Başkentte “Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu” düzenlendi

ANKARA (AA) – Sağlık-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde "Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı, Bir Adım Ötesi Geliştirmeye Yönelik Müdahaleler Sempozyumu" düzenlendi.

Memur-Sen Genel Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumda, sağlık okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik çalışmalar ele alındı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sendika olarak yönetime geldikleri andan itibaren sosyal, akademik ve teşkilatçılık olarak 3 farklı aşamada sendikacılık yaptıklarını belirtti.

Sağlık okuryazarlığının önemine vurgu yapan Doğan, "Sahada çalışan arkadaşlarımızın en çok sıkıntı çektiği konularından biri acile gelen vatandaşların hepsi kendini acil hasta zannediyor. Dizi ağrıyan da, dişi ağrıyan da acile gidiyor. Kalp krizi geçiren de yüksekten düşen de trafik kazası geçiren de acile gidiyor. Vatandaşımız en güzel hizmeti almaya layık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'de sağlık hizmeti zirvede." ifadelerini kullandı.

Doğan, acil müdahale hizmeti alması gereken vatandaşların mağdur olmaması adına ambulans hizmetinde vaka değerlendirmesi yapılması gerektiğini kaydetti.

Vatandaşların sağlık okuryazarlığı konusunda bilinçlendiğinde sağlıkta şiddetin de son bulacağını dile getiren Doğan, "Acil servislerde herkes ben önce muayene olayım, ben önce tedavi olayım anlayışıyla hareket ettiğinde sağlıkta şiddet olaylarına başvuruyor. Sağlık okuryazarlığı konusunda bilinçlendiğinde en azından acile gittiğinde kendisinin mi, kalp krizinin mi öncelikli oluğunun farkına vararak hareket eder." dedi.

– "Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerden oluşur"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ise sempozyumla toplumun daha bilinçli, sağlıklı ve güçlü bir geleceğe adım atılmasının amaçlandığını söyledi.

Sağlık okuryazarlığının, bireylerin sağlıkla ilgili bilgilere erişimi, bilgileri anlama ve özellikle kendi yaşamlarında kullanmayı ifade ettiğini dile getiren Aydın, "Bu kavram, bireysel sorun değil aynı zamanda toplumsal dönüşümü gerekli kılar. Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerden oluşur. Sağlıklı bireyler ise ancak doğru bilgiye ulaşabildiğinde bu bilgiyi eleştirel şekilde değerlendirebildiğinde ve kendi sağlık kanallarını bilinçli şekilde alabildiğinde mümkün olur." diye konuştu.

-"Sağlık okuryazarlığı oranı yüzde 46,1'e yükseldi"

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Muhammed Atak, 2024'te yayımlanan Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması'nın sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.

Atak, şunları kaydetti:

"Bir önceki araştırmada, toplumda yeterli ve mükemmel düzeyde sağlık okuryazarlığı oranı yüzde 31,1'iken, son araştırmada bu oran yüzde 46,1'e yükselmiş. Yetersiz ve sınırlı okuryazarlık ise yüzde 68,9'dan yüzde 53,9'a gerilemiş. Bu gelişme, sahada yürütülen yoğun ve çok yönlü çabaların karşılığının bulduğunu gösteriyor."

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Ali Cengiz Köseoğlu da topluma katkının üniversitelerin önemli bir görevi olduğunu vurguladı ve katılımcılara teşekkür etti.