öğle ve akşam yemekleri vererek ağırladığı duyulmaktadır. Bu personel tüm bu etkinlikler için herhangi bir bedel ödemediği duyulmuştur. Bu personelden herhangi bir bedel alınmakta mıdır? Alınıyorsa belgeleri Kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Alınmıyorsa her hangi bir yönetim kurulu kararı var mıdır? Varsa hangi hukuki gerekçelere dayanmaktadır? İvedilikle Kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
“TIP FAKÜLTESİNE CİHAZ ALMAK İÇİN KAMPANYA İLE NE KADAR PARA TOPLADINIZ”
ÇOMÜ Tıp Fakültesine alınacak MR cihazı ile ilgili yapılan kampanya ile ilgili de sorular yönelten sendika yönetimi; “Üniversite Hastanesi için Valilik onayı ile MR almak amacı ile ne kadar yardım toplandı? Bu toplanan yardımlar nerelere harcandı? Bir şirket tarafından MR cihazı hibe edildiği doğru mu? Doğruysa toplanan paraların kalem nerelere harcandığı ivedilikle Kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Üniversitemiz üst yönetimi akademik ve idari personeli ile görüşmekten mi korkuyor? Her kademedeki akademik ve idari personel Rektörlük A- Blok girişinde güvenlik engeli ile karşılaşıyor, girişte dakikalarca bekletiliyor ve ya geri gönderiliyor. 2024 yılı sonunda seçilmiş kişilere kadro verildikten sonra diğer akademisyenlerin yükselmesini engellemek için mi atama, yükseltme kriterleri değiştirildi” ifadelerine yer verdiler.