Mersin'de etkili olan zirai don, Türkiye'nin tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan bu şehirdeki çiftçileri hem seralarda hem de açık tarlalarda zarara uğrattı.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Mersin'de yaşanan zirai don, hem seralarda hem de açık arazilerde üretim yapan çiftçileri olumsuz etkiledi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, "Çiçek açmış ağaçların tamamen yüzde 100’e yakını dondu. Bundan sonra olacak meyveler, geççi meyvelerde de etkilenme oranının yüksek olacağı, gelecek seneyi bile etkileyeceği söyleniyor. Sebzelerde, seralarda, yüksek tünelli seralarda da yüzde 30 civarında bir etkilenme var" ifadelerini kullandı.
SERALARDA, ZARAR YÜZDE 30'LARA ULAŞTI!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlerce süren zirai don uyarıları, Türkiye'nin tarım üretimindeki kritik öneme sahip Çukurova bölgesinde adeta bir felakete yol açtı.
Özellikle, Türkiye'nin meyve üretiminde lider, örtü altı sebze üretiminde ise ikinci sırada bulunan Mersin, bu beklenmedik soğukların en ağır darbesini aldı.
Kentin dört bir yanında, üreticiler bağlarında, bahçelerinde ve seralarında ürünlerini korumak için çaresizce mücadele etti. Ancak 25 yıl sonra yaşanan bu şiddetteki don olayı, tarım ürünlerinde telafisi güç kayıplara neden oldu.
Soğuğa karşı bir kalkan olarak görülen modern seralarda dahi, ürün kayıpları yüzde 30'lara vararak, bu durumun ne denli vahim boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi.
"CİDDİ BİR DON YAŞADIK!"
Anamur’dan İskenderun’a kadar üreticilerin soğuktan etkilendiğini dile getiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, şunları kaydetti:
"Ciddi bir don yaşadık. Şu anda Mersin ve Çukurova bölgesi Türkiye’nin bir meyve sebze üretim bölgesi. Onun için bu zirai don hepimizi maalesef olumsuz yönde etkileyecek. Meyve ağaçları, çiçek açmış ağaçların yüzde 100’e yakını dondu, etkisiz kaldı. Bundan sonra olacak meyveler, geççi meyvelerde de etkilenme oranının yüksek olacağı, gelecek seneye bile etkileyeceği söyleniyor. Sebzelerde, seralarda, yüksek tünelli seralarda da dondan dolayı yüzde 30 civarında bir etkilenme var. Valiliğimiz, ilgili sektör temsilcilerini toplayarak bir fikir alışverişinde bulunuldu. Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde de bir komisyon oluşturularak bir hasar tespit çalışması yapılacak ve ilgili bakanlıklara bilgi verilecek. Bizim üretmemiz gerekiyor, üretim yapmamız gerekiyor. Bu nedenle üreticilere de destek verilmesi, kredi borçlarının ertelenmesi ve ilave krediler verilmesi gerekiyor. Bu bölgenin, önemli bir üretim merkezinin yaşamaya devam etmesi gerekiyor."
TARIM ÜRÜNLERİ KRİZ MASASI KURULDU!
Mersin Valisi Atilla Toros'un başkanlığında, kentte yaşanan şiddetli zirai donun tarım ürünleri üzerindeki yıkıcı etkilerini ele almak üzere kapsamlı bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, tarım, meteoroloji, afet yönetimi ve ekonomik kalkınma gibi kritik alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri katıldı.
Yapılan titiz değerlendirmeler sonucunda, çiftçilerin emekleriyle yetiştirdiği ürünleri korumak, olumsuz hava koşullarına karşı daha hızlı ve etkili müdahale mekanizmalarını devreye sokmak amacıyla 'Tarım Ürünleri Kriz Masası'nın derhal kurulmasına karar verildi.
Bu kriz masası, zirai don ve benzeri doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için koordineli bir şekilde çalışacak ve çiftçilere yönelik destek mekanizmalarının hızla devreye alınmasını sağlayacak.
Vali Atilla Toros yaptığı yazılı açıklamada, "Devletimiz tarafından sağlanan hibeler, destekler ve teşvikler ile çiftçilerimizin her zaman desteklendiği gibi bu tür doğal afetler karşısında üreticimizin yanında ve yakınında olmaya devam edilecek" diye konuştu.