Yayınlanma:
Son Güncelleme
Uzayın derinliklerinde heyecan verici bir keşfe imza atıldı. Bilim insanları, Dünya dışında yaşama dair şimdiye kadarki en belirgin izi tespit etti.
Tarihi keşif, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın 4 yıl önce uzaya gönderdiği James Webb Teleskobu sayesinde yapıldı.
Güneş sisteminin ötesini inceleyen teleskop, K2-18 adı verilen gezegenin atmosferinde dimetil sülfür ve dimetil disülfür gazlarını tespit etti. Bu da akla yaşam ihtimalini getirdi.
Çünkü bu gazlar, Dünya’da yalnızca canlı organizmalar tarafından salınıyor.
Dünya’dan 124 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegende ise henüz canlı organizmalara rastlanmadı.
Bilim insanları, “Şimdilik sadece, Dünya dışında mikrobiyal yaşamın en belirgin biyolojik imzasını tespit ettik,” diyor.
İhtiyatlı bir umut içinde olan bilim insanları, “Güneş sisteminin ötesinde yaşam bulunması yolunda bir dönüm noktasında olabiliriz,” değerlendirmesinde bulunuyor.
Peki, yaşam izi taşıyan bu gezegen hakkında neler biliniyor? K2-18 gezegeni, Dünya’nın yaklaşık 9 katı büyüklüğünde. Yüzeyinde okyanuslar olabileceği değerlendiriliyor. Gezegenin sıcaklık değeri ise Dünya’daki ortalamaya oldukça yakın.
Ancak insanlar için ulaşılması mümkün değil. Çünkü 124 ışık yılı uzaklıkta. Kıyaslamak gerekirse, Elon Musk’ın ulaşmaya çalıştığı Mars, Dünya’ya yaklaşık 6 ışık dakikası mesafede bulunuyor.