Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2025 07:25
Periferik arter hastalığının akciğer kanserinden bile daha tehlikeli olabileceğini belirten Doç. Dr. Ahmet Taştan, “Yapılan birçok takip ve gözlem çalışması göstermiştir ki, periferik arter hastalığının ölüm riski, akciğer kanserinin ölüm riskinden daha fazladır” diyerek, hastalığın önemine dikkat çekti.
Periferik arter hastalığı hakkında bilgi veren Özel İzmir Gazi Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Taştan, aterosklerozun, kalbi etkileyen damar hastalığının vücudun farklı bölgelerinde görülmesine verilen ad olduğunu söyledi. Periferik arter hastalığının ise özellikle alt ve üst ekstremitelerdeki atardamarların tıkanmasıyla ortaya çıkan bir hastalık grubu olduğunu ifade eden Taştan, “Her iki kolu besleyen ana damarlardaki tıkanıklıklar daha seyrek görülse de bu da aynı gruba dahildir. Günlük pratiğimizde ise daha çok karşılaştığımız durum, bir ya da her iki ayağın beslenmesinden sorumlu olan ve kasık bölgesinin hemen üstünden başlayarak ayak başparmağına kadar uzanan atardamarlardaki tıkanıklıklardır” dedi.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Periferik arter hastalığının riskli bir hastalık olduğuna dikkat çeken Taştan, “Hastalığın ciddiyeti, bulunduğu bölgeye ve beslediği doku miktarına göre artar. En sık görülen şikâyetlerden biri, kişinin günlük aktivitesi sırasında belirli bir mesafe yürüdüğünde bir ya da iki ayağında oluşan ağrıdır. Başlangıçta bu ağrı 1-2 kilometrelik yürüyüşlerde ortaya çıkar ve dinlenince geçer. Ancak hastalık ilerledikçe bu mesafe giderek azalır ve 500 metrelere kadar düşer. Yürüyüş mesafesinin 500 metrenin altına inmesi, hastalığın ileri safhaya geldiğini ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini gösterir. Kritik ayak hastalığı olarak tanımlanan durumda ise hastalık çok daha ileri seviyededir. Kişi istirahat hâlindeyken bile ayaklarında ağrı hisseder ve ayakta renk değişiklikleri oluşmaya başlar. Bu aşamada tedavi edilmezse süreç organ kaybıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle yürüyüş mesafesi 500 metrenin altına düşen hastaların mutlaka bir uzmana başvurması gerekir” diye konuştu.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Periferik arter hastalığı tedavisinde en önemli adımın sigarayı bırakmak olduğunu vurgulayan Taştan, şöyle devam etti: “Bu hastalıkta ilaç tedavisi uygulansa da anjiyo-balonu ya da ameliyat yapılsa da kişi sigarayı bırakmadığı sürece tedaviler başarılı olamaz. Ayrıca tansiyon, kolesterol gibi eşlik eden hastalıkların da mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Tedavi üç aşamalıdır: ilaçla tedavi, balon/stent işlemi ve ameliyat. Günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde artık birçok hastamızı organ kaybı olmadan, ameliyatsız şekilde tedavi edebiliyoruz. Bu yüzden hastalığın tanınması, evrelendirilmesi ve kişinin yaşam tarzının düzenlenerek uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması hem ölüm riskini hem de organ kaybı riskini azaltmak açısından son derece önemlidir. Periferik arter hastalığı tanısı kolay konabilen ve etkin şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır.”