Türkiye genelinde kıdem tazminatı tartışmaları sürerken çalışanların bu konu üzerindeki endişeleri arttı. SGK uzmanı İsa Karakaş kıdem tazminatının fona devredileceği iddialarına açıklık getirdi.
Türkiye genelinde milyonlarca çalışan vatandaşın merakla beklediği kıdem tazminatı kaldırılıyor mu? sorusu gündeme bomba gibi düştü. Konu hakkında iddialar arka arkaya atılmaya devam ediyor.
''İDDİALAR ASILSIZ DEĞİL''
Türkiye Gazetesi yazarı SGK uzmanı İsa Karakaş medyada çıkan bu haberlerin asılsız olmadığını ancak bu konu hakkında korkulacak bir durumunda olmadığını aktardı. İsa Karakaş medyada çıkan haberler nedeniyle kıdem tazminatını almak isteyen işçilerin işten çıkmalarını vurgulayarak 'sakın bu haberler nedeniyle işinizi gücünüzü bırakmayın' ifadelerini kullandı.
''RAMAZAN AYINDA ÇALIŞANLARA PANİK YAPTIRIYORLAR''
İsa Karakaş ''Tam da mübarek ramazan ayı başlangıcında işçilerimiz haklı olarak paniklemeye başladı. Zira yoğun olarak bazı medya organlarında “Kıdem tazminatına çökülecek! Kıdem tazminatı fona devredilecek! Kıdem tazminatı TES’de devredilecek…” şeklinde haberler çıkınca elbette işçilerimizin en önemli varlığı olan kıdem tazminatı konusunda endişelenmeleri yersiz değildir.'' ifadelerini kullandı.
Medya organlarında çıkan bu haberlerin asıl ne peki diye merak ederseniz Hükûmetin OVP programında yer alan işverenlerin katılımıyla OKS’ye dayanan TES’in en geç bu senenin son çeyreğinde yürürlüğe öngörülmesidir. Lafın özü medyanın haberleri asılsız değildir. Haberlerinin kaynağı TES’tir.
Karakaş ''Türkiye'deki ekonomik durumun yan etkilerinin yansıması nedeniyle işçi ve işverenlerin yeni prim yüküne katlanacak durumlarının olmadığı ortadadır.''
''TAMAMLAYACI EMEKLİLİK SİSTEMİ DEVREYE GİRMELİDİR''
Bu durumda tek seçenek kalmaktadır. O da kıdem tazminatının TES’e entegre edilerek işçi ve işverenlere ilave maliyet çıkarmadan “Tamamlayıcı Emeklilik!” sisteminin uygulamaya konulmasıdır.
Tamamlayıcı Emeklilik!.. Bununla ilgili yazılacak konuşulacak çok şey var. Ancak şimdi yeri değil. Başka bir yazımda mevcut sosyal sigorta sistemi açısından ayrı değerlendireceğim…
ÇALIŞANLARIN KIDEM TAZMİNATI ENDİŞELERİ DOĞRU MU?
Şimdi gelelim asıl konumuz olan değerli işçilerimizin kıdem tazminatı endişelerine.
30 yıla varan bürokratlık ve bu alanlarda komisyonlarda görev yapmış en büyük işçi sendika ve konfederasyonlarında binlerce işçi liderini eğitmiş en büyük işveren kuruluşlarında konferanslar vermiş Başuzman olarak kıdem tazminatının mevcut uygulamasının değişmeyeceğinden son derece emin olduğumun altını çizmek isterim…
Özellikle 2003 yılında tamamen değiştirilen İş Kanunu ile birlikte ülkemizde kıdem tazminatının fona devredilmesi konusu her daim gündeme gelmiştir.
''İŞVERENLER TES GİBİ UYGULAMALARA SICAK BAKMAMIŞTIR''
Buna karşın bu konuda bir arpa boyu yol alınamamıştır. Keza işçi kesimi fon, TES gibi uygulamalara hiçbir zaman sıcak bakmamıştır. İşveren kesiminin de artık fon meselesine sıcak bakmadığını yakından izlemekteyim.
İşin ilginç yönü bu sene uygulamaya geçirilmesi öngörülmesine karşın TES ile ilgili hâlen somutlaşmış ete-kemiğe bürünmüş yeni bir çalışmanın olmamasıdır. Çünkü hükûmet de geçmiş deneyimlerden hareketle TES’in yükünü taşıyacak olan işçi-işveren kesiminin bu uygulama hususunda ikna edilmesinin mümkün olmadığını en az bizim kadar bilmektedir.
"KIDEM TAZMİNATI ELDEN GİDECEK Mİ?"
Diğer yandan son yıllarda hükûmet tarafından hazırlanan plan ve programlarda OKS/TES gibi yeni emeklilik sistemleri öngörülmektedir. En son olarak 2024 yılında revize edilen OVP/Orta Vadeli Programda hâlen uygulanmakta olan OKS/Otomatik Katılım Sisteminin işverenlerin de katkısı ile 2. basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulması öngörülmektedir.
Hâl böyle olunca geçmiş 23 yılda olduğu gibi kıdem tazminatı elden gidecek mi? Öngörülen bu yeni sisteme devrolacak mı? Şeklinde panik başladı. Çoğu işçi sırf bu nedenle işten ayrılarak kıdem tazminatını almayı düşünmektedir. Üstelik son günlerde Ankara’da hatta bazı milletvekillerinin fon meselesini tartışması kıdem tazminatı konusunda endişelerin artmasına sebep olmuştur.
Peki işçiler endişelenmekte haklı mı? Gelin beraber bu konuyu irdeleyelim.
"HÜKÛMET EMR-İ VAKİ YAPMAZ!"
Hükûmet daha önceki yıllara ilişkin program ve eylem planları başta olmak üzere birçok defa kıdem tazminatının sosyal taraflarının uzlaşmasıyla yapılacağını, işçilerin hak kaybının olmayacağını kamuoyuna beyan etmiştir.
"KIDEM TAZMİNATINIZA HİÇBİR ŞEY OLMAYACAK"
İşçi kesimine baktığımızda işçi sendikalarının kıdem tazminatının Fon, OKS ya da TES ve benzeri yeni düzenleme yapılmasının hiçbir zaman sıcak bakmadığını ve bu tutumlarında bir değişiklik olmadığını görmekteyiz. İşveren kesimine baktığımızda ise başlangıçta fon düzenlemesini arzu eden işveren kesiminin de günümüzde fon düzenlemesine bile çok sıcak bakmadığı görülmektedir. TES/Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine ilave prim ödemeye de sıcak bakmamaktadır.
Kaynak: Türkiye Gazetesi