Son zamanlarda online bankacılık üzerinden giderek artan dolandırıcılık vatandaşın kabusu olmuş durumda. Her geçen gün dolandırıcılık olaylarına bir yenisi daha ekleniyor. Bu konuya ilişkin konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, TÜKONFED olarak, 2015 yılından bu yana, internet ve internet üzerinden banka dolandırıcılığı ile ilgili olarak çalışmalar yaptıklarını, pek çok gönüllünün, yazılı ve görsel medyada açıklamalarda ve önerilerde bulunduğunu ifade etti. Ölmez, “Bir bankamız nezdinde bulunan hesaplar üzerinde son zamanlarda yoğunlaşan dolandırıcılık olayları, sosyal medyada sık tartışılmaya başlanmıştır. Konunun sosyal medyaya yansıması ve tartışılması, kamuoyu yaratılması ve nihayet Gazi Meclisimizde görüşülmesinin sağlanması açısından çok yararlı olduğu tartışmasızdır. Diğer yandan neredeyse, klavyesi olanın yazdığı, kamerası olanın video çektiği bu konuda, dolandırılan finansal tüketicilere zarar verecek ölçüde bilgi kirliliği olmuştur. Bu bilgi kirliliği, bankalarımızın kanunlarla verilmiş görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesi, BDDK’nin özellikle tüketici işlemlerinde yeterli denetim yapmaması nedeniyle, tüketici aleyhine dolandırıcılara dolaylı destek olmaktır. Ayrıca, Gazi Meclisimizde yapılacak görüşmelerde, bankalardan istenilen bilgilerin, ‘sır’ gerekçesine sığınılarak gönderilmemesine izin verilmeyeceğine inanıyorum. Çünkü, finansal dolandırıcılık toplumumuz üzerinde ekonomik ve sosyal derin yaralar açmış, açmaktadır. Gazi Meclisimizde yapılacak görüşmelerden önce görüşlerimizi açıklamak ve yaratılan bilgi kirliliğinin de dağıtılmasına katkı sağlamak istiyoruz. Açıklamalarım Konfederasyonumuza yapılan mağdur başvuruları ve bilgi birikimimiz, deneyimlerimizin sonucudur. Dolandırıcılık, tescilsiz inovasyonu en fazla olan ve gereksinmelerimiz ile zaaflarımızı kullananların iştigal alanıdır” diye konuştu.
Neler yapılmalı?
Ölmez, olası bir dolandırılma eylemi ile karşılaşıldığında yapılması gereken işlemleri şöyle sıraladı: “İlk yapacağımız iş ilgili bankanın müşteri hizmetlerine telefonla bilgi verip, kredi kartımızı kapattırmak olacaktır. İkinci olarak kredi kartı sigortamız varsa, sigorta şirketinin müşteri hizmetlerine bilgi verilmelidir. Cumhuriyet Savcılığına, dolandırıcılıktan şikayet edilmelidir. Bu bildirimler yapılırken tarih, saat ve kiminle konuştuğunuzu mutlaka not alın. Bunları takiben, zaman geçirmeden bankalara ve sigortaya yazılı (e-posta; fax veya şubesine giderek) başvurun. Bu husus, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’in 23. Maddesi, ‘Banka kartı veya kredi kartının ya da Kanunun 16’ncı maddesinde belirtilen bilgilerin kaybolması veya çalınması halinde kart hamili, kart çıkaran kuruluşa yapacağı bildirimden önceki yirmidört saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan yüzelli TL ile sınırlı olmak üzere sorumludur. Hukuka aykırı kullanımın, hamilin ağır ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin yapılmaması hallerinde bu sınır uygulanmaz’ hükmünden yararlanmanız için, eş deyişle 24 saat içerisinde verilebilecek zararın, ağır kusurunuz olmaması durumunda, 150 TL ile sınırlı kalmasını sağlayacaktır.”
‘Hakkınızı arayın’
“Banka, çözümü reddederse Tüketici Hakem Heyeti’ne veya zararın miktarına göre Tüketici Mahkemelerine başvurulmalıdır. Müracaatlarda dikkate edilmesi gereken hususlar; şikayet edeceğiniz banka ve sigorta şirketinin tüm kayıtlara sahip olduğunu, benzeri olaylarda çok deneyimi olduğunu bir tüketiciye nazaran güçlü bir hukuk grubuna sahip olduklarını unutmayın. Eğer işlemlerde ağır kusurunuz yoksa, çekinmeden ve son aşamaya kadar hakkınızı arayın. Kredi kartı, banka hesabı bilgi ve şifrelerini vermede veya kartın, hesap bilgilerinin art niyetli kişilerin eline geçmesinde, yukarıda saydığımız ağır kusurlardan biri varsa, Tüketici Hakem Heyeti kararlarından sonra adli yargıya müracaatta bir daha düşünün, yargının ağır kusur olarak niteleyeceği olayda zararınızın yanında, mahkeme masrafları, bilirkişi masrafları ve avukat masrafı da ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun için profesyonel destek alın, konuyu bilenlere danışın; bu esnada varsa ağır kusur sayılacak hususu da belirtin. Aksi takdire bu konu yargı esnasında ortaya çıkacaktır.İşlemlerde ağır kusurunuz varsa, savcılığa yaptığınız müracaatı takip edip, zararınızı dolandırıcıdan alabilirsiniz.”
ARZU YAVUZ