Türkiye'de Ev Almak Zor! Trabzon'da Daha da Zor

Türkiye dünyada ev almanın en zor olduğu ülkeler arasında birinci sıraya yerleşti

Türkiye, dünya genelinde ev almanın en zor olduğu ülke olarak dikkat çekiyor. Seasia.stats ve Numbeo tarafından hazırlanan “Ev Almanın En Zor Olduğu 10 Ülke” listesinde Türkiye, ev fiyatlarının ortalama gelire oranı baz alınarak açık farkla zirveye yerleşti. Biz de Türkiye genelinde 30 Büyükşehir’de ev almanın en zor olduğu Büyükşehirleri ve yıllık gelirle kaç yılda ev alınabileceğini sıraladık. Son açıklanan yıllık gelirine göre Trabzon Türkiye’de ev almanın en zor olduğu altıncı şehir oldu.

Trabzon’da 11, 2 Yılda Ev Alınıyor

TÜİK tarafından en son ortalama gelir verilerine göre Büyükşehirlerde ortalama gelirle kaç yılda ev alındığını hesapladık. Aynı zamanda son 10 yıl içerisinde ortalama gelirle ev alma süresindeki artışı da ortaya koyduk. Elde edilen bilgiler ışığında Trabzon’da 10 yıl önce 4 yıl 6 ayda ev alınabilirken 10 yıl sonra bu süre 11,2 yıla yükseldi. Yani 10 yılda Trabzon’da ev sahibi olma süresi 5 yıl 6 ay yükseldi. Türkiye genelindeki Büyükşehirler arasında ev almanın en zor olduğu il ise Muğla oldu.

Büyükşehirler Arasında Altıncı

Türkiye genelinde 30 Büyükşehir arasında ev almanın en zor olduğu il olan Muğla’da ev sahibi olabilmek için 19 yıl 3 ay çalışmak gerekiyor. Muğla’nın ardından 13,2 yıl Aydın, 12,2 yıl Şanlıurfa, 11,6 yıl Diyarbakır, 11,5 yıl Ordu, 11,2 yıl Trabzon, 10,6 yıl Balıkesir, 10,5 yıl Antalya, 9,6 yıl İstanbul, 9,4 yıl İzmir şeklinde en uzun sürede ev alınan Büyükşehirler sıralandı. Büyükşehirler arasında en kısa sürede ev alınabilen il ise Kocaeli oldu.

10 Yılda 5,6 Yıl Artış Yaşandı

Son 10 yılda ev alma süresinin en çok uzadığı 10 Büyükşehir sıralamasında ise Trabzon dördüncü sırada yer aldı. Sıralamada ilk sırada Muğla yer aldı. Muğla’da ev alma süresi 10 yılda 12 yıl 7 ay artış gösterdi. İkinci sırada yer alan Aydın’da 7,2 yıl, Antalya’da 6 yıl, Trabzon’da 5,6 yıl, Balıkesir’de 5,2 yıl, Ordu’da 4,6 yıl, Konya’da 4 yıl, Denizli’de 4 yıl, İzmir’de 3,9 yıl, Diyarbakır’da 3,6 yıl ev alma süresinde artış yaşandı.