Zirai don meyve ve sebzeleri kırdı geçirdi

Kırşehir Haber Türk

EKONOMİ 12.04.2025 - 23:43, Güncelleme: 12.04.2025 - 23:55

Zirai don meyve ve sebzeleri kırdı geçirdi

Yurt genelinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin oldukça altına inmesi nedeniyle son 30 yılın en büyük zirai don olayı yaşanıyor.Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı zarar tespiti yaptıklarını belirtirken çiftçiler devletten destek bekliyor.

Türkiye, tarım sektöründe son yılların en yıkıcı darbelerinden birini aldı. Nisan ayının rekor düşük sıcaklıklarla gelen şiddetli zirai donu, tarım alanlarını adeta buzla kapladı. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde, tomurcuklanan meyve ağaçları ve yeni filizlenen sebze fideleri, dondurucu soğukların kurbanı oldu. Bakan Yumaklı'dan Açıklama Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Mart ve Nisan aylarında, özellikle son üç günde (10-12 Nisan) ani sıcaklık düşüşleriyle karşılaştık. Don, kar yağışı ve dolu gibi olaylar yaşadık. Bazı bölgelerde sıcaklık -15 dereceye kadar inerken, bu değerler son 30 yılın en soğuk nisan rekoru oldu. Ne yazık ki, 2014’teki büyük zirai don felaketinden sonra, tarihimizin en ciddi don olaylarından birini yaşadık.Ekiplerimiz, hasar tespit çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Don ve doludan zarar gören çiftçilerimiz, il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerimize başvurabilir. Sigortalı üreticilerimiz ise ALO TARSİM 172 hattına ya da acentelerine hasar bildiriminde bulunabilir. Her zaman olduğu gibi, bu geniş çaplı felaketin ardından da üreticilerimizin yanında olacağız ve üretimin sürmesi için destek sağlayacağız. Çiftçilerimize bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Allah ülkemizi her türlü afetten korusun" dedi. Çiftçinin Bahar Umudu Karardı Bahar mevsimiyle yeşeren umutlar, bu ani felaketle yerini çaresizliğe bıraktı. Kayısı, kiraz, elma, ceviz ve şeftali gibi meyve ağaçlarının çiçekleri, soğuğa dayanamayıp soldu. Yeni ekilen sebze fideleri ise buz tutarak yok oldu. Bir yıllık emeklerinin bir gecede heba olduğunu gören çiftçiler, gelecekten endişeli. Fiyatlar Tırmanabilir Bu tarihi don felaketi, ekonomik sonuçlarıyla da alarm veriyor. Uzmanlar, ürün kayıplarının sebze ve meyve fiyatlarını ciddi şekilde artırabileceğini öngörüyor. Bu durum, enflasyonla mücadele eden Türkiye ekonomisi için yeni bir yük, tüketiciler içinse zam korkusu demek. Çiftçiler Devletten Yardım Eli Bekliyor Ziraat odaları ve çiftçi birlikleri, felaketin büyüklüğüne işaret ederek acil destek talebinde bulundu. Kredi borçlarının ertelenmesi, yeni sezon için uygun krediler ve hasarlı bölgelere özel yardım programları isteniyor. Aksi halde, birçok çiftçinin tarımı bırakma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapılıyor.Son 30 yılın en büyüğü olarak nitelendirilen bu zirai don, tarımda uzun süre unutulmayacak bir yara bırakacak.  

Yurt genelinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin oldukça altına inmesi nedeniyle son 30 yılın en büyük zirai don olayı yaşanıyor.Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı zarar tespiti yaptıklarını belirtirken çiftçiler devletten destek bekliyor.

Türkiye, tarım sektöründe son yılların en yıkıcı darbelerinden birini aldı. Nisan ayının rekor düşük sıcaklıklarla gelen şiddetli zirai donu, tarım alanlarını adeta buzla kapladı. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde, tomurcuklanan meyve ağaçları ve yeni filizlenen sebze fideleri, dondurucu soğukların kurbanı oldu.

Bakan Yumaklı'dan Açıklama

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Mart ve Nisan aylarında, özellikle son üç günde (10-12 Nisan) ani sıcaklık düşüşleriyle karşılaştık. Don, kar yağışı ve dolu gibi olaylar yaşadık. Bazı bölgelerde sıcaklık -15 dereceye kadar inerken, bu değerler son 30 yılın en soğuk nisan rekoru oldu. Ne yazık ki, 2014’teki büyük zirai don felaketinden sonra, tarihimizin en ciddi don olaylarından birini yaşadık.Ekiplerimiz, hasar tespit çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Don ve doludan zarar gören çiftçilerimiz, il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerimize başvurabilir. Sigortalı üreticilerimiz ise ALO TARSİM 172 hattına ya da acentelerine hasar bildiriminde bulunabilir. Her zaman olduğu gibi, bu geniş çaplı felaketin ardından da üreticilerimizin yanında olacağız ve üretimin sürmesi için destek sağlayacağız. Çiftçilerimize bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Allah ülkemizi her türlü afetten korusun" dedi.

Çiftçinin Bahar Umudu Karardı
Bahar mevsimiyle yeşeren umutlar, bu ani felaketle yerini çaresizliğe bıraktı. Kayısı, kiraz, elma, ceviz ve şeftali gibi meyve ağaçlarının çiçekleri, soğuğa dayanamayıp soldu. Yeni ekilen sebze fideleri ise buz tutarak yok oldu. Bir yıllık emeklerinin bir gecede heba olduğunu gören çiftçiler, gelecekten endişeli.

Fiyatlar Tırmanabilir
Bu tarihi don felaketi, ekonomik sonuçlarıyla da alarm veriyor. Uzmanlar, ürün kayıplarının sebze ve meyve fiyatlarını ciddi şekilde artırabileceğini öngörüyor. Bu durum, enflasyonla mücadele eden Türkiye ekonomisi için yeni bir yük, tüketiciler içinse zam korkusu demek.

Çiftçiler Devletten Yardım Eli Bekliyor
Ziraat odaları ve çiftçi birlikleri, felaketin büyüklüğüne işaret ederek acil destek talebinde bulundu. Kredi borçlarının ertelenmesi, yeni sezon için uygun krediler ve hasarlı bölgelere özel yardım programları isteniyor. Aksi halde, birçok çiftçinin tarımı bırakma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapılıyor.Son 30 yılın en büyüğü olarak nitelendirilen bu zirai don, tarımda uzun süre unutulmayacak bir yara bırakacak.

 

Habere ifade bırak !

Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.

Habere ait etiket tanımlanmamış.

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.